αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Απόψεις...


 «Η επίτευξη υπερπλεονάσματος, για την οποία καμαρώνει η κυβέρνηση, κάνει στην οικονομία μεγαλύτερο κακό από αυτό που θα έκανε ένα μικρό έλλειμμα.Το υπερπλεόνασμα δημιουργήθηκε από τρεις παράγοντες.

Πρώτον, επειδή η κυβέρνηση δεν πληρώνει αυτά που χρωστάει στους προμηθευτές της (π.χ. προμηθευτές νοσοκομειακών ειδών) και δεν επιστρέφει τους φόρους που οφείλει να επιστρέψει (π.χ. ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις).

Δεύτερον, επειδή δεν κάνει τις δημόσιες επενδύσεις που έχει προγραμματίσει.

Τρίτον, επειδή υπερφορολογεί τους πάντες: επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Τα δύο από αυτά, η μη πληρωμή των υποχρεώσεων και η υπερφορολόγηση αφαιρούν ευθέως ρευστότητα από την αγορά και πνίγουν την οικονομία. Η μη πραγματοποίηση των επενδύσεων στερεί και χρήμα από την αγορά, αλλά επιβαρύνει πολλαπλά την οικονομική δραστηριότητα και την κοινωνία διότι αυτές οι δημόσιες επενδύσεις είναι αναγκαίες για τη λειτουργία της χώρας. 

Ενα υπερπλεόνασμα που επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο είναι καταστροφικό. Αντίθετα, ένα μικρό έλλειμμα που θα μπορούσε εύκολα να χρηματοδοτηθεί θα βοηθούσε την οικονομική ανάπτυξη περισσότερο».

                                                      (Γρ. Νικολόπουλος - protothema.gr)


«Σε όλα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης ο πρώτος κύκλος σπουδών (BSc) είναι 3 χρόνια κι ο δεύτερος (MSc) 1 με 2. Η μεγάλη αυτή αλλαγή και η συμπίεση των προγραμμάτων σπουδών ήρθε με τη διπλή διαπίστωση- πρώτον ότι οι σπουδές είναι πια μια συνεχής διαδικασία (λέγεται δια βίου μάθηση) και δεύτερον ότι η επαγγελματική δραστηριότητα είναι από μόνη της μια- ανεπανάληπτης αξίας- εκπαιδευτική διαδικασία. Και έτσι, οι Γερμανοί και όλοι οι άλλοι συμπίεσαν τα πολυτεχνεία τους από 5- 6 χρόνια σε 3.

Όλοι πλην ημών! Εδώ παραμένουν τα πολυετή – προ Ίντερνετ εποχής- προγράμματα σπουδών. Τα ΤΕΙ μάλιστα, κινούμενα όπως ο σολωμός, ανάποδα στο ρεύμα, αύξησαν τα τρία χρόνια σε τέσσερα!! Τρία λοιπόν χρόνια οι Μηχανολογοι στο ETH Ζυρίχης, κορυφαίο πολυτεχνείο της Ευρώπης, τέσσερα όμως χρόνια στο ΤΕΙ Αγρινίου. Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι υπάρχει δυσανάλογα μεγάλη σοφία που δεν προλαβαίνει να μεταλαμπαδευτεί σε τρία χρόνια. 

Μπορεί όμως και να υποθέσει ότι πρόκειται για μια ακόμη βαθύτατα ανήθικη πρακτική, εγκλωβισμού φοιτητών σε πολυετή προγράμματα, προκειμένου να συντηρείται ένα εκτεταμένο δίκτυο πελατειακών σχέσεων και εξυπηρετήσεων σε βάρος του χρόνου της νέας γενιάς. Μια προκλητικά ανήθικη πρακτική, όταν στα Πολυτεχνεία κοροϊδεύουν τον κόσμο ότι το πτυχίο τους είναι Master και ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ δείχνουν την πόρτα και το ταμείο του παρακείμενου διετούς (!!) μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών».

                                                                               (Ν.Sakkas-F/B)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...