αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Αντίσταση... στον Πανικό!

«Προσοχή, αντισταθείτε στον πανικό!Τον καλλιεργούμενο και απόλυτα αδικαιολόγητο πανικό για τον κορονοϊό. Για τη συντριπτικά μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού είναι ισοδύναμο με μια απλή συνηθισμένη εποχιακή γρίπη.Ενοχλητική, ασφαλώς, αλλά τίποτε σοβαρό.Και περαστική μετά από μερικές μέρες.Για τους μεγάλους ανθρώπους είναι πράγματι επικίνδυνη. Όπως και για όσους έχουν σοβαρή επιβάρυνση της υγείας τους από άλλα αίτια: Από καρδιοπάθειες, σοβαρά αναπνευστικά, σοβαρά ηπατικά, όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό κλπ.

Αλλά είναι επικίνδυνος ο κορονοϊός για αυτούς, όχι αισθητά περισσότερο απ’ όσο μια εποχιακή γρίπη (όσοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη γρίπη, ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες) και λιγότερο επικίνδυνος, γι’ αυτούς, απ’ όσο η παλαιότερη επιδημία του SARS.Το μόνο σοβαρό πρόβλημα με τον κορονοϊό – και δεν είναι αμελητέο – είναι ότι είναι πιο «μεταδοτικό» (αν και έχει αισθητά χαμηλότερη θνητότητα). Και τώρα που μιλάμε, είναι βέβαιο ότι – ακόμα κι αν, ό μη γένοιτο, ενσκήψει «πανδημία» κορονοϊού – θα έχει λιγότερα θύματα, απ’ ό,τι έχει η κοινή γρίπη κάθε χρόνο.

Αναλογιστείτε μόνο τι τεράστιος πανικός είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες για τις εξής «πανδημίες» (ή επαπειλούμενες «πανδημίες»):     
Θυμηθείτε τη «σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια», τη λεγόμενη «νόσο των τρελών αγελάδων» που είχε προκαλέσει παγκόσμιο πανικό το 1994, ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία.Τότε μιλούσαν για επικείμενη παγκόσμια πανδημία. Τελικά υπήρξαν 250 κρούσματα διεθνώς (τα περισσότερα στη Βρετανία) και… τέλος!     

Θυμηθείτε τη «νόσο των χοίρων», την περιβόητη Η1N1 από το όνομα του ιού που την προκαλεί. Είχαμε «πανδημία» το 2009, διεθνώς. Κυρίως στη Βόρειο Αμερική, με αφετηρία το Μεξικό και κατάληξη τις ΗΠΑ. Ωστόσο ασκήθηκε διεθνής κριτική στην απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει «πανδημία» τότε, όταν τα θύματα διεθνώς ήταν μερικές χιλιάδες, και η θνητότητα πολύ χαμηλή (χαμηλότερη από της εποχιακής γρίπης). 

Να σημειωθεί ότι ο ιός Η1Ν1 θεωρείται πολύ συγγενικός ή και ταυτόσημος με τον ιό που προκάλεσε τη φοβερή πανδημία του 1919 τη λεγόμενη Ισπανική γρίπη. Μόνο που το 1919 πέθαναν 20 εκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς μέσα σε λίγους μήνες και άλλα 30 εκατομμύρια τα επόμενα χρόνια (από επιπλοκές η αναζωπυρώσεις της πανδημίας). Ενώ το 2009 οι διαστάσεις που έλαβε ήταν απειροελάχιστες σε σχέση με ό,τι είχε συμβεί πριν 90 χρόνια.

Θυμηθείτε τον πανικό που προκάλεσε ο ιός Η5Ν1, η λεγόμενη «νόσος των πτηνών» το 2004. Αυτή ξεκίνησε από την Ασία, αλλά τελικά δεν πήρε ποτέ διαστάσεις. Προκάλεσε όμως, τεράστια κύματα φόβου παντού.

Η πιο σοβαρή ίσως ήταν η περίπτωση του SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) που ξεκίνησε επίσης από την Κίνα στα τέλη του 2002, και βρέθηκε σε έξαρση όλο το 2003. Καταγράφηκαν τότε 8098 περιστατικά σε 37 χώρες και σημειώθηκαν 774 επιβεβαιωμένοι θάνατοι εξ αιτίας της. Παγκοσμίως…

Τα συμπτώματά του SARS διαφέρουν από αυτά της κοινής γρίπης (είναι σοβαρότερα), η θνητότητα που προκαλεί είναι υψηλή (πλησιάζει το 10% των νοσούντων), αλλά δεν μεταδίδεται εύκολα.Για να έχετε μια βάση σύγκρισης, η κοινή γρίπη, «σκοτώνει» περισσότερα από 40 χιλιάδες άτομα το χρόνο – κάθε χρόνο – σε ολόκληρη την Ευρώπη! Αλλά δεν προκαλεί κανένα πανικό.

Φαίνεται πως ο κίνδυνος από το κορονοϊό έχει πάρει υπερβολικές διαστάσεις στα media – όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.Γιατί ο πανικός «πουλάει»! Πουλάει εμπορεύματα, φάρμακα, μάσκες, αντισηπτικά, εμβόλια, πουλάει κυκλοφορίες και τηλεθεάσεις, μαγνητίζει το ενδιαφέρον του «κοσμικού χωριού», δηλαδή το ενδιαφέρον – έστω και πολύ προσωρινά – του παγκόσμιου κοινού που παρακολουθεί τα ΜΜΕ καθημερινά, και επιτρέπει τη χειραγώγηση των κοινωνιών και την επίτευξη πολιτικών, οικονομικών και χρηματιστηριακών στόχων [...]

Ο πανικός είναι μόνιμο στοιχείο χειραγώγησης των κοινωνιών, ιδιαίτερα στην εποχή της «παγκόσμιας επικοινωνίας».Δεν προβάλει απλώς ανύπαρκτους ή υπερβολικούς κινδύνους που «απειλούν» άμεσα την ανθρωπότητα.Αποσπά την προσοχή από άλλους, πολύ πιο υπαρκτούς και άμεσα απειλητικούς κινδύνους: όπως η ισλαμική τρομοκρατία που απειλεί τόσο την Δύση, όσο και την ίδια τη Μέση Ανατολή,ο τζιχαντισμός, οι «ροές» των λαθρομεταναστών που απειλούν με βίαιο «εποικισμού» και αλλαγή των κοινωνιών της Δύσης, μια σοβαρή παγκόσμια ύφεση διαρκείας που κάποιοι τη θεωρούν ότι «έχει ήδη αργήσει» (κι όσο «αργεί», τόσο πιο «επώδυνη» θα είναι όταν ξεσπάσει), ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος (που μπορεί να επισπεύσει την διεθνή ύφεση),η αποσταθεροποίηση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος από τα «κρυπτονομίσματα»και οι μεγάλες αναστατώσεις που θα φέρει στα επόμενα χρόνια η λεγόμενη «4η Βιομηχανική Επανάσταση», με τη μαζική εισαγωγή των ρομπότ, των αυτοματισμών και των αλγορίθμων στην καθημερινή μας ζωή [...]


Για ένα μέσον άνθρωπο η πιθανότητα να πεθάνει από κορονοϊό, είναι απείρως μικρότερη από την πιθανότητα να πεθάνει από καρδιά ή από αλκοόλ, η από επιβαρύνσεις της υγείας του λόγω υψηλής χοληστερίνης ή από τροχαίο ή να τον χτυπήσει κεραυνός ή να «πάει» από αεροπορικό δυστύχημα.

Με δύο λόγια: κρατείστε προφυλαγμένους τους ηλικιωμένους, τους σοβαρά χρόνια ασθενείς και τις εγκύους – και μην ανησυχείτε για τον κορονοϊό. Κινδυνεύουμε πολύ περισσότερο από τον καλλιεργούμενο πανικό.Αντισταθείτε, λοιπόν, στον πανικό!»

                             (Απόσπασμα άρθρου του Θανάση Κ. από το lastpoint.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...