αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Τι πληρώνουμε στα νησιά για ρεύμα...


«Σε διαστημικά επίπεδα κινείται και το φετινό καλοκαίρι το κόστος παραγωγής ρεύματος στα νησιά που δεν συνδέονται στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, επομένως καλύπτουν τις ανάγκες τους με μονάδες που καίνε πετρέλαιο. Κάθε κιλοβατώρα κοστίζει σύμφωνα με τα στοιχεία στη ΔΕΗ από 1,5 έως και 16 φορές περισσότερο απ’ ότι το μέσο κόστος παραγωγής της επιχείρησης πανελλαδικά.

Ενώ το ρεύμα που καίει ένα νοικοκυριό στην Αττική με μεσαία κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρες το τετράμηνο, στοιχίζει για να παραχθεί 350 περίπου ευρώ το χρόνο, στην Κρήτη το ίδιο κόστος φτάνει τα 800 ευρώ. Στη Ρόδο για τον ίδιο καταναλωτή ξεπερνά τα 900 ευρώ, σε Χίο και Μυτιλήνη τα 1.100 ευρώ, στη Γαύδο υπερβαίνει τα 3.400, στους Αρκιούς φτάνει τα 4.500, με πρωταθλητή τα Αντικύθηρα όπου εκτινάσσεται πάνω από 5.900 ευρώ ! 

Τούτο φυσικά δεν σημαίνει ότι οι νησιώτες αγοράζουν το ρεύμα σε αυτές τις εξωφρενικές τιμές. Σημαίνει ότι τόσο πληρώνουμε όλοι οι υπόλοιποι την δυνατότητα να έχουν τα νησιά ρεύμα στις ίδιες τιμές με αυτές της Αθήνας, της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης. Αν όλοι οι υπόλοιποι καταναλωτές πανελλαδικά, δεν πληρώναμε το πανάκριβο κόστος των πετρελαϊκών αυτών μονάδων, το οποίο επιμερίζεται στους λογαριασμούς μας μέσω των περίφημων χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, γνωστές ως ΥΚΩ, οι κάτοικοι στο Αγαθονήσι, την Γαύδο και τον Άι Στράτη, θα έπρεπε να είναι εκατομμυριούχοι για να έχουν ρεύμα. 

Σκεφτείτε ότι στα Αντικύθηρα το κόστος παραγωγής είναι κατά 1.572% ακριβότερο του μέσου όρου χώρας. Έχουν λοιπόν ηλεκτρισμό, επειδή η δημόσια επιχείρηση εισπράττει ως αποζημίωση από τους πελάτες της κάπου 600-700 εκατ. ευρώ για την τροφοδοσία με πετρελαϊκές μονάδες των μη διασυνδεδεμένων νησιών, δίχως την οποία, η κιλοβατώρα θα κόστιζε στους Κρητικούς υπερδιπλάσια απ’ότι στην υπόλοιπη χώρα και στους καμιά 40αριά κατοίκους των Αρκιών 12 φορές πάνω.

Ποσά που θα είχαν σταματήσει να μας επιβαρύνουν αν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι διασυνδέσεις είχαν αποτελέσει προτεραιότητα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της Κρήτης, όπου το εγχείρημα διακόπηκε απότομα την περίοδο 2015-2019 εξαιτίας της αβελτηρίας και των καθυστερήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης».

                             (Απόσπασμα άρθρου του Γ. Φιντικάκη από το Liberal.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...