αντί προλόγου..'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016

Τεράστιο το έλλειμμα καθαριότητας…

Πολλά από αυτά που παρατηρεί κανείς σε μια βόλτα στην πόλη μας θα έπρεπε να είναι αλλιώς... πράγματα που στην εποχή μας  αντιμετωπίζονται πια αποτελεσματικά,  εδώ συνεχίζουν να προβληματίζουν και να πηγαίνουν  την πόλη προς τα πίσω. Η Δημοτική Αρχή δείχνει να μετεωρίζεται ανάμεσα σε δηλώσεις για το πως θα αλλάξει την κατάσταση προς το καλύτερο, την ίδια στιγμή που τα αποτελέσματα δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.

Ένα από τα καθημερινά φαινόμενα λοιπόν είναι η αναποτελεσματικότητα στην καθαριότητα. Το μοντέλο περισυλλογής και αποκομιδής των σκουπιδιών είναι εντελώς αποτυχημένο. Τα σκουπίδια μένουν σε αρκετές περιοχές για πολλές μέρες στους κάδους (μικρούς και μεγάλους ) ώστε να διασκορπίζονται μετά σε πεζοδρόμια και οδόστρωμα, όπου και μένουν...

Το ίδιο συμβαίνει και στις άκρες των δρόμων ή σε φανάρια. Η Είσοδος της πόλης από την Εγνατία είναι κραυγαλέο παράδειγμα, το ίδιο και όλοι σχεδόν οι μικρότεροι δρόμοι του λεκανοπεδίου που θυμίζουν τρίτο κόσμο. Σκουπίδια παντού.

Τα ογκώδη αντικείμενα μένουν για μήνες, αφημένα παντού. Καμία συνεννόηση μεταξύ των υπαλλήλων καθαριότητας δεν υπάρχει, καμία πρωτοβουλία του Δήμου να τα μαζεύει έγκαιρα. Στρώματα, ντουλάπια, παλιές τηλεοράσεις αφήνονται πεταμένα όπου βρεθούν. 

Οι υπάλληλοι της καθαριότητας που βλέπει κανείς έξω βγαίνουν σε ακαθόριστες ώρες και για όσο χρόνο εκείνοι νομίζουν- τις περισσότερες φορές αφήνουν τα σκουπίδια στη θέση τους. Πρέπει να το καταλάβουν οι αρμόδιοι ότι η πόλη δεν περιλαμβάνει μόνο ένα μέρος του παραλίμνιου και δυο τρεις δρόμους στο κέντρο.Το να προσπαθούν να μετακυλήσουν τις δικές τους ευθύνες στους  πολίτες δείχνει απλώς αποφυγή…

Δυστυχώς, η πόλη δυσφημείται και δείχνει ένα πρόσωπο που δεν της αξίζει, εκτιθέμενη στα μάτια των επισκεπτών που γίνονται και θα γίνονται με την παράδοση  της Ιονίας Οδού όλο και πιο πολλοί.      

Από την άλλη, η ευκολία με την οποία εναποθέτουν διάφοροι μπάζα σε όλο το εύρος του λεκανοπεδίου και ειδικά δίπλα σε δρόμους , Εθνικές οδούς, Εγνατία κτλ. είναι μνημειώδης. Όπου και να δει κανείς ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια μικρές χωματερές  χωρίς κανείς να τις απομακρύνει. Δεν συμβαίνει καθόλου το ίδιο όταν κανείς κινείται προς Γρεβενά, Κοζάνη ,Βέροια, Καστοριά κτλ. όπου το τοπίο δίπλα στον δρόμο είναι το λιγότερο φροντισμένο.

Κάποια ελάχιστα παραδείγματα: 


Οι σπασμένες τηλεοράσεις είναι ακόμη εκεί, στην Κιάφα, μέσα στον δρόμο και στα χόρτα, βδομάδες  τώρα...

  Τι να σχολιάσει κανείς... στον δρόμο για Πανεπιστήμιο, στο παρκάκι στα φανάρια... καιρό τώρα  Δευτέρα μεσημέρι και κανένας δεν πέρασε ... τα σκουπίδια χύμα  εκείEξω από το Τεχνικό Λύκειο, κάτω από το "Βυζάντιο" οι κάδοι είναι ανύπαρκτοι. Τα σκουπίδια στοιβάζονται δίπλα στο δρόμο... Εδώ ο τόπος εναπόθεσης είναι η πύλη του κάστρου. Έτσι για να 
 βγαίνουν ωραία και οι φωτογραφίες... Σάββατο , περνώντας από την πλατεία  στα Σεισμόπληκτα. Από Δευτέρα η αποκομιδή και βλέπουμε ...

    
Ούτε τα φύλλα από τη Λεωφόρο Δωδώνης δεν μάζεψαν φέτος... πολλοί έκαναν τσουλήθρα τα πεζοδρόμια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...