«Το µαύρο πανί, κάτι ανάμεσα σε ημι-κελεμπία και διάφανο πέπλο, που φόρεσαν οι Καταριανοί στον Μέσι, σίγουρα δεν αφαιρεί τίποτε από την αξία του. Αναρωτιέμαι αν ο ίδιος το κατάλαβε. Οταν έχεις πετύχει τον στόχο μιας ολόκληρης ζωής και ξέρεις ότι σε παρακολουθούν εκατομμύρια από ολόκληρο τον κόσμο, υποθέτω ότι βρίσκεσαι σε κατάσταση διονυσιακής έκστασης.
Ομως, κάποιος έπρεπε να τον προστατεύσει και, κυρίως, να προστατεύσει τον θεσμό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μήπως ο πρόεδρος της FIFA; Αποκλείεται να μην είχαν ζητήσει τη γνώμη του. Υποθέτω, δε, ότι ο ίδιος θα το βρήκε απολύτως συμβατό με το πνεύμα μιας οργάνωσης που ενσαρκώνει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τον Πρώτο Παγκόσμιο Πολιτισμό της ανθρώπινης ιστορίας.
Το ποδόσφαιρο, όπως είχε γράψει προ ετών ο γνώστης Νάσος Βαγενάς, είναι τέχνη. Μια τέχνη που αποδεικνύει ότι πέρα από τις ιδιομορφίες, τις ιδιοτροπίες ή την αξία των πολιτισμών και των εθνών, τις θρησκευτικές ή τις φυλετικές διαφορές, υπάρχει μια ανθρωπότητα η οποία αποδέχεται τους ίδιους κανόνες και τις ίδιες δεξιότητες. Πέρα από τα υπόλοιπα που βαραίνουν την οργάνωση στο Κατάρ, αυτή η τελευταία, δήθεν ανώδυνη, συμβολική χειρονομία αποκαλύπτει μια νοοτροπία που προσβάλλει και τον Μέσι, και τη χώρα του, αλλά και το πνεύμα του ποδοσφαίρου.
Υποτίθεται πως το πανί που του φόρεσαν είναι τιμητικό, διότι είναι βασιλικό σύμβολο του εμιράτου με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται. Θεώρησαν πως το δικό τους σύμβολο αξίας είναι ισχυρότερο και από τη φανέλα της χώρας του και από το κύπελλο που σήκωσε στα χέρια του. Σύμβολο ισχύος που μάλλον δείχνει ότι οι Εμίρηδες βλέπουν τα πράγματα εντελώς διαφορετικά από εμάς.
Αυτοί βάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Δεν δέχτηκαν το περιβραχιόνιο με το Ουράνιο Τόξο, όμως κουκούλωσαν τον πρωταθλητή με τα δικά τους σύμβολα. Σύμπλεγμα κατωτερότητας. Κουκουλώνοντας τον παγκόσμιο πρωταθλητή, θέλησαν να μας υπενθυμίσουν ότι τους ανήκει. Κι αν είχαν κερδίσει οι Γάλλοι, θα έβρισκαν έναν τρόπο για να ντύσουν τον Εμπαπέ με τα δικά τους σύμβολα – κι ας μην είναι ο αρχηγός της Γαλλίας. Τους ανήκει η Παρί Σεν Ζερμέν.
Ανωτερότητα έδειξαν οι Γάλλοι που φώτισαν τον Πύργο του Αϊφελ με τα χρώματα της Αργεντινής. Ανωτερότητα και ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος δεν κρύφτηκε μετά την ήττα της ομάδας του. Αναγνώρισε την αξία της, και πήγε να παρηγορήσει τον Εμπαπέ. Σύμπλεγμα κατωτερότητας και η χυδαία χειρονομία του Μαρτίνες, του τερματοφύλακα της Αργεντινής.
Το Κατάρ φέρθηκε σαν τους νεόπλουτους οικοδεσπότες που υπενθυμίζουν
στους καλεσμένους τους πως αυτοί πλήρωσαν το δείπνο. Το σύμπλεγμα κατωτερότητας
του αραβικού πολιτισμού απέναντι στη Δύση δεν οφείλεται στην ανέχεια. Είναι
βαθιά πολιτισμικό».
(Απόσπασμα άρθρου του Τ.
Θεοδωρόπουλου από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου