αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Ανα- θεωρητισμοί...

 

«Ύφεση σημαίνει ακρίβεια, φτώχια, αδυναμία στήριξης των αδυνάμων, ενίσχυση των ανισοτήτων, κατακόρυφη αύξηση του πλούτου των οικονομικών ελίτ.Τέτοιες περίοδοι επιδρούν καταλυτικά στη διαμόρφωση συνθηκών έκρηξης των αναθεωρητικών δογμάτων. 

Η Τουρκία άνοιξε τον θλιβερό χορό με την προσπάθεια ακύρωσης της Συνθήκης Σάικ - Πικό στη Μέση και Εγγύς Ανατολή μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακολούθησε η αμφισβήτηση από την Άγκυρα του Status Quo στην Ανατολική Βόρειο Αφρική. Τώρα θέτει επί τάπητος το ζήτημα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

Η Μόσχα πήρε τη σκυτάλη θέτοντας ζήτημα κυριαρχίας σε πρώην σοβιετικά εδάφη (Ουκρανία). Στη συνέχεια ενεργοποιήθηκε το Πεκίνο αυξάνοντας την πίεση προς την Ταϊβάν. Η πίεση αυτή εκδηλώθηκε πολύ πριν την επίσκεψη Πελόζι στην Τάιπεϊ. Απλά η άστοχη έστω αυτή επίσκεψη επέτεινε την επιθετική δραστηριότητα της Κίνας υπό την καθοδήγηση του κατεξοχήν αναθεωρητή ηγέτη της χώρας Ξι Πινγκ.

Στον «Κύκλο των Αναθεωρητών», εκτός από τους προαναφερθέντες, ανήκουν το Ιράν, που επιδιώκει την ιστορική αναβίωση της αντιπαλότητας Σιιτών - Σουνιτών στην Εγγύς και Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία, και το Πακιστάν, που προτίθεται να αμφισβητήσει το status quo με την Ινδία σε συνεννόηση με το Πεκίνο. 

Δεν είναι καθόλου αποτέλεσμα συμπτώσεων το γεγονός ότι στη λέσχη των αναθεωρητών συμμετέχουν ηγέτες και κύκλοι εξουσιών που εδώ και χρόνια με τις ενέργειές τους επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν χώρες και συστήματα χωρών στον πλανήτη. 

Η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν με τους περιφερειακούς σύμμαχους τους εμπλέκονται στη Συρία, τον Λίβανο, τη Γάζα, την Αίγυπτο, τη Λιβύη, το Μάλι, το Τσαντ, τον Νίγηρα αλλά και στο Σουδάν, την Υεμένη και τη Σομαλία. Δεν αιφνιδιάζει το γεγονός ότι αναθεωρητές όπως ο Πούτιν ή ο Ερντογάν δηλώνουν ευθαρσώς τη στήριξή τους σε πολιτικά πρόσωπα της Ακροδεξιάς όπως η Μαρίν Λεπέν. 

Τα καθεστώτα στην Άγκυρα ή τη Μόσχα (η Τεχεράνη είναι παγίως προσεκτικότερη) δεν κρύβουν τη συμπάθειά τους για μηχανισμούς και πολιτικούς συνδυασμούς που εναντιώνονται στην αστική δημοκρατία και τους εκπροσώπους της».

                          (Απόσπασμα άρθρου του Λ. Καστανά από την ΑΤΗensvoice)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...