αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Βολικά... ψέματα


«Αν  υπήρχαν στη χώρα καλά ιδιωτικά ή αλλιώς μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια που θα τους εξασφάλιζαν φοίτηση υψηλού επιπέδου, κάποιοι θα έμεναν στην Ελλάδα και δεν θα ξόδευαν τα χρήματά τους –πάνω από 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο– στο εξωτερικό. Αντίθετα από όσα ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα λειτουργούσαν στην Ελλάδα δεν θα χρειάζονταν καμία επιχορήγηση από το ελληνικό κράτος – θα λειτουργούν από τα δίδακτρα των φοιτητών τους, στους οποίους θα περιλαμβάνονται και φοιτητές ξένων πανεπιστημίων. 

Γιατί π.χ. ένας Βρετανός φοιτητής να σπουδάσει αρχαιολογία στο βροχερό Λονδίνο, όταν μπορεί να το κάνει φθηνότερα στην ηλιόλουστη Αθήνα με τα αρχαία μνημεία, το αντικείμενο των σπουδών του, στα πόδια του; Επιπλέον, η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα θα υποχρεώσει και τα δημόσια ΑΕΙ να βελτιωθούν και να πάψουν να είναι άσυλα ανομίας και εστίες μπαχαλάκηδων. 

Να γίνουν διεθνώς ανταγωνιστικά και εξωστρεφή, αναβαθμίζοντας έτσι την παρεχόμενη δημόσια Παιδεία. Το ότι η Κύπρος κατάφερε να έχει τεράστια έσοδα κάθε χρόνο λόγω των ιδιωτικών της πανεπιστημίων δείχνει ξεκάθαρα τον δρόμο και διαλύει τη λαϊκίστικη υποκρισία υπέρ της λειτουργίας ιδιωτικών νηπιαγωγείων, δημοτικών και λυκείων αλλά όχι πανεπιστημίων.

Ακόμη πιο λαϊκίστικο, όμως, ήταν το άλλο τσιτάτο του πρωθυπουργού: «Η 
Ελλάδα έφτασε στη χρεοκοπία εξαιτίας μιας συστηματικής κλοπής πλούτου και αγαθών από τους πολλούς σε όφελος μιας ελίτ που είχε καταφέρει να βγάλει τον πλούτο της σε τράπεζες του εξωτερικού», είπε στο συνέδριο του SPD στο Βερολίνο. Οσο ωραίο και βολικό ακούγεται τόσο απέχει από την πραγματικότητα. 

Οχι γιατί οι ελίτ της χώρας νοιάζονται για την Ελλάδα, αλλά επειδή η χρεοκοπία οφείλεται στις αλόγιστες σπατάλες του Δημοσίου προς όφελος, όμως, της μεγάλης πλειονότητας του ελληνικού λαού. Προσέξτε: η χώρα χρωστάει στους δανειστές της σήμερα το θηριώδες ποσό των 330 δισ. ευρώ. 

Ωστόσο –αντίθετα απ’ όσα υποστηρίζει ο κ.Τσίπρας– το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρέους, 200 ολόκληρα δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργήθηκε από το 2000 έως το 2015, όχι λόγω της... διεφθαρμένης ελίτ αλλά για την κάλυψη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων που πλήρωσε το κράτος. Η μερίδα του λέοντος (74 δισ. ευρώ) πήγε για να καλύψει τα ελλείμματα του ΟΓΑ και 45 δισ. ευρώ του ΙΚΑ!

Τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων γιγαντώθηκαν μέσα στα χρόνια εξαιτίας των τεράστιων συντάξεων και προνομίων που έδωσαν τα κόμματα εξουσίας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στους «πελάτες-ψηφοφόρους» τους, αλλά και λόγω της πάγιας αφόρητης πίεσης των συνδικαλιστικών φορέων της Αριστεράς. 

Και βέβαια πέραν του Ασφαλιστικού, η χώρα έφτασε πιο κοντά στη χρεοκοπία με τις απίθανες σπατάλες του Δημοσίου (ιδιαίτερα σε κάποιες ΔΕΚΟ με δισεκατομμύρια ευρώ ελλείμματα, πελώριες αμοιβές και συντάξεις στο 110% του καταληκτικού μισθού) αλλά και με τις εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις συμβασιούχων, οι οποίες πάντα είχαν την απόλυτη ενθάρρυνση της Αριστεράς. 

Το να εμμένει ο πρωθυπουργός ότι η χρεοκοπία της χώρας οφείλεται στη διαφθορά των ελίτ δεν είναι μόνο ένα βολικό ψέμα, αλλά συσκοτίζει τις αιτίες της κακοδαιμονίας μας».

            (Απόσπασμα άρθρου του Ν.Παπαδόπουλου από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...