αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

(Πιο) ακριβό βιβλίο...


«Η κυβέρνηση θριαμβολογώντας απειλεί να καταργήσει τις εκπτώσεις και τις προσφορές στις τιμές των βιβλίων! Ναι, είναι αλήθεια. Και το κάνει με πολλή περηφάνεια.
Δογματισμός; Ικανοποίηση εκλογικής πελατείας; Ό,τι και να είναι, αυτή η απόφαση δεν εξυπηρετεί τους αναγνώστες, αλλά ορισμένους εκδότες. Όπως και οι παρεμβάσεις στην παιδεία δεν εξυπηρετούν το σχολείο, το πανεπιστήμιο, τους μαθητές και τους φοιτητές, αλλά επιμέρους συντεχνίες. Όπως και η απόφαση να ξανακλείσουν τα καταστήματα τις Κυριακές δεν εξυπηρετεί τον τουρισμό και τους καταναλωτές, αλλά μόνο τους λίγους διαμαρτυρόμενους.
Τώρα λοιπόν έρχεται η σειρά του βιβλίου: Δεν αρέσουν στον αρμόδιο υπουργό και στον ΣΥΡΙΖΑ οι σημαντικές μειώσεις που καταγράφονται στις περισσότερες κατηγορίες βιβλίων και αποφασίστηκε να απαγορευτούν!
Θυμίζω ότι στη χώρα μας από το 1996 και μετά είχε θεσπιστεί η «ενιαία τιμή» βιβλίου, δηλαδή μια άκρως αυστηρή πολιτική προστασίας της λιανικής τιμής, σε όλες τις κατηγορίες βιβλίου και επί διετία για κάθε έκδοση ή ανατύπωση αυτού. Με τη ρύθμιση αυτή δεν μπορούσε να γίνει έκπτωση μεγαλύτερη από 10% στην ενδεικτική τιμή ενός βιβλίου. Και η προστασία της τιμής μπορούσε να επεκταθεί για δυνητικά απεριόριστο διάστημα εξαιτίας της πρακτικής μερίδας εκδοτών να παράγει μικρό αριθμό βιβλίων ανά έκδοση και να προβαίνει σε νέες εκδόσεις του ίδιου βιβλίου πριν από την πάροδο της διετίας.
Έτσι το βιβλίο στη Ελλάδα παρέμενε για χρόνια πολύ ακριβό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναγνώστης στη χώρα μας πλήρωνε ένα βιβλίο σε τιμή προ φόρων 25%, 30%, ακόμα και 40% ακριβότερα, σε σχέση με την τιμή που είχε το ίδιο βιβλίο στο εξωτερικό (εκεί που δεν ισχύει η ενιαία τιμή). Επίσης λόγω και των υψηλών τιμών των βιβλίων, η κατά κεφαλή δαπάνη για την αγορά βιβλίων στην χώρα μας είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ. Συνεπώς ούτε οι τεχνολογικές εξελίξεις που μείωσαν το κόστος εκτύπωσης, ούτε η οικονομική κρίση κατάφεραν να μειώσουν τις τιμές στην Ελλάδα. Παρά τη μείωση της ζήτησης οι τιμές παρέμεναν υψηλές[...]

(Απόσπασμα άρθρου του Κ.Χατζιδάκη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...