αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Το γιατί είναι το ερώτημα...



«Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που διαφωνούσαν πλήρως με την ιδεολογία και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά περίμεναν ότι θα έφερνε ένα κύμα «φρέσκου αέρα» με την έλευσή του στην εξουσία. Πίστευαν ότι θα εγκατέλειπε τις παλαιοκομματικές τακτικές των κομμάτων εξουσίας και θα υιοθετούσε κάποια κριτήρια αξιοκρατίας. Είχαν την ελπίδα ότι θα επέλεγε νέα, μη κομματικά, πρόσωπα για θέσεις ευθύνης αξιοποιώντας ό,τι καλύτερο διαθέτει η χώρα, εντός και εκτός συνόρων. Ονειρεύονταν ότι θα στελέχωνε τον ευρύτερο κρατικό μηχανισμό εξετάζοντας τα βιογραφικά χιλιάδων ανέργων του ιδιωτικού τομέα. Περίμεναν ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, που θα επέτρεπε στον καθένα να δοκιμάσει την τύχη του χωρίς να δυσκολευτεί από τεχνητά εμπόδια και την αναγκαστική καταβολή «διοδίων» σε διάφορους τύπους. Ηταν λογικό να τα περιμένει όλα αυτά ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης. Γιατί, δυστυχώς, το παλαιό πολιτικό σύστημα δεν κατάφερε να αλλάξει μυαλά και τρόπο λειτουργίας, παρά την κρίση.

Το κακό είναι ότι έως τώρα οι προσδοκίες των ρομαντικών και εκείνων που επιμένουν να ονειρεύονται δεν έχουν επαληθευθεί. Ο κρατικός μηχανισμός σε πολύ μεγάλο βαθμό στελεχώθηκε από κομματικούς, συγγενείς και... κολλητούς. Σε καίριες δε θέσεις έχουν τοποθετηθεί άνθρωποι του παλαιού «καλού συστήματος», από εκείνους, μάλιστα, που γνωρίζουν καλά τα «κόλπα». Η αντιμετώπιση της λεγόμενης ολιγαρχίας μοιάζει πολύ επιλεκτική, λιγότερο θεσμική, και ενδεχομένως σαν προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας «δικής μας» ολιγαρχίας. Ο αέρας που περίμεναν πολλοί με το... άνοιγμα των παραθύρων δεν μπήκε, και σίγουρα δεν είναι φρέσκος.

Το γιατί είναι το ερώτημα. Η απάντηση βρίσκεται στον ασφυκτικό εναγκαλισμό του ΣΥΡΙΖΑ με συντεχνίες, συμφέροντα, ομάδες που εξαρτώνται αποκλειστικά από το κράτος. Ο υγιής ιδιωτικός τομέας που δεν ζει από το κράτος και δεν το απομυζεί δεν εκπροσωπείται πολιτικά στο ευρύτερο περιβάλλον του. Και για να πούμε την αλήθεια, δεν μπόρεσε ποτέ να εκπροσωπηθεί επαρκώς ούτε και από τα λεγόμενα αστικά κόμματα.

Κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει το «επεισόδιο ΣΥΡΙΖΑ». Κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη στην εποχή της μεγάλης κρίσης. Οσοι, πάντως, περίμεναν ένα μεγάλο δημιουργικό μπιγκ μπανγκ μέσα από την έλευσή του αρχίζουν να απογοητεύονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κυριαρχήσει πολιτικά. Σημαίνει, όμως, ότι οι ονειροπόλοι θα χρειασθεί να περιμένουν, αν δεν γίνουν κυνικοί οπαδοί της άποψης πως «τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει σε αυτόν τον τόπο».


(Απόσπασμα άρθρου του Α.Παπαχελά από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...