αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Ο Τζο τα κατάφερε...

 

Στην πρώτη του ομιλία, αμέσως μετά την οριστικοποίηση της νίκης του ο Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε ενωτικός στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αφήσουν πίσω τους της διχόνοια. Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα της πανδημίας στηρίζοντας τους επιστήμονες ενώ αναφέρθηκε και στην οικονομία και την ισονομία λέγοντας ότι πλέον η προσπάθεια είναι « να αποκτήσει η χώρα την αξιοπρέπειά της». 

«Φίλοι, ο λαός μίλησε. Μας έδωσε μία ξεκάθαρη και πειστική νίκη. Κερδίσαμε με τους περισσότερους ψήφους που έχει πάρει ποτέ υποψήφιος πρόεδρος στην ιστορία. 74 εκατομμύρια. Θα είμαι ένας πρόεδρος που κοιτά να ενώσει, όχι να χωρίσει. Βλέπω μόνο τις ΗΠΑ, όχι Πολιτείες Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών. Οι ΗΠΑ είναι οι άνθρωποί της και αυτούς θα προστατέψει η κυβέρνηση. Την μικρομεσαία τάξη. Το να αποκτήσει την αξιοπρέπειά της η χώρα στον κόσμο», ήταν τα πρώτα του λόγια μέσα σε αποθέωση.

«Εμεινα έκπληκτος με το ότι ο κόσμος πανηγύριζε σε κάθε δρόμο, σε κάθε πόλη, εξωτερικεύοντας την χαρά του, την ελπίδα του, την ανανεωμένη πίστη του για το αύριο που θα φέρει μια καλύτερη μέρα. Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε», συνέχισε. Πρέπει να χτίσουμε ξανά την ψυχή της χώρας. Το έθνος μας διαμορφώνεται από τη συνεχή μάχη μεταξύ των καλύτερων αγγέλων μας και των πιο σκοτεινών ερεθισμάτων μας. Και αυτό που λένε οι πρόεδροι σε αυτήν τη μάχη έχει σημασία. Ήρθε η ώρα για τους καλύτερους αγγέλους μας να επικρατήσουν», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Απόψε ολόκληρος ο κόσμος βλέπει την Αμερική και πιστεύω ότι στην καλύτερη περίπτωση, η Αμερική είναι ένας φάρος για τον κόσμο» συνέχισε. «Ας κοιτάξουμε μπροστά. Μπροστά με περισσότερη δικαιοσύνη. Μπροστά με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Μπροστά με μια Αμερική που θα θεραπεύει ασθένειες όπως καρκίνος και Αλτζχάιμερ. Μια Αμερική που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω της. Μια Αμερική που δεν τα παρατά ποτέ. Εχουμε μια υπέροχη χώρα. Και είμαστε καλοί άνθρωποι. Εδώ είναι οι ΗΠΑ», κατέληξε στην ομιλία του.

Εκεί που στάθηκε επίσης εκτενώς ο Μπάιντεν, ήταν στο ζήτημα του κορωνοϊού. Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, αναφέρθηκε τουλάχιστον τρεις φορές στο ζήτημα της στήριξης της κυβέρνησης προς το πρόσωπο των επιστημόνων. «Τη Δευτέρα θα ονομάσω μια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων ως σύμβουλους μετάβασης. Δεν θα καταβάλω καμία προσπάθεια, καμία, ούτε καμία δέσμευση για την ανατροπή αυτής της πανδημίας», είπε δείχνοντας πως θα στηρίξει κάθε απόφαση και δράση που θα πάρει η επιστημονική κοινότητα, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο έργο τους, κάτι που δεν συνέβη ιδιαίτερα στην θητεία του Τραμπ.

Πριν τον Μπάιντεν, στη σκηνή εμφανίστηκε η Καμάλα Χάρις μέσα σε αποθέωση. Η πρώτη γυναίκα, αφροαμερικανή και με ασιατική καταγωγή αντιπρόεδρος της χώρας, στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων πως μπορεί να είναι η πρώτη που παίρνει το συγκεκριμένο αξίωμα, αλλά «δεν θα είμαι η τελευταία».Λίγα λεπτά αφού οριστικοποιήθηκε η νίκη του Τζο Μπάιντεν, υποστηρικτές του βγήκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας την επιστροφή των Δημοκρατικών στην ηγεσία της χώρας.

Χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους φορούσαν μάσκα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έσπευσαν στον Λευκό Οίκο για να γιορτάσουν έξω από την περίμετρο ασφαλείας καθώς στο βάθος ακούγονταν πυροτεχνήματα. «Ήμουν στο λεωφορείο και πήδηξα έξω για να έρθω εδώ στον Λευκό Οίκο», δήλωσε η Ντόνα Τόμας, κάτοικος της Ουάσινγκτον. «Ήταν κάτι που έπρεπε να γιορτάσουμε. Περιμέναμε τόσο πολύ».

Αντίστοιχες σκηνές εκτυλίχθηκαν από άκρη σε άκρη στις ΗΠΑ, προκαλώντας την έκπληξη των υποστηρικτών του Τραμπ, οι οποίοι είχαν σχεδιάσει χθες να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις και στις 50 πρωτεύουσες των πολιτειών για να καταγγείλουν τη νοθεία στις εκλογές.Ο Ντουένιν Φιτσχάου, ένας 52χρονος δάσκαλος που γιόρταζε έξω από το ξενοδοχείο Τραμπ στην Ουάσινγκτον, λίγα τετράγωνα μακριά από τον Λευκό Οίκο συνέκρινε αυτό που έγινε με το σπάσιμο κακής μαγείας. «Είναι σαν η χώρα να μπήκε σε σάβανο πριν τέσσερα χρόνια και περιμέναμε χρόνια για να τελειώσει αυτό», σχολίασε.

Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Κάστρο του Σαν Φρανσίσκο σε μια ατμόσφαιρα καρναβαλιού, χορεύοντας, φωνάζοντας, με μουσική να ακούγεται από τα ραδιόφωνα των αυτοκινήτων. Κάποιοι κρατούσαν ένα ομοίωμα του Τραμπ, στο οποίο είχαν γράψει «Κλείστε τον μέσα», μαζί με πλακάτ της εκστρατείας Μπάιντεν και σημαίες με το ουράνιο τόξο. Ακόμη και μερικοί τροχονόμοι πήραν μέρος στους εορτασμούς. «Μια νέα αυγή για την Αμερική», ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Independent, επισημαίνοντας την επιτυχία της Κάμαλα Χάρις, της πρώτης γυναίκας που εκλέγεται αντιπρόεδρος των ΗΠΑ .

                                                                                   (iefimerida.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...