αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Υπάρχουν λύσεις...

Ανάρπαστο το πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο στις αγορές του εξωτερικού και εσωτερικού που παρασκευάζει ο σύλλογος γυναικών Γενισέας Ξάνθης, μέσω της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ) που ίδρυσαν.

Ένας από τους σκοπούς του συνεταιρισμού (έτος ίδρυσης 1999) ήταν η αναβίωση ηθών, εθίμων και παραδοσιακών καλλιεργειών του τόπου μας. Από παλιά άκουγαν από τους γεροντότερους τον τρόπο καλλιέργειας και επεξεργασίας του ζαχαροκάλαμου(σ.σ. βλέπετε τα παλιά χρόνια δεν υπήρχαν στα σημεία αγοράς ζάχαρη…έπρεπεΣκοπός μας είναι να πείσουμε τους παραγωγούς να καλλιεργήσουν το ζαχαροκάλαμο και να γεμίσει ολόκληρη η Μακεδονία και Θράκη από ζαχαροκάλαμα και οι αγρότες να ενισχύσουν το εισόδημά τους, από το να ανακυκλώνουν τη μιζέρια της συνεχούς διαμαρτυρίας για τη μείωση των τιμών στα σιτηρά και στα καλαμπόκι και στις υπόλοιπες δυναμικές καλλιέργειες. Όσα βγάζουν από 50 στρέμματα καλαμπόκι, θα τα εξασφαλίζουν από ένα στρέμμα ζαχαροκάλαμο. Οικονομία στο νερό, χωρίς λιπάσματα, μόνο χειρονακτική εργασία», τόνισε η πρόεδρος του συλλόγου Αμανατίδου Αναστασία.

Ξεκινώντας με την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου, έκαναν 13 χρόνια να βρουν την κατάλληλη ποικιλία για την εκλεκτή ποιότητα του παρελθόντος, μιας και οι ντόπιοι σπόροι είχαν εξαφανισθεί .Ένας συντοπίτης τους μουσουλμάνος τους είπε ότι υπάρχουν στην Τραπεζούντα αυτοί οι σπόροι και ζήτησε συνεργασία μαζί τους καθώς ο σύλλογος διέθετε μηχάνημα για την αποχύμωσή τους, το ψήσιμο, τη συσκευασία και την τυποποίησή του. Έτσι κατέληξαν στο τελικό προϊόν, το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Χημείο του Κράτους και διατροφικά και διαβητολογικά από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Το τελικό προϊόν είναι το γνωστό σε όλους παραδοσιακό Πετμέζι, το οποίο και χρησιμοποιούμε ευρέως στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική, ως πιο υγιεινό υποκατάστατο της ζάχαρης.

Μάλιστα στην περασμένη έκθεση Τροφίμων(Δεντρόπ) στην Αθήνα, οι παραγγελίες έπεφταν βροχή, με το προϊόν να γίνεται ανάρπαστο. Ειδικά το ΙΡΑΝ έκανε παραγγελίες πολλών χιλιάδων τόννων, τις οποίες όμως δεν μπορούσε να καλύψει ο μικρός συνεταιρισμός.

«Σκοπός μας είναι να πείσουμε τους παραγωγούς να καλλιεργήσουν το ζαχαροκάλαμο και να γεμίσει ολόκληρη η Μακεδονία και Θράκη από ζαχαροκάλαμα και οι αγρότες να ενισχύσουν το εισόδημά τους, από το να ανακυκλώνουν τη μιζέρια της συνεχούς διαμαρτυρίας για τη μείωση των τιμών στα σιτηρά και στα καλαμπόκι και στις υπόλοιπες δυναμικές καλλιέργειες. Όσα βγάζουν από 50 στρέμματα καλαμπόκι, θα τα εξασφαλίζουν από ένα στρέμμα ζαχαροκάλαμο. Οικονομία στο νερό, χωρίς λιπάσματα, μόνο χειρωνακτική εργασία», τόνισε η πρόεδρος του συλλόγου Αμανατίδου Αναστασία.
                                                                                       (www.komotinipress.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...