αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Εγκλημα στην Ιταλία...



«Δεν πρόκειται απλώς για στερεοτυπικές εκφραστικές υπερβολές και φράσεις κλισέ των μέσων ενημέρωσης, αλλά για μια συνολικότερη αντίληψη που προσδίδει στα φυσικά φαινόμενα ανθρώπινες ιδιότητες. Κατά την κρατούσα φραστική πρακτική «η φύση εκδικείται», όταν έχουμε παραλείψει να πάρουμε τα μέτρα μας! Αν κτίσουμε δηλαδή σε μπαζωμένο ρέμα, θα μας εκδικηθούν τα ορμητικά νερά, δεν θα υποστούμε απλώς τις συνέπειες μιας εγκληματικής αφροσύνης... 

Οσο για τα φυσικά φαινόμενα, καταιγίδες, τσουνάμι, ανεμοστρόβιλους, όταν είναι έντονα δεν συμβαίνουν απλώς, αλλά με «καταστροφική μανία», δηλαδή δεν έχουν λογική εξήγηση, δεν υπακούουν σε απαρέγκλιτους φυσικούς νόμους, όπως, ματαίως προφανώς, διδάσκουν οι επιστήμονες, αλλά σε αλλόκοσμες εντολές. Οι σεισμοί, επίσης, δεν γίνονται κάπου, δεν σείουν τη γη με καταστροφικές συνέπειες, αλλά «κτυπούν» σαν όπλα τελευταίας τεχνολογίας: «Φονικό κτύπημα Εγκέλαδου». 

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την τραγική εξέλιξη που είχε ο σεισμός στην Κεντρική Ιταλία και δεν το σχολιάζω για αισθητικούς λόγους, αλλά γιατί εκφράζει και ανατροφοδοτεί μια παρεξήγηση: ότι οι άνθρωποι είναι αντίπαλοι της φύσης και όχι μέρος της. Αραγε θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η καταστροφή στην Ιταλία; Να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές; Το ερώτημα, δυστυχώς, επανέρχεται πάντα κατόπιν εορτής. 

Καλό θα ήταν να θυμηθούμε τι διαβεβαιώνει, μέχρι στιγμής, η επιστήμη της σεισμολογίας: 1. Πρόβλεψη σεισμού, με τέτοια ακρίβεια μεγέθους και χρόνου ώστε να είναι χρήσιμη στους κατοίκους μιας περιοχής δεν μπορεί να γίνει. 2. Σε όλες τις χώρες γνωρίζουν ποιες είναι οι επικίνδυνες ζώνες για εκδήλωση καταστροφικού σεισμού. 3. Η μόνη αντιμετώπιση των επιπτώσεων ενός σεισμού είναι η προληπτική θωράκιση των κτιρίων, με βάση τους κανονισμούς κάθε χώρας.

Στην περιοχή όπου συνέβη η καταστροφή, είχαμε παρόμοιο σεισμό πριν από επτά χρόνια. Ολοι οι κρατικοί φορείς της Ιταλίας γνώριζαν τι θα πάθαιναν τα υπεραιωνόβια πετρόκτιστα σπίτια των χωριών και δεν έκαναν τίποτα... Επομένως ο σωστός τίτλος είναι «Φονικό κτύπημα ανεύθυνων πολιτικών». Η... δουλειά των φυσικών φαινομένων είναι να συμβαίνουν και η δική μας να τα μελετάμε και να τα υπολογίζουμε».

                                             (Άρθρο του Σ.Τσιχλιά από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...