αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Περί δανεικών...



[...]Αν σήμερα μια τράπεζα σού προσέφερε 25% επιτόκιο θα κατέθετες τα λεφτά σου; Ή θα έλεγες: εγώ δεν γίνομαι τοκογλύφος; Δεν ξέρω αν ενημερώνεσαι, αλλά εδώ και μέρες η απόδοση του τριετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου παίζει γύρω στο 30%. Όποιος βάλει λεφτά στο Ελληνικό Δημόσιο έχει απόδοση αστρονομική. Είναι τοκογλύφος; Όχι βέβαια! Τόσο αποτιμάει η αγορά το ρίσκο που παίρνει. Διότι είναι πολύ πιθανόν η χώρα να χρεοκοπήσει, οπότε ο δανειστής μπαίνει σε χοντρές περιπέτειες με σίγουρη χασούρα. 

Όταν λοιπόν η χώρα, αν έβγαινε στις αγορές, δεν θα δανειζόταν με επιτόκιο μικρότερο από 25% με ποια λογική αποκαλείς τους εταίρους μας τοκογλύφους που μας δανείζουν με επιτόκιο μικρότερο από 1%; Μα αυτοί δανείζονται με πολύ μικρότερο, θα μου πεις. Ναι, δανείζονται και με αρνητικό επιτόκιο γιατί οι οικονομίες τους δεν έχουν τα χάλια της δικής μας. Γιατί το 2012 το Βέλγιο εξήγαγε αγαθά και υπηρεσίες αξίας 302 δισ. δολαρίων, η Ιρλανδία 119 δισ., η Πορτογαλία 58 δισ. και εμείς μόνο 28 δισ.; Το ότι εμείς δεν τα καταφέραμε οφείλεται στις ηγεσίες μας, την τωρινή και τις προηγούμενες. Όμως αυτό το περίπου 1% δεν είναι ένα πάρα πολύ μικρό επιτόκιο για το ρίσκο που παίρνουν οι φορολογούμενοι των χωρών της Ευρώπης να χάσουν τα χρήματά τους; 

Όταν, μάλιστα, δεν σταματάμε να λέμε ότι στόχος μας είναι η διαγραφή του χρέους, δηλαδή η δική τους χασούρα; Εσύ ποιο επιτόκιο θεωρείς λογικό για κάποιον που χρωστάει 327 δισ. ευρώ, δεν κάνει καμία προσπάθεια να περιορίσει τα έξοδά του, και κάθε λίγο και λιγάκι σού λέει ότι εγώ δεν πρόκειται να σε ξεπληρώσω; Θα τον δάνειζες καν;

Κι επειδή ακούω πολλούς να ρωτάνε “μα γιατί τόσα χρόνια μας δάνειζαν, αφού ήξεραν ότι τα σπαταλάμε και τα κλέβουμε;” η απάντηση είναι πολύ απλή: τόσα χρόνια δεν μας δάνειζαν τα κράτη! Μας δάνειζε η αγορά, δηλαδή ο καθένας στον κόσμο και στην Ελλάδα που αγόραζε ελληνικά ομόλογα: πολίτες, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, αμοιβαία κεφάλαια. Το ότι το ελληνικό χρέος το εξαγόρασαν μετά το μνημόνιο οι εταίροι, μόνο καλό είναι. Δεν το έκαναν γιατί μας αγαπάνε, δεν ισχύουν αγάπες και μίση στη διεθνή πολιτική, το έκαναν γιατί θέλουν ηρεμία, ομαλότητα και συνθήκες ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ. 

Κακό σού ακούγεται; Αν υπήρχε ένας τοκογλύφος όλα αυτά τα χρόνια, ήταν το ελληνικό δημόσιο που άμα σου χρωστούσε σού τα έδινε όποτε κι αν ήθελε, ενώ άμα του χρώσταγες σού έβαζε 1% προσαύξηση κάθε μήνα! Το δικό μας σπίτι γκρεμίστηκε, σύντροφε, κι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για να το ξαναχτίσουμε. Όχι όμως πάλι με δανεικά[...].

(Απόσπασμα άρθρου του Θ.Τζήμερου από την Kontranews)

                                                                         (ΚΥΡ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...