αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Πενιχρά... τα αποτελέσματα



«Με τον θεαματικό καβγά στη Βουλή για τα ψώνια του προέδρου των ΑΝΕΛ στο «Selfridges» του Λονδίνου προσπεράσαμε το σοβαρότερο ζήτημα: τη λειτουργία της περίφημης Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι κάτι σαν το ΤΑΙΠΕΔ του υπουργείου Αμυνας.

Η δομή αυτή είναι η ΥΠΑΑΠΕΔ, η Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ τους. Η υπηρεσία ιδρύθηκε με το άρθρο 9 του νόμου 4407/2016 που ψηφίστηκε πέρσι το καλοκαίρι και η αποστολή της συνίσταται στην αξιοποίηση των ακινήτων ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α), του Ταμείου Εθνικού Στόλου (Τ.Ε.Σ) και του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας (Τ.Α.Α), προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) και των στελεχών τους, με την προϋπόθεση ότι τα ακίνητα δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.

Τι έχει κάνει, μέχρι στιγμής, η Υπηρεσία, η οποία, όπως λέει ο κ. Γεωργιάδης, έχει στελεχωθεί με δεκάδες υπαλλήλους και κοστίζει 10 εκατ. ευρώ το χρόνο στο ελληνικό Δημόσιο; Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Καμμένου στη Βουλή, υπολογίζεται ότι ως το τέλος του 2017 η ΥΠΑΑΠΕΔ θα έχει φέρει 14 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κράτους από την αξιοποίηση των ακινήτων.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης θέλησε να ελέγξει κοινοβουλευτικά τον υπουργό Εθνικής Αμυνας για το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο του 2016 εκείνος είχε ισχυριστεί ότι τα έσοδα της Υπηρεσίας θα ανέλθουν στα 300 εκατ. ευρώ για το 2017. «Εάν δεχτούμε ότι τα έσοδα θα είναι στα 14.000.000, πού είναι τα υπόλοιπα 286 που προϋπολόγισε ο κ. Καμμένος;» ρωτά ο κ. Γεωργιάδης. Και καλά τα 286 και τα 300, πες ότι είναι εφικτά. 

Ο κ. Καμμένος, όμως, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, είχε κάνει λόγο για ετήσια έσοδα άνω του 1,5 δισ. ευρώ που θα επιφέρει η αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπολογίζεται (από τον ίδιο) σε 34 δισ. ευρώ.

Μισό λεπτό, όμως. Θα είναι, όντως, 14 εκατ. ευρώ τα έσοδα έως το τέλος του 2017; Ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας, βλέπουμε ότι από της ενάρξεώς της έχει εκδοθεί ένα και μόνο δελτίο Τύπου (εδώ) στις 24 Αυγούστου 2017. Με αυτό, η Υπηρεσία μας ενημερώνει για τα αποτελέσματα της δράσης της. Η πρώτη εισήγηση της Υπηρεσίας για αξιοποίηση ακινήτων εγκρίθηκε από το αρμόδιο Συμβούλιο στις 14 Φεβρουαρίου 2017 και αφορούσε πέντε ακίνητα. 

Στους ηλεκτρονικούς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν, αναδείχθηκε πλειοδότης για τα δύο, ενώ οι υπόλοιποι διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι. Ακολούθως, εισηγήθηκε την αξιοποίηση άλλων πέντε ακινήτων και η εισήγηση εγκρίθηκε στις 26 Ιουνίου 2017. Στους διαγωνισμούς που ακολούθησαν, δυο ακόμη ακίνητα βρήκαν πλειοδότη ενώ οι υπόλοιποι διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «προκύπτει ότι το ελάχιστο οικονομικό όφελος που έχει επιτευχθεί για τις Ε.Δ. μέσα από τους διενεργηθέντες διαγωνισμούς της Υπηρεσίας αγγίζει τα 13.556.148,362 ευρώ».

Το ποσό είναι σωστό, αλλά δεν είναι ακριβές το ότι αυτό θα μπει στα ταμεία του κράτους εντός του 2017. Κι αυτό επειδή οι μισθώσεις είναι μακροχρόνιες, άρα το ποσό αυτό θα μπει στα ταμεία του κράτους σε βάθος χρόνου, όχι μικρότερου των 25 ετών».
  
                                  (Απόσπασμα άρθρου της Χρ.Ταχιάου από το protagon)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...