αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Επικίνδυνα... παιχνίδια



«Από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, τον Γενάρη του 2015, ή άλωση και ο κομματικός έλεγχος των πανεπιστημίων. Τα οποία, μετά από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας, λαθών και μικροπολιτικάντικων σκοπιμοτήτων, είχαν αρχίσει σιγά-σιγά να βρίσκουν περπατησιά στο δρόμο που έχουν ανοίξει ... εδώ και ένα αιώνα όλα τα πανεπιστήμια του αναπτυγμένου δημοκρατικού κόσμου. Φυσικά, με τις ελληνικές ιδιαιτερότητες και καθυστερήσεις.Αλλά, το νερό είχε μπει στ' αυλάκι...

Τα «αριστερά» παλληκάρια πήραν σφουγγάρι και έσβησαν ότι θετικό είχε θεσπισθεί με κόπο και χρόνο: επανέφεραν το «άσυλο», για να μπορούν ανενόχλητοι οι ιδεολογικά συγγενείς με το γκουβέρνο μπαχαλάκηδες να έχουν έδρα τα πανεπιστήμια και να διακινούν... βία, ναρκωτικά, όπλα και μολότοφ.

Ξαναγύρισαν τους «αιώνιους φοιτητές» (έννοια άγνωστη σ' ολόκληρο τον πλανήτη!), όχι φυσικά για να πάρουν το πτυχίο τους, αλλά για να... ψηφίζουν στις φοιτητικές εκλογές, να μετέχουν ως εκπρόσωποι (του κόμματος, βασικά...) στα συμβούλια των ιδρυμάτων, στην εκλογή πρυτάνεων (είχε καταργηθεί η συμμετοχή τους, αλλά «δημοκρατικά» επανήλθε...), στις διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου. Απαγορεύθηκε η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις φοιτητικές εκλογές (με την οποία δύσκολα θα στήνονταν «πλειοψηφίες» των εγκάθετων κομματικών Τουπαμάρος).

Καταργήθηκαν τα Συμβούλια Ιδρυμάτων (στα οποία μετείχαν και ξένοι καθηγητές, ακόμη και κάτοχοι Νόμπελ!) που εκπονούσαν τα διοικητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα! Στην πράξη, καταργήθηκε και η αξιολόγηση ιδρυμάτων και καθηγητών. Κρίθηκε διαδικασία μη... κυβερνητικά-κομματικά ελεγχόμενη...

Ο κ. Γαβρόγλου, απαγόρευσε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών την δημιουργία αγγλόφωνων μεταπτυχιακών προγραμμάτων για ξένους φοιτητές, επειδή... αμφισβήτησε την γλωσσομάθεια των διδασκόντων - «άλλωστε, δεν είναι αυτή η δουλειά του δημόσιου πανεπιστημίου...»! Στα δε... κανονικά μεταπτυχιακά προγράμματα για τους Έλληνες πτυχιούχους, θέσπισε την... συμμετοχή των φοιτητών στην επιλογή των μαθημάτων και τις μεθόδους διδασκαλίας!

Θα το άκουσαν την... «προοδευτική πρωτοπορία» στο Χάρβαρντ, και θα έσκασαν στα γέλια! Αλλά, «ποιο Χάρβαρντ;» που θα' λεγε και η πετυχημένη τηλεοπτική διαφήμιση. Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Γαβρόγλου, «ακόμη και το Χάρβαρντ είναι υπό κατάρρευση»! Τι περίμενες δηλαδή από πανεπιστήμιο μπουρζουαζίας που προάγει την αριστεία σε ένα καπιταλιστικό αστικό σύστημα; Γι' αυτό και ο κ. Γαβρόγλου, φρόντισε να αποκλείσει θεσμικά την σύνδεση και την συνεργασία πανεπιστημίων-αγοράς! Σιγά μην καταντήσουμε εμείς τα πανεπιστήμιά μας... Χάρβαρντ!

Τούτη η ανίκανη και αναποτελεσματική κυβέρνηση, όσο αναγκάζεται να υποχωρεί «δεξιά», και σε αθλιέστερη εκδοχή των προκατόχων της (αγορές, μνημόνιο, σχέσεις κράτους-Εκκλησίας, πελατειακές σχέσεις, νέα διαπλοκή, φόροι, μισθοί-συντάξεις κ.λ.π), τόσο θα σκληραίνει προς τ' αριστερά, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει όλες τις φαντασιώσεις και τις ψευδαισθήσεις της αγανακτισμένης και «παραπλανημένης» βάσης που την έφερε και την διατηρεί (;) στην εξουσία. 

Χαϊδεύει τους αναρχικούς και τρομοκράτες, υπονομεύει συστηματικά τους θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη, αποπειράται να ποδηγετήσει την ενημέρωση. Και, βεβαίως, υπονομεύει συστηματικά, αποχυμώνει από κάθε στάλα δημοκρατίας και ανεξαρτησίας τα πανεπιστήμια, την Παιδεία στο σύνολό της.

Γιατί ξέρει ότι μια ισχυρή, ελεύθερη, ανεξάρτητη Παιδεία δεν είναι μόνο μοχλός διάκρισης και ανάπτυξης των άξιων, και προϋπόθεση για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Συνιστά ταυτόχρονα και δυναμική απειλή για επικίνδυνες καθεστωτικές εξουσίες. Τύπου Μαδούρο, που τόσο ζηλεύει ο κ. Τσίπρας... Κυρίως αυτό».

                                   (Άρθρο του Θ.Οικονομόπουλου από την Iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...