αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Η υγεία των Ελλήνων...




Οι παράγοντες κινδύνου για την υγεία ενός πληθυσμού είναι κατά βάση το κάπνισμα, η μειωμένη φυσική άσκηση, η κακή διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ. Αυτοί οι παράγοντες ευθύνονται για το 70%-80% της ζήτησης υπηρεσιών Υγείας, μέσω της επίδρασής τους στη χρόνια νοσηρότητα, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία.

Ακόμη και κατά 25% έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια η συνήθεια του καπνίσματος στους έλληνες άνδρες, ενώ η σχετική μείωση στις γυναίκες φαίνεται πιο αργή και πιο μικρή.

Ο επιστημονικός συνεργάτης της ΕΣΔΥ Κώστας Αθανασάκης εκτιμά ότι μια τέτοια μείωση του καπνίσματος είναι πολύ σημαντική και οι αιτίες οι οποίες οδήγησαν σε αυτήν είναι οι πολύ αυξημένες λιανικές τιμές των τσιγάρων, η πτώση των εισοδημάτων, αλλά −σε έναν βαθμό− και ο αντικαπνιστικός νόμος.

Ο Κώστας Αθανασάκης παρατηρεί επίσης ότι τα διαθέσιμα στοιχεία συνηγορούν στο γεγονός ότι οι νέες γενιές καπνίζουν σήμερα πολύ λιγότερο, σε σχέση με το 2011 και το 2006, και «αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μείωση των εισοδημάτων επιδρά κυριαρχικά στον τρόπο ζωής των νεοτέρων. 

Αυτό προκύπτει από όλες τις έρευνες. Οι νεότερες γενιές τείνουν να καπνίζουν σήμερα λιγότερα τσιγάρα και δηλώνουν καπνιστές σε μικρότερη συχνότητα από ό,τι στο παρελθόν».

Μικροδιαφορές σε σχέση με τις αντίστοιχες έρευνες της ΕΣΔΥ για το 2011, το 2006 και το 2001 εμφανίζονται στην κατανάλωση αλκοόλ, διαφορές οι οποίες, σύμφωνα με τον Γιάννη Κυριόπουλο, δεν είναι στατιστικά σημαντικές.    
Οι «σκληροί» πότες, οι οποίοι καταναλώνουν καθημερινά πάνω από 3-4 ποτήρια αλκοόλ, παραμένουν διαχρονικά στο 7,5% επί του συνόλου, αλλά παρατηρούμε ότι το 45% των νέων ηλικίας 15-24 ετών δηλώνουν ότι δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ!

Ο Κώστας Αθανασάκης, μάλιστα, επισημαίνει «ότι τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν σχετικά καλύτερη κατάσταση στη χώρα μας στον δείκτη της κατανάλωσης αλκοόλ, σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Ένα πολύ κακό μοντέλο διατροφικών συνηθειών χαρακτηρίζει διαχρονικά τους Έλληνες, άνδρες και γυναίκες, χωρίς στατιστικά σοβαρές διαφοροποιήσεις από έρευνα σε έρευνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της ΕΣΔΥ για το 2015-2017, το 79% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι καταναλώνει λιγότερες από πέντε μερίδες λαχανικών την εβδομάδα, ενώ η αιτία στην οποία αποδίδουν την κακή διατροφή τους είναι η έλλειψη χρόνου και το υψηλό κόστος της υγιεινής διατροφής.

Ο Κώστας Αθανασάκης σημειώνει ότι, στην ίδια έρευνα, το 52% των ερωτηθέντων συμφωνεί να αυξηθούν οι φόροι στον καπνό και στα ανθυγιεινά τρόφιμα ή τα τρόφιμα τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού ή ζάχαρης, ως ένα μέτρο δημόσιας υγείας.

                                                                             (AThensvoice.gr)












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...