αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Ξηρασία...

Είναι μόλις άνοιξη και η Ευρώπη στερεύει προειδοποιεί το Politico σε δημοσίευμά του κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου και για την Ελλάδα. 

Σε διάφορες περιοχές της γηραιάς ηπείρου η εικόνες μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι. Στην Καταλονία της Ισπανίας, το νερό δεν θα φτάνει για εκατομμύρια κατοίκους. Στη Γαλλία οι συγκρούσεις και για το νερό και την περίοδο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, έχουν οδηγήσει πολλά χωριά να στερηθούν το νερό της βρύσης. Η στάθμη του μεγαλύτερου ποταμού της Ιταλίας, του Πάδου έχει μειωθεί σημαντικά από τον περασμένο Ιούνιο.

Περισσότερο από το ένα τέταρτο της ηπείρου βρίσκεται σε ξηρασία από τον Απρίλιο και πολλές χώρες προετοιμάζονται για μια επανάληψη -ή και χειρότερη- του περσινού ξηρού καλοκαιριού. Μελέτη με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων επιβεβαίωσε νωρίτερα φέτος ότι η Ευρώπη υποφέρει από σοβαρή ξηρασία από το 2018. Η άνοδος της θερμοκρασίας δυσχεραίνει την ανάκαμψη από αυτό το έλλειμμα, αφήνοντας την ήπειρο κολλημένη σε έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο όπου το νερό γίνεται όλο και πιο επισφαλές.

«Η Γαλλία, όπου δεν έπεσε βροχή για περισσότερες από 30 συνεχόμενες ημέρες τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, γνώρισε τον ξηρότερο χειμώνα των τελευταίων 60 ετών.Το ερευνητικό ίδρυμα CIMA της Ιταλίας διαπίστωσε μείωση των χιονοπτώσεων κατά 64% μέχρι τα μέσα Απριλίου. Ο ποταμός Πάδος κυλάει τόσο χαμηλά όσο και το περασμένο καλοκαίρι- η λίμνη Γκάρντα βρίσκεται ήδη σε λιγότερο από το μισό της μέσης στάθμης της.

Μια έκθεση από την ισπανική ένωση αγροτών COAG ανέφερε ότι ορισμένα δημητριακά πρέπει να «διαγραφούν» σε τέσσερις ολόκληρες περιοχές φέτος- ένας μετεωρολόγος δήλωσε στην El País ότι «πρέπει να αποχαιρετήσουμε σχεδόν ολόκληρη τη συγκομιδή των ελιών», αναφερόμενος στην ξηρασία. Την επόμενη εβδομάδα, η Ισπανία αντιμετωπίζει ένα πρώιμο κύμα καύσωνα. Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά την ευρωπαϊκή ήπειρο ξηρότερη, δήλωσε ο Χάτερμαν.

Πρώτον, όσο περισσότερο αυξάνονται οι θερμοκρασίες, τόσο περισσότερο νερό θα εξατμίζεται. Δεύτερον, η κλιματική αλλαγή αποδυναμώνει το ευρωπαϊκό ρεύμα πίδακα, πράγμα που σημαίνει ότι τα συστήματα ατμοσφαιρικής πίεσης μπορούν να κολλήσουν, δημιουργώντας παρατεταμένες περιόδους ζεστών και ξηρών συνθηκών - όπως συνέβη πέρυσι - ή παρατεταμένες έντονες βροχοπτώσεις, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια των φονικών πλημμυρών του 2021.

Και τέλος, οι παγετώνες και η χιονοκάλυψη της Ευρώπης συρρικνώνονται ραγδαία χάρη στην άνοδο της θερμοκρασίας - στερώντας από σημαντικούς ποταμούς όπως ο Ρήνος, ο Δούναβης, ο Ροδανός ή ο Πάδος ζωτικής σημασίας τροφοδοσία.

                                                                                       (iefimerida.gr)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...