αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Μπαχαλοποίηση...




«Δεν ήθελε και πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για περαιτέρω μπαχαλοποίηση των Πανεπιστημίων θα είχαν τα θλιβερά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών (13.5.2015), όταν χουλιγκάνοι με καδρόνια και ρόπαλα επιτέθηκαν και έσπασαν τα κεφάλια φοιτητών. Ηθελε καθαρό από ιδεοληψίες μυαλό, που δυστυχώς είναι σε ανεπάρκεια στο υπουργείο Παιδείας. Ο κ. Τάσος Κουράκης ζει στη δεκαετία του ’80 –τότε που ήταν της μόδας η αλογοουρά και οι «μεγάλοι φοιτητικοί αγώνες»– και ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς ακόμη πιο πίσω· τότε που κυριαρχούσαν η κιμωλία και ο μαυροπίνακας. Επόμενο είναι να νομοθετούν με βάση τις παραστάσεις που έχουν, και να ζούμε τα αποτελέσματα των ιδεοληψιών τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «σε 11 πόλεις και σε περισσότερους από 40 φοιτητικούς συλλόγους σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια. Πιο συγκεκριμένα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Λάρισα και Φλώρινα οι φοιτητές έγιναν στόχος βίαιων επιθέσεων από ομάδες 20-30, κατά περίπτωση, ροπαλοφόρων. Τα πρώτα επεισόδια ξεκίνησαν στο ΑΠΘ, ενώ ακολούθησαν τα επεισόδια στην Αθήνα. Χαρακτηριστικά, κουκουλοφόροι με ρόπαλα επιτέθηκαν σε φοιτητές στο Γεωπονικό, Οικονομικό και στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, με αποτέλεσμα τέσσερις να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, ένας εξ αυτών σοβαρά, ο οποίος κατόπιν έδωσε κατάθεση στον εισαγγελέα. Επίσης, στο Οικονομικό Παν. Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) ομάδα αντεξουσιαστών επιτέθηκε σε φοιτητές με αποτέλεσμα να διακοπεί οριστικά η διαδικασία» (Καθημερινή 14.5.2015).

Εν τω μεταξύ, την ίδια μέρα, η «Καθημερινή» δημοσίευε ένα άρθρο για το μεγάλο πρόβλημα φοιτητικής κατοικίας που έχουν οι ξένοι φοιτητές στο Λονδίνο. «Μέσα στο 2015 έχουν συναφθεί συμφωνίες για φοιτητικά καταλύματα που ανέρχονται στα 3,5 δισ. στερλίνες (4,8 δισ. ευρώ)... Η Βρετανία διαθέτει 1,8 εκατ. αλλοδαπούς και ημεδαπούς φοιτητές, αλλά σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, υπάρχουν μόνο 525.000 φοιτητικές κλίνες[...] Τα ενοίκια αυξάνονται διαρκώς κατά 3% έως 4% ετησίως, ενώ η πληρότητα των καταλυμάτων κυμαίνεται από 97% έως 99%» (Καθημερινή 14.5.2015)
 

Γιατί δεν γίνεται κι εδώ το ίδιο, όταν το Λονδίνο έχει έσοδα (μόνο από τη φοιτητική στέγαση) 4,8 δισ. ευρώ; 
Διότι οι Ελληνες ψηφίζουν κόμματα με παρωχημένες αντιλήψεις (και τα οποία υπόσχονται ότι μ’ ένα μαγικό διαπραγματευτικό τρόπο θα φέρουν δανεικά στη χώρα), τα οποία αναθέτουν τα υπουργεία σε ανθρώπους παρωχημένων αντιλήψεων (όπως είναι ο κ. Μπαλτάς και ο κ. Κουράκης) και τα οποία φοβούνται ότι αν καθαρίσουν την κουρελαρία στα ΑΕΙ και πατάξουν τους χουλιγκάνους με τα καδρόνια, θα... παραβιαστεί το ακαδημαϊκό άσυλο. Ετσι, ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι δεν «τα φάγαμε μαζί», ευθυνόμαστε όλοι μαζί για το γεγονός ότι υπουργός Παιδείας είναι ένας εραστής του μαυροπίνακα (φαντάζεστε να έρχονται ξένοι φοιτητές σε αίθουσες χωρίς επιδιασκόπια και προτζέκτορες;) κι ένας άλλος τύπος που πιστεύει ότι το χτίσιμο των πρυτάνεων από «επαναστατημένα», είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα. Οι ιδεοληψίες έχουν κόστος και η ελληνική κοινωνία, που έχει πολλές, αναγκαστικά θα έχει μεγαλύτερο...»

(Άρθρο του Π. Μανδραβέλη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...