αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Η μαμά... γονέας «δύο»;

  

«Ο κ. Φώτης Σεργουλόπουλος είναι γνωστός και δεν χρειάζεται συστάσεις. Ευφυής και ευρηματικός, πάντα. Η κυρία Τζένη Θεωνά έχει μια τηλεοπτική εκπομπή με τον τίτλο «Μαμάδες». Ο κ. Φ. Σεργουλόπουλος την είχε καλεσμένη στη δημόσια τηλεόραση και εξέφρασε τις ενστάσεις του για τον τίτλο της εκπομπής της. Είπε χαρακτηριστικά πως τον ίδιο δεν τον καλύπτει και αντιπρότεινε τον τίτλο «γονείς». Η κυρία Θεωνά αιφνιδιάστηκε και στη συνέχεια είπε πως θα το προτείνει στον παραγωγό της εκπομπής. 

Εννοείται πως στις δημοκρατίες ο καθένας υποστηρίζει τις απόψεις του με λόγο δημόσιο, όποιες και αν είναι αυτές, και το κυριότερο, χωρίς συνέπειες. Απλά πράγματα. Συνεπώς, ο κ. Φ. Σεργουλόπουλος είχε κάθε δικαίωμα να καταθέσει τη διαφωνία του για τον τίτλο «Μαμάδες». Τα προβλήματα αρχίζουν όταν, στο πλαίσιο του πολιτικώς ορθού, γίνεται προσπάθεια να επιβληθούν στη δημόσια σφαίρα οι απόψεις που τον συγκροτούν. 

Γίνεται μια προσπάθεια να αναδιατυπωθούν βασικές έννοιες που συνείχαν τις κοινωνίες για αιώνες, να αναθεωρηθούν παραδεδεγμένες αρχές, με τις οποίες δια-παιδαγωγήθηκαν ολόκληρες γενιές σε όλον τον πλανήτη. Στην προκειμένη περίπτωση η λέξη «μαμά», πέραν όλων των άλλων, κρύβει μια απίστευτη τρυφερότητα, η οποία είναι απαραίτητη σε όλες τις ηλικίες. 

Ακόμη και ένας εξηνταπεντάχρονος προσφωνεί την ενενηντάχρονη μητέρα του «μαμά». Για σκεφτείτε να την αποκαλούσε «γονέα 1» ή «γονέα 2», όπως επιτάσσει το πολιτικώς ορθό! Προσωπικά, θα έπεφτα σε κατάθλιψη αν ο γιος μου με αποκαλούσε «γονέα 1».

Βέβαια –για να μπω στη λογική των πολιτικορθάκηδων– εγείρεται ένα ζήτημα: είναι δόκιμες, στη γλώσσα του πολιτικώς ορθού, οι λέξεις «γιος» και «κόρη»; Δεν θα πρέπει να αποκαλούμε τα παιδιά μας, κατ’ αναλογία, «παιδί 1», «παιδί 2» και ούτω καθεξής; Βλέπουμε, λοιπόν, πως τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί η απόπειρα να επιβληθούν στον δημόσιο λόγο τα προτάγματα και οι εκφράσεις του πολιτικώς ορθού και των δικαιωματιστών δεν είναι μόνον κοινωνικά, είναι και εννοιολογικά. 

Αποδομούνται έννοιες που έχουν συγκροτηθεί με σαφήνεια, για να αντικατασταθούν με άλλες  συναισθηματικά αποστειρωμένες, που τελικά προκαλούν μόνο σύγχυση. Φυσικά, υπερθεματίζω σε μια εκπομπή με τον τίτλο «Μπαμπάδες».

                                    (Αρθρο του Σ.Μουμτζή από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...