αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Η βδομάδα που πέρασε...



«Ζούμε κρίσιμους και πυκνούς καιρούς, το δίχως άλλο, μα κοιτάχτε, μερικές φορές όλα γίνονται ταυτόχρονα, τόσο γρήγορα που σχεδόν δεν τα προλαβαίνουμε. Η κυβερνησάρα μας, η πρωτηδεύτερη φορά αριστεροακροδεξιά, η καλύτερη κυβέρνηση του κόσμου, αυτή που κάνει όλα αυτά που κατήγγειλε χειρότερα από αυτούς που κατήγγειλε, συνεχίζοντας χωρίς δισταγμό να τα καταγγέλλει, έδωσε άλλο ένα ρεσιτάλ την εβδομάδα που τελειώνει αύριο, μια από τις καλύτερές της, κι όπου γράφω "καλύτερος" σ' αυτό το άρθρο εννοώ "χειρότερος", για να μη μπερδεύεστε.Όλος ο θίασος επί σκηνής...
Συγκεκριμένα, αυτή την εβδομάδα, συνέβησαν τα εξής:

1) Το υπέροχο Υπουργείο Αμύνης κατέθεσε ένα ήδη διαβόητο σχέδιο νόμου που αλλάζει την κλίμακα βαθμολογίας των σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων προς τα κάτω. Και επίσης σκέφτεται να το κάνει και αναδρομικά, γι' αυτούς που έχουν αποφοιτήσει ήδη. Αυτό σημαίνει ότι χειρότεροι απόφοιτοι θα δικαιούνται προαγωγή, πράγμα που θα διευκολύνει την προώθηση κομματικά πιστών αξιωματικών στο στράτευμα, οι οποίοι κατά κανόνα δεν τα πηγαίνουνε και τόσο καλά στα γράμματα…

2) Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να εξαιρέσει τις συμβάσεις δημοσίων έργων ύψους άνω των 60.000 ευρώ από την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή στο σύστημα που υπάρχει ήδη έτοιμο, μέχρι τουλάχιστο το 2017. Έτσι αυτές οι συμβάσεις θα μπορούν να συνεχίσουν να περνάνε απαρατήρητες, απαραίτητο στοιχείο της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων που παραδοσιακά αγαπούν και εκμεταλλεύονται όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

3) Μιας και λέμε για πελατειακό κράτος, χτες μάθαμε ότι διορίστηκε και η ξαδέρφη του πρωθυπουργού (η γυναίκα του διαβόητου ξάδερφου, που διορίστηκε πρώτος πρώτος στο Υπ. Εξ.), στο γραφείο του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη. Την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός έδωσε μια ξεκαρδιστική ομιλία για τη Δημόσια Διοίκηση.
«Η δημόσια διοίκηση χρησιμοποιήθηκε για δεκαετίες ως εργαλείο κομματικής εξουσίας, πεδίο πελατειακών σχέσεων, χωρίς έλεγχο και λογοδοσία».
— Alexis Tsipras (@atsipras) January 14, 2016

Μιας και λέμε για δημόσια διοίκηση, στα πλαίσια του ιού ελαμωρετώρα που έχει μολύνει την χώρα, στις εξετάσεις εισαγωγής στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (που θεωρείται και καλή, τρομάρα της), μπήκε θέμα για τον "Κωνσταντίνο Παπανικολάου". Εννοούσαν, φυσικά, το Γεώργιο Παπανικολάου. Το γιατρό, όχι το μπασκετμπολίστα. Αλλά αυτό δεν το βάζω σε ξεχωριστό νούμερο γιατί κοιτάχτε τη βαρύτητα των υπόλοιπων.

4) Ξεκίνησε ο δημόσιος διάλογος για την Παιδεία, δηλαδή σχεδόν ξεκίνησε, γιατί στην πρώτη δημόσια συζήτηση μπούκαραν εμπροσλαεμησκυβειστοκεφάλοι και διέκοψαν τη διαδικασία φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας "μόνιμους διορισμούς παντού", τον ορισμό του Greek Dream δηλαδή.

5) Σε παρεμφερή θεματολογία, και στα πλαίσια του ιού ελαμωρετώρα, το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε απόφαση που απαγορεύει την αξιολόγηση καθηγητών των ιδιωτικών σχολείων από μη-κρατικούς σχολικούς συμβούλους (μια διαδικασία αξιολόγησης που έχει σταματήσει), αλλά αυτό δεν είναι το πιο αστείο. Η απόφαση ανάφερε μια παράγραφο άρθρου του Συντάγματος για να υποστηρίξει τη θέση της. Ήταν λάθος παράγραφος. Λάθος άρθρου.

6) Παράλληλα, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την επέκταση της λειτουργίας των δημοτικών σχολείων στο 8ωρο, η οποία θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από δίδακτρα που θα πληρώνουν οι γονείς. Μια ιδέα που υλοποιείται σε άλλες χώρες και που υπό (πολλές) προϋποθέσεις θα μπορούσε να είναι καλή.
Δύο παρατηρήσεις: Πρώτον, έτσι και τολμούσε βουλευτής άλλου κόμματος να τη διατυπώσει θα είχαν πέσει πάνω του να τον κατακρεουργήσουν οι Αυγές και τα λεφτ.γρ και δεύτερον, το ότι η αντίδραση από την άλλη πλευρά στην πρόταση του βουλευτή αποδείχτηκε ότι αντιγράφει απόλυτα το λαϊκισμό, τη λεκτική βία και την ιδεοληπτική χολή της αντιμνημονιακής υστερίας, πράγμα που με τη σειρά του δείχνει ότι ο δημόσιος διάλογος έχει μολυνθεί βαθιά, καθολικά και πιθανότατα μη αναστρέψιμα. Αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο. 

7) Η ElDorado Gold ανακοίνωσε ότι παγώνει την επένδυσή της στη Χαλκιδική, καθώς μετά από όλες τις αποφάσεις του ΣτΕ η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να εκδώσει τις απαραίτητες άδειες. Καθώς εκατοντάδες εργαζόμενοι μένουν άνεργοι, η θαυμάσια κυβέρνησή μας, εκστατική από χαρά, κατηγόρησε την εταιρεία για εκβιασμό, της πέταξε κι ένα πρόστιμο, ενώ ο αρμόδιος εκατομμυριούχος υπουργός κατηγόρησε τους εργαζόμενους στα μεταλλεία ότι "έχουν χάσει την ταξική τους συνείδηση". 
Παράλληλα, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (υπεύθυνος ποιότητας!) σε ξεκαρδιστικό του άρθρο προτείνει οι φρεσκοεγκαταλειμένες στοές των μεταλλείων να χρησιμοποιηθούν για αναπαλαίωση κρασιού και καλλιέργεια μανιταριών.

8) Ταυτόχρονα με αυτή την μεγάλη νίκη της περιβαλλοντικής συνείδησης, από την οποία διαθέτει πάρα πολλή η κυβέρνησή μας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέβασε στο Twitter φωτογραφία με νεκρό καρχαρία, που ανήκει σε προστατευόμενο είδος.

9) Τέλος, αυτή την εβδομάδα μάθαμε ότι μπλογκ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κατέταξε ως χειρότερη διαπραγματευτική τακτική του 2015 την περήφανη και αξέχαστη διαπραγμάτευση της υπέροχης κυβέρνησής μας, που οδήγησε στο χάος του καλοκαιριού, στο χείλος του Grexit, στα capital controls, και τη μνημονιάρα που απολαμβάνουμε όλοι μαζί σήμερα.

Τα πήγαν χειρότερα κι απ' τη διοίκηση του Reddit και της Sony Pictures -δεν είναι μικρό πράγμα αυτό.Κι αυτά έγιναν μόνο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.Ποιος ξέρει πόσα θα γίνουν αύριο;»

                              (Άρθρο του Θ.Γεωργακόπουλου από το protagon.gr)              Georgakopoulos.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...