αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Πάτος...



Στην 116η θέση κατατάσσει την Ελλάδα το Ινστιτούτο Fraser στην ετήσια έκθεση για την "Οικονομική Ελευθερία του Κόσμου", που περιλαμβάνει 159 χώρες. Συγκριτικά με τον περσινό δείκτη η Ελλάδα υποχώρησε 27 θέσεις. Σε σχέση με τις εκθέσεις από το 2000 έως το 2015, οι χώρες που "βούτηξαν" στην κατάταξη περισσότερο ήταν η Ελλάδα, η Αργεντινή, η Βολιβία, η Ισλανδία και η Βενεζουέλα. Αυτές που "σκαρφάλωσαν" περισσότερο ήταν η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ρουάντα, η Αλβανία και η Κύπρος.

Συνολικά, η παγκόσμια ελευθερία βυθίστηκε, αφού παρέμεινε σταθερή για μεγάλο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας.Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς βρέθηκαν ισόπαλες στην ενδέκατη θέση. Παρόλο που οι Η.Π.Α. ανέβηκαν από την 16η θέση στην περυσινή έκθεση, είχαν καταλάβει τη δεύτερη θέση το 2000. Ο Καναδάς έφτασε στην πέμπτη θέση πέρυσι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πέντε χωρών με τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με πέρσι μαζί με τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή, τη Βολιβία και την Ισλανδία - δεδομένο που γίνεται ακόμη πιο προβληματικό αν συνυπολογιστεί ότι μεταξύ των πέντε χωρών με τη μεγαλύτερη άνοδο οι τέσσερις βρίσκονται στην ευρύτερη γειτονιά μας (Ρουμανία, Βουλγαρία, Ρουάντα, Αλβανία και Κύπρος).

Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται ξανά στην κορυφή του δείκτη, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν κατά σειρά η Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία και η Ιρλανδία.Τελευταία ανάμεσα στις 159 χώρες βρίσκεται η Βενεζουέλα. Δείτε αναλυτικά ολόκληρη την Ετήσια Μελέτη 2017: Η Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο.

Ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας υπολογίζεται με βάση τους θεσμούς και τις πολιτικές που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία: το μέγεθος του κράτους, το κράτος δικαίου, την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο, και το ρυθμιστικό εριβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.

Σημαντικές έρευνες σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά έχουν καταδείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με μεγάλο βαθμό οικονομικής ελευθερίας απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, έχουν ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα καθώς και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. 

Το Ινστιτούτο Fraser εκπονεί την ετήσια μελέτη για την Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο σε συνεργασία με το Δίκτυο Οικονομικής Ελευθερίας, ένα δίκτυο ανεξάρτητων ερευνητικών και εκπαιδευτικών ινστιτούτων από περίπου 100 χώρες. Το ΚΕΦίΜ παρουσίασε για 2η συνεχή χρονιά τη μελέτη στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Fraser».

                                                                                       (capital.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...