αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

200 χρόνια-μια αποτίμηση...

 

«200 χρόνια όμως επιζητούν μια συνολική αποτίμηση και η συνολική αποτίμηση είναι αναμφίβολα θετική:

- Η Επανάσταση πέτυχε παρά τα προβλήματά της.

- Οι Μεγάλες Δυνάμεις έδρασαν παρά την αρνητικότητά τους κατά την έναρξη του αγώνα.

- Η χώρα μας έγινε η δημοκρατικότερη, ισχυρότερη και πλέον ευημερούσα χώρα της Βαλκανικής Χερσονήσου.

- Γνώρισε μεν δικτατορίες και πραξικοπήματα, αλλά το σύνολο των αυταρχικών ετών διακυβέρνησής της δεν υπερέβη τα δώδεκα, από την εποχή που εισήχθη το σύνταγμα του 1864 έως σήμερα, όταν μεγάλες μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έζησαν δεκαετίες ολόκληρες με δικτατορικές κυβερνήσεις.

- Ένα άλλο συμπέρασμα των 200 ετών, ίσως το σημαντικότερο, είναι το ακόλουθο: Η ΕΛΛΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΗΚΕ. Και το λέμε χωρίς επιφύλαξη. Η χώρα μας έζησε, όπως είπαμε, κατά κύριο λόγο με δημοκρατία. Υπερδιπλασίασε τα εδάφη της (από 48.000 τ.χλμ. επί Όθωνος στα 131.900 το 1948). Παραδείγματα τέτοιας εδαφικής επέκτασης στην Ευρώπη είναι ελάχιστα.

- Η χώρα μας, ως νεότερη ελληνική κοινωνία, δημιούργησε μια από τις καλύτερες λογοτεχνίες στον κόσμο, παρήγαγε μια μεγάλη σειρά σπουδαίων ποιητών και λαμπρών επιστημόνων. Μεγάλες προσωπικότητες στόλισαν και τους λοιπόν κλάδους των τεχνών, όπως ένας Σκαλκώτας στην μουσική και μια ολόκληρη σειρά ζωγράφων και γλυπτών. Με δυο λόγια, η Ελλάδα των τελευταίων 200 ετών, πνευματικά κατέχει μία υψηλή θέση παγκοσμίως δυσανάλογη προς το μέγεθός της.

- Ακόμη, παρόλο που δεν αποτελεί επίτευγμα του ελληνικού κράτους, είναι αδύνατο να μην αναφέρει κανείς, τον νεοελληνικό θρίαμβο στην θάλασσα. Όπου το ήμισυ περίπου του συνολικού tonnage της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήκει σε ελληνικά χέρια και ο στόλος μας αντιστοιχεί στο 17% του παγκόσμιου tonnage. Πρόκειται για ένα απίστευτο επίτευγμα των Ελλήνων έστω και μη κρατικό.

- Τέλος, τα 200 αυτά χρόνια αποδείξαμε ότι, σε γενικές γραμμές, είχαμε την ευφυΐα και την διορατικότητα να βρισκόμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Πάντοτε επιλέξαμε ως συμμάχους τις νικήτριες δυνάμεις με την ελάσσονα εξαίρεση του Κριμαϊκού Πολέμου.

Με δυο λόγια, είναι πολλά τα λάθη, ήταν σκληροί οι διχασμοί και οι εμφύλιοι, ήταν οδυνηρές οι δικτατορίες και ήταν καθυστερημένη μερικές φορές η ανάπτυξη, αλλά στα 200 αυτά χρόνια, μετά την ένδοξη Επανάστασή μας, χτίσαμε μια γερή δημοκρατία, υπερδιπλασιάσαμε την χώρα μας, δημιουργήσαμε έναν νέο ελληνικό πολιτισμό, τον νεοελληνικό, κυριαρχήσαμε στην θάλασσα και γίναμε το πιο ανεπτυγμένο και ισχυρό κράτος της Βαλκανικής Χερσονήσου. Είμαστε περήφανοι για όσα πετύχαμε αλλά πρέπει να δεσμευτούμε ότι δεν θα επαναλάβουμε εκείνα που καθυστέρησαν την πρόοδό μας».

(Απόσπασμα άρθρου των Δ. Κ. Κατσούδα – Γ. Χ. Μενεσιάν από το liberal.gr)

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...