αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Απόψεις...


«Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στα Παρίσια. Ο Φρανσουά Φιγιόν, πρώην πρωθυπουργός επί Σαρκοζί, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση και παρ’ όλα αυτά η δημοκρατία δεν κατέρρευσε. Και οι δημοτικές εκλογές έγιναν την περασμένη Κυριακή και οι εφημερίδες σήμερα ασχολούνται με τα αποτελέσματά τους, την ήττα των υποψηφίων του Μακρόν και την άνοδο των οικολόγων-πράσινων. Κανείς δεν αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν ένας πρώην πρωθυπουργός να μπορεί να οδηγηθεί στη φυλακή, αφού από τα πέντε χρόνια της καταδίκης του τα τρία είναι μόνον με αναστολή. Και κινδυνεύει, αν χάσει την έφεση, να εκτίσει τα υπόλοιπα δύο. 

Για την ιστορία αξίζει να θυμηθούμε ότι ο κ. Φιγιόν ήταν επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος και ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2017 δεν κατάφερε καν να περάσει στον β΄ γύρο. Είχε ήδη αποκαλυφθεί η υπόθεση που οδήγησε στην καταδίκη του, η αργομισθία που ως βουλευτής είχε προσφέρει στη σύζυγό του Πηνελόπη, και σε δύο από τους τέσσερις γιους του. Αλλο περίεργο κι αυτό. Δηλαδή τι ήθελαν να κάνει με τη σύζυγό του; Να τη στέλνει για ψώνια στο σούπερ μάρκετ ενώ, όπως ξέρουμε από τα καθ’ ημάς, τη δουλειά την κάνουν μια χαρά οι αστυνομικοί; 

Τον κύριο Φιγιόν τον δίκασε ένα δικαστήριο που ελέγχει οικονομικά ζητήματα και τώρα πολλοί αμφισβητούν την ανεξαρτησία του. Επειδή μοιάζει με τη δική μας εισαγγελία διαφθοράς θα τους συνιστούσα να ρωτήσουν την κ. Τουλουπάκη με ποιον τρόπο εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία αυτού του τύπου των θεσμών».

                                                           (Τ.Θεοδωρόπουλος-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) 
 
«TO χαμηλό βαρομετρικό δεν θα είναι ίδιο σε όλη τη χώρα και όλες τις κοινωνικές ομάδες. Οπως συνέβη και στην κρίση που ξέσπασε το 2009-10, πολύ περισσότερο ταλαιπωρούνται (α) τα αστικά κέντρα κι ιδιαίτερα η ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, (β) οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και (γ) τα πιο αδύναμα, ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας. 

Η ζωή με την COVID-19 είναι δυσκολότερη στις μεγαλουπόλεις παρά στην επαρχία, η οικονομική ανέχεια είναι επίσης πιο σκληρή ενώ (με εξαίρεση την Κρήτη, που πλήττεται ταυτόχρονα από καθίζηση του τουρισμού και καταστροφή της παραγωγής λαδιού) το αγροτικό εισόδημα εν μέρει απαλύνει τις συνέπειες της ασθενικής τουριστικής κίνησης στην επαρχία. Τα αστικά κέντρα είναι πιο εκτεθειμένα και στους υγειονομικούς κινδύνους και στην κρίση. Γι’ αυτό είναι πιο φοβισμένα και πιο αγχωμένα».

                                                                 (Κ.Καλλίτσης-  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
 
«Γιατί δεν έχουμε το app ιχνηλάτησης; Τουλάχιστον τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, υιοθετούν εφαρμογές με τεχνολογίες Apple και Google, προκειμένου τα κινητά τηλέφωνα του γενικού πληθυσμού να χρησιμοποιηθούν για την ιχνηλάτηση των επαφών που είχαν τα κρούσματα του ιού. Η Ελλάδα γιατί καθυστερεί;»

                                                                 (Κ. Γιαννακίδης - Protagon.gr)



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...