αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Μια βιβλιοθήκη πρότυπο...

"Δεν είναι μια απλή, συνηθισμένη και κοινότυπη δημόσια, δανειστική βιβλιοθήκη, όπου χιλιάδες βιβλία σαπίζουν κάτω από σκόνη, περιμένοντας τους ελάχιστους επισκέπτες να τα ξεφυλλίσουν. Πρόκειται για μια βιβλιοθήκη-πρότυπο για τη χώρα και βρίσκεται στη Βέροια[..]
Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της "Καθημερινής" Γιώτας Μυρτσιώτη  που την επισκέφθηκε μια καθημερινή, το ίδρυμα, που στόχευε να αλλάξει τη ζωή όλων των κατοίκων, έκανε το θαύμα του. Αναρίθμητοι πολίτες απολαμβάνουν τις υπηρεσίες μιας δημόσιας βιβλιοθήκης του 21ου αιώνα. Στους χώρους της αντικρίζει κανείς την πιο υποδειγματική εκδοχή ενός υγιούς, συμμαζεμένου δημόσιου οργανισμού με την πιο αποτελεσματική λειτουργία παροχής υπηρεσιών, τη στιγμή που ο δημόσιος τομέας της χώρας προσπαθεί να προσαρμοστεί στις συνθήκες της σημερινής πραγματικότητας.
Η βιβλιοθήκη σφύζει συνεχώς από ζωή. Ενα ετερόκλητο πλήθος συγχρωτίζεται. Μαθητές παίζουν, κατασκευάζουν, επινοούν, ζωγραφίζουν, φαντάζονται το μέλλον, ακούν ή διαβάζουν παραμύθια από οθόνες, σε φωλιές και μαγικά κουτιά. 'Ανεργοι νέοι συμπληρώνουν το βιογραφικό τους, αναζητούν προκηρύξεις θέσεων εργασίας, ενήλικοι ψάχνουν πληροφορίες σε ανακοινώσεις υπουργείων για επιδόματα, νέοι μικροεπιχειρηματίες εκπαιδεύονται στο Διαδίκτυο για να προωθούν online τα προϊόντα τους, συνταξιούχοι μαθαίνουν να στήνουν ιστοσελίδα για να αρθρογραφούν, φοιτητές συμπληρώνουν τις έρευνές τους, νοικοκυρές διαλέγουν λογοτεχνικά βιβλία, νέοι σερφάρουν σε οθόνες, μετανάστες βρίσκουν βιβλία στη γλώσσα τους, μιλούν μέσω Διαδικτύου με αγαπημένα τους πρόσωπα.
Είναι η βιβλιοθήκη του μέλλοντος, που δεν δανείζει μόνο βιβλία, περιοδικά, DVD, CD-ROM, επιτραπέζια παιχνίδια, αλλά και Kindle, μουσικά όργανα, στούντιο ηχογράφησης, κάμερα για βιντεοκλίπ, τρισδιάστατο εκτυπωτή, Maker Space, μαθήματα εισαγωγής στις νέες τεχνολογίες, πρόσβαση σε περισσότερες από 2.300 εφημερίδες και περιοδικά του κόσμου μέσω του ηλεκτρονικού Pressdisplay[..]
Το βραβείο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς προ τετραετίας την απογείωσε, ωστόσο το μικρό θαύμα που έστησε σταδιακά και αθόρυβα επί 25ετία ο Γιάννης Τροχόπουλος όχι μόνο συνεχίζεται αλλά η διάδοχη ομάδα ανέβασε τον πήχη ψηλότερα. Μόλις 21 υπάλληλοι με καθοδηγητή τον στρατηγικό συνεργάτη του επταετούς προγράμματος (2011-2017) Future Library –χρηματοδοτούμενο από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος– άνοιξε ακόμη περισσότερο τη βεντάλια σε υπηρεσίες τεχνογνωσίας. 
Μηχανήματα μετατρέπουν τους παλιούς δίσκους βινυλίου σε CD ενώ δοκιμαστικά λειτουργεί πρόγραμμα που μετατρέπει κείμενα σε ομιλία για μαθητές με δυσλεξικά προβλήματα ή για εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής. Η Αμερικανική Γωνία, εκτός από μια μεγάλη συλλογή βιβλίων, δανείζει πλέον και τέσσερις συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων Kindle ― δωρεά της αμερικανικής πρεσβείας. Το αναγνωστήριο, ο χώρος έμπνευσης, συνάντησης και χαλάρωσης σε... κούνιες και το σαλόνι απέναντι από μια μεγάλη τρισδιάστατη οθόνη με 30 γυαλιά 3D είναι ανοιχτά για σχολεία και κάθε ενδιαφερόμενο[..]
Οι αριθμοί που έδωσε στην εφημερίδα η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, Ασπασία Τασιοπούλου, δείχνουν τα μεγέθη: σε 30.000 ανέρχονται τα εγγεγραμμένα μέλη της, δηλαδή το 61% του πληθυσμού έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες, όταν το 2011 αριθμούσε 24.000 μέλη και εξυπηρετούσε 70.000 αναγνώστες του Νομού Ημαθίας. Σήμερα δανείζει 200.000 τεκμήρια ετησίως, συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, είναι μέλος του Δικτύου Europeana. Συμπληρώνει διαρκώς το ψηφιακό της αποθετήριο ΜΕΔΟΥΣΑ (medusa.libver.gr) με σπάνια έγγραφα, χειρόγραφα, αρχεία, φωτογραφίες του τόπου –ώς τώρα αγγίζουν τις 700.000 ψηφιοποιημένες σελίδες–, ψηφιοποιεί 10.000 βινύλια και κυνηγάει τον επόμενο στόχο: να προσελκύσει χορηγούς και δωρητές για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης ως κληροδοτήματος, αφού η ετήσια επιχορήγηση δεν αρκεί ούτε για τον λογαριασμό του ρεύματος[..]"
                                    (Απόσπασμα άρθρου από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")]












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...