αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Ο επόμενος καμένος θα είσαι ΕΣΥ...

«Το screenshot που βλέπετε είναι από το επίσημο "Ειδικό Σχέδιο Έκτακτων Αναγκών Δασικών Πυρκαγιών" της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (εδώ). Πρόκειται για ένα κείμενο σε άθλια Ελληνικά, γεμάτο ανορθογραφίες, ασυνταξίες και νοηματικά χάσματα. Υπογραφή: Σπυρίδων Κοκκινάκης - Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. 

Κι αυτό το screenshot είναι από το βιογραφικό της Περιφερειακής Συμβούλου Γιάννας Τσούπρα, υπεύθυνης για την πολιτική προστασία της Αττικής, όπως παρουσιάστηκε στο επίσημο site των υποψηφίων της παράταξης Δούρου.  Όπως βλέπετε, είναι κάτοχος... BAGELOR(!) with(!) computing (από ένα ΙΕΚ που αυταποκλήθηκε College και χορηγεί πτυχία ενός πανεπιστημίου που δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια -αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...) και έχει έντονη… πολίτικη (!) δράση (με μπόλικο σκόρδο και κύμινο, μάλλον). Δεν σχολιάζω την άθλια εμφάνιση του κειμένου, είναι ψιλά γράμματα αυτά για συριζαίους.

Μα, θα μου πεις, έχουν σχέση αυτά με την τραγωδία στο Μάτι; Φυσικά και έχουν. Τεράστια! Αποδεικνύουν ότι άνθρωποι αμόρφωτοι ή αδιάφοροι ή και τα δύο μαζί (αλλά προσκολλημένοι στο "όραμα” της καρέκλας - δες τα βιογραφικά και των δύο), έχουν αναλάβει την προστασία σου. Φυσικά, δεν υπονοώ ότι αυτοί οι δύο λειτουργοί φέρουν ακέραια την ευθύνη. Δειγματοληπτικώς τους επέλεξα.  Διότι κάποιος που δεν είναι σε θέση να κρίνει αν αυτά που γράφει και υπογράφει στέκουν, κατ’ αρχάς από πλευράς Ελληνικών, με ποια προσόντα θα τα μελετήσει ως προς την ουσία τους; Δεν είναι τυχαίο πως και η ουσία τους είναι εξίσου άθλια. 

Εδώ και 6 χρόνια, αρθρογραφώντας, αλλά και από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (εδώ "προφητική” ομιλία μου λίγες μέρες πριν τις πυρκαγιές) έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω ότι ΑΥΤΟ το Δημόσιο, με την υπάρχουσα δομή και τις υπάρχουσες διαδικασίες, είναι απολύτως αδύνατον να διεκπεραιώσει με επιτυχία το παραμικρό, ακόμα κι αν στελεχωνόταν από κλώνους του Αϊνστάιν. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Περιφέρεια Αττικής για να στείλει 5 εκατ. ευρώ κατεπείγουσα ενίσχυση στους σεισμοπαθείς της Κεφαλλονιάς, μετά από απόφαση που ελήφθη παμψηφεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο αμέσως μετά τους σεισμούς του 2014, χρειάστηκε τριάμισι χρόνια!

Τι θα έπρεπε, λοιπόν, να γίνει; Οι λύσεις προσφέρονται από την τεχνολογία. Άμεσες, πρακτικές και κυρίως αποτελεσματικές. 

Είμαστε σε επίπεδο κινδύνου 4 ή 5; Θα ισχύουν τα εξής: δορυφόρος ή έστω drones παρακολουθούν επί 24ώρου βάσεως το σύνολο της χώρας. Μόλις εντοπιστεί εστία φωτιάς, αποστέλλεται, αυτομάτως, μήνυμα – χωρίς ανθρώπινη εμπλοκή – στο κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής με τις συντεταγμένες του σημείου. Σε dt απογειώνονται πυροσβεστικά αεροσκάφη. 

Σε μια χώρα - χερσόνησο, που το πιο ηπειρωτικό της σημείο απέχει ελάχιστα λεπτά πτήσης από τη θάλασσα, η όλη διαδικασία μέχρι την οριστική κατάσβεση μπορεί να διαρκέσει το πολύ 15 λεπτά. Σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και η φωτιά ξεφύγει, στα κινητά όλων των κατοίκων της επικίνδυνης περιοχής αποστέλλεται SMS με ολιγόλογες αλλά ΣΑΦΕΙΣ οδηγίες: "Πυρκαγιά! Κίνδυνος θάνατος! Εκκενώστε την περιοχή. Κατευθυνθείτε προς ΕΚΕΙ." 

Η τεχνολογία υπάρχει, χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από πολλά κράτη και μπορεί να σώσει και το περιβάλλον και τις περιουσίες και τις ζωές. Χρειάζεται όμως μια προϋπόθεση: να είναι σοβαρό το ίδιο το κράτος. Δηλαδή, όχι μόνο να μην φοβάται την τεχνολογία αλλά συνεχώς να ψάχνεται για το τι νεότερο μπορεί να προσφέρει αυτή προς όφελος των πολιτών.

Αν χρειάζεται σύσκεψη "υπευθύνων" αυτή να γίνεται σε διαδικτυακή πλατφόρμα, χωρίς φυσική παρουσία, (με διαδικασία προσδιορισμένη εκ των προτέρων και σχετικές ασκήσεις ετοιμότητας που θα πρέπει να διεξάγονται συχνά), για κέρδος χρόνου. 

Είναι αυτονόητο ότι δεν νοείται δημόσιος λειτουργός (υπηρεσιακός ή αιρετός) χωρίς εξοικείωση με την πληροφορική. 

Είναι αυτονόητο ότι οι αρμόδιοι θα βρίσκονται σε επιφυλακή ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου και είναι αυτονόητο ότι τα υλικά μέσα: αεροσκάφη, πυροσβεστικά οχήματα, δίκτυα, ασύρματοι κ.λπ. θα είναι καλοσυντηρημένα και σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. 

Είναι αυτονόητο ότι σε θέσεις ευθύνης θα βρίσκονται σοβαροί άνθρωποι με επαρκή νοημοσύνη για να μην στέλνουν τους οδηγούς από τη Μαραθώνος στα στενά του Ματιού και να τους καίνε σαν τα ποντίκια. 

Είναι αυτονόητο ότι ως αιρετοί δεν θα ψηφίζονται οι κάτοχοι... μπάγκελορ. 

Είναι αυτονόητο, πάνω απ’ όλα, ότι τα σχετικά σχέδια Πολιτικής Προστασίας δεν θα είναι αυτά τα βλακώδη πολυάνθρωπα, δαιδαλώδη, χρονοβόρα, άρα απολύτως αναποτελεσματικά που έχουμε μέχρι σήμερα. Κι είναι επίσης αυτονόητο ότι οι σχετικές συζητήσεις για την επάρκεια όλων των προηγούμενων θα γίνονται ΠΡΙΝ τις καταστροφές, σε υπηρεσιακό επίπεδο και όχι στα τηλεοπτικά πάνελς».

                      (Απόσπασμα άρθρου του Θ.Τζήμερου από το marketnews.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...