«Το 2021 ανά 1000 κατοίκους στη Γαλλία αντιστοιχούσαν 3,25 γιατροί. Στην Ελλάδα - και ενώ έχει μεσολαβήσει το brain drain της δεκαετίας της κρίσης και οι έλληνες γιατροί έχουν σκορπίσει στις 4 γωνιές του κόσμου - η αναλογία είναι 6.1 γιατροί ανά 1000 κατοίκους! Συγκριτικά με τη Γαλλία και τον πολλαπλάσιο πληθυσμό, θεωρητικά δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε ζήτημα με την παροχή υπηρεσιών υγείας από τους γιατρούς, στα νοσοκομεία μας.
Στο επίμαχο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που προκαλεί αντιδράσεις αλλά και δημόσια συζήτηση με επιχειρήματα ένθεν κακείθεν, γίνεται μια απόπειρα στάθμισης αναγκών και δυνατοτήτων. Εκτός συστήματος ΕΣΥ υπάρχουν χιλιάδες ιδιώτες γιατροί με μεγάλη πελατεία, καλές αμοιβές και πολλαπλές επιλογές. Δεν βρίσκουν οι περισσότεροι κανένα λόγο να ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ως αποκλειστικώς απασχολούμενοι.
Από την άλλη οι αποκλειστικώς απασχολούμενοι γιατροί αδυνατούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας και μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας, και ούτε πληρώνονται επαρκώς για αυτό που προσφέρουν. Το νομοσχέδιο προτείνει ένα ενδιαφέρον υβρίδιο συνεργασίας. Δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς και σε ειδικότητες που λείπουν, να συνδράμουν το ΕΣΥ χωρίς τη ρήτρα της αποκλειστικότητας.
Από την άλλη οι γιατροί του ΕΣΥ, να μπορούν μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο και
για ορισμένες ώρες να λειτουργούν ως ιδιώτες.Δημιουργείται έτσι μια προοπτική
win win στο ιατρικό προσωπικό, όμως υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το εάν στο
τέλος θα αποβεί προς όφελος του ασθενή που καταφεύγει στο δημόσιο σύστημα
υγείας».
(Κ. Γαλανού- liberal.gr)
«Ότι κάτι πρέπει να γίνει με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είναι ηλίου φαεινότερο. Ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία μας, αλλά ούτε και οι τράπεζες θα αντέξουν μια καινούρια φουρνιά κόκκινων δανείων. Ορθώς λοιπόν η κυβέρνηση πιέζει τους τραπεζίτες να συμφωνήσουν σε μια συνταγή που μπορεί να μην λύσει το πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον θα το απαλύνει. Και το γεγονός ότι αυτοί στυλώνουν τα πόδια δεν είναι σοφή τακτική.
Εξωθούν το γκουβέρνο, εν όψει μάλιστα εκλογών, να προσχωρήσει στην λογική Τσίπρα που διατείνεται ότι θα τους πάρει τα λεφτά με το ζόρι μέσω έκτακτης φορολογίας και θα τα μοιράσει σ’ αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν το δάνειο τους.
Εντάξει, αυτοί οι τσαμπουκάδες είναι εύκολοι όταν
κάποιος είναι στην αντιπολίτευση. Αν παρ’ ελπίδα βρεθεί στην κυβέρνηση και του
εξηγήσουν ότι δίχως υγιείς τράπεζες δεν θα έρθει ποτέ η περίφημη επενδυτική
βαθμίδα που την κοιτάζουμε όπως η πεινασμένη γάτα το μπαρμπούνι, τότε αλλιώς θα μετρήσει αυτά που υποστήριζε ως αντιπολιτευόμενος».
(Δ. Καμπουράκης- liberal.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου