αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Τα ισόβια που ισούνται με 2,5 χρόνια...



«27 Φεβρουαρίου 2013: ισόβια. 
14 Ιουλίου 2014: 12 χρόνια. 
28 Ιουλίου 2015: ελεύθερος. 

Παραμονή στη φυλακή: 2 χρόνια και 5 μήνες.
Υπεξαιρεθέν ποσό: 17,9 εκατομμύρια ευρώ. 
Δηλαδή, κέρδος ανά μήνα φυλάκισης: 617.241 ευρώ. 
Κέρδος ανά ημέρα: 20.574. 

Συμφέρει».

(Θ.Τζήμερος- "Δημιουργία ξανά")



«Το σκάνδαλο στο δήμο Θεσσαλονίκης αποτελεί τη μεγαλύτερη σε χρήμα -17 εκατομμύρια ευρώ- και διάρκεια-12 χρόνια είναι αυτά- υπεξαίρεση στην ιστορία του ελληνικού κράτους που απασχόλησε ποτέ την ελληνική δικαιοσύνη.
Πίσω στο 2013, στις 27 Φεβρουαρίου, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον πρώην Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, όπως και τους Παναγιώτη Σαξώνη και Μιχάλη Λεμούσια, για την υπεξαίρεση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων του δήμου Θεσσαλονίκης και την παράνομη ιδιοποίηση χρημάτων που προορίζονταν για συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη.


2015- Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και καθηγητής Νομικής στο ΑΠΘ περνά από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Παρά την έντονη κριτική ότι το υπαρκτό και μείζον πρόβλημα των συνθηκών κράτησης και διαβίωσης των καταδίκων δεν αντιμετωπίζεται με αθρόες και άνευ κριτηρίου αποφυλακίσεις, ο Υπουργός επιμένει ότι ανθρωπιστικοί λόγοι επιβάλλουν την εφαρμογή του νόμου. Μια κυβέρνηση, που κατέχει το «μονοπώλιο» της ευαισθησίας και του a la carte ανθρωπισμού, δεν δεχόταν «μύγα στο σπαθί της».

Σε μια χώρα, όπου πολίτες με ψεύτικες βεβαιώσεις εξασφαλίζουν συντάξεις και επιδόματα που δεν δικαιούνται και κρατούμενοι απολύονται με «βεβαιώσεις αναπηρίας» από την φυλακή, δεν μπορεί να επιβάλλεται μια οιονεί ιατρικοποίηση στην εφαρμογή της δικαιοσύνης.Στη «φωτογραφία» της διάταξης μπορεί να μην είναι ο Ξηρός, αλλά είναι, έστω και ακούσια, ο Παπαγεωργόπουλος. 
Σύμφωνα με το νέο νόμο και την αλλαγή των διατάξεων του άρθρου 110Α ΠΚ «η απόλυση χορηγείται στους καταδίκους με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης απαιτείται να έχει εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο το ένα πέμπτο της ποινής». Ο Δήμαρχος είχε ήδη στα χέρια του τη βεβαίωση για ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και επιπλέον έχει εκτίσει περισσότερο από το 1/5 της ποινής των 12 ετών[...]

Αυτή την ισονομία ανόμοιων περιπτώσεων έχουν αρχίσει να εκμεταλλεύονται δικηγόροι που εισηγούνται σε Έλληνες υπηκόους πελάτες τους, που διαπράττουν βαριά εγκλήματα στο εξωτερικό, να αιτούνται την μεταφορά τους στις ελληνικές φυλακές, με απώτερο στόχο την προσαρμογή της ποινής τους. 

Με το νέο νόμο π.χ. τα «ελληνικά» ισόβια υπό προϋποθέσεις, ισοδυναμούν πλέον με 15 χρόνια φυλάκισης, ενώ αντίστοιχα τα 20 χρόνια για ανθρωποκτονία με πρότερο έντιμο βίο «κατεβαίνουν» αυτόματα στα 6 χρόνια και 8 μήνες. Εξάγουμε γιατρούς και εισάγουμε κρατουμένους!

Ο νόμος Παρασκευόπουλου ισοδυναμεί με ακύρωση των δικαστικών αποφάσεων κι αυτό με τη σειρά του εμπεδώνει στη κοινή γνώμη ότι η Πολιτεία, επειδή δεν μεριμνά για τις συνθήκες κράτησης, αυτοαναιρεί τον εαυτό της.
Οι Δικαστές, γνωρίζοντας ότι οι κρατούμενοι θα εκτίσουν μικρότερο μέρος από την ποινή που επέβαλαν, θα καταλήξουν να αυξάνουν τα χρόνια φυλάκισης, ακυρώνοντας, στην ουσία, το στόχο της αποσυμφόρησης των φυλακών.Σ' ένα δημοκρατικό και φιλελεύθερο κράτος δικαίου το αίσθημα περί δικαίου εμπεδώνεται με αναλογικές ποινές κι όχι με αυστηρότερες.«Η ουσία της πολιτικής είναι η δικαιοσύνη», καταλήγει ο Πλάτωνας στην «Πολιτεία» του.Όχι η άσκηση πολιτικής μέσω της δικαιοσύνης.

(Απόσπασμα άρθρου του Ν.Μηλαπίδη από τo metarrithmisi.gr)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...