αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Αν...


«Αν ο κ. Τσίπρας είχε αποδεχτεί τον Φεβρουάριο του 2015 να πάρει μέτρα, έστω και 2-3 φορές περισσότερα αυτών που προέβλεπε το e-mail Χαρδούβελη και είχε ολοκληρώσει το δεύτερο μνημόνιο, σήμερα τα πράγματα ενδεχομένως θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά.Αν η χώρα είχε μετασχηματίσει το οικονομικό μοντέλο θα μπορούσε να εισέλθει στη νέα κυκλική διεθνή κρίση που κυοφορείται με περισσότερα αποθέματα αντοχών.

Αν τον Φεβρουάριο του 2015 είχε κάνει το ένα δέκατο από αυτά που η πραγματικότητα ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να κάνει αργότερα, σήμερα τα πράγματα θα ήταν αλλιώς:

Στις τράπεζες οι καταθέσεις θα ήταν κατά 40-50 δισ. υψηλότερες τουλάχιστον. Τα "κόκκινα" δάνεια θα ήταν πολύ λιγότερα, υπό έλεγχο και το δημόσιο θα είχε να εισπράξει πολλά δισ. από την πώληση των πλειοψηφικών ποσοστών που ήλεγχε στις τράπεζες το ΤΧΣ.Το ΑΕΠ θα ήταν πάνω από 200 δισ. ευρώ και αν δεν είχε περάσει τα 230 δισ. του 2009 θα ήταν θέμα χρόνου να το πράξει. Η οικονομία δεν θα είχε υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες των capital controls. Οι συνέπειες των capital controls θα ρίχνουν τη σκιά τους στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία για πολλά χρόνια ακόμη καθώς η εμπιστοσύνη όσο γρήγορα χάνεται τόσο δύσκολα αποκτάται.

Η περίπτωση της Ελλάδας μαζί με τις σοβιετικές οικονομίες θα περιγράφεται στο μέλλον στα εγχειρίδια των οικονομικών σπουδών πώς μια οικονομία μετά από ένα κραχ που χάνει το 25% του ΑΕΠ δεν καταφέρνει να λειτουργήσει σαν ελατήριο. Η φράση του κ. Τσακαλώτου χθες πως: "Η αδυναμία της Ελλάδας να βγει στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος είναι τεκμήριο αποτυχίας των... δύο πρώτων Μνημονίων..." είναι το σαθρό και αστείο επιχείρημα πάνω στο οποίο η κυβέρνηση αρχίζει να αιτιολογεί την αποτυχία της οικονομικής της πολιτικής».

                                                                        (Κ.Στούπας - capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...