αντί προλόγου..
'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.
Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.
Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com
Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon
Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014
Μια πόλη... τα Ιωάννινα (Α')
Ελληνική ...πατέντα
"Στην... παραγωγή και προώθηση παικτών χόκεϊ επί χόρτου φαίνεται ότι έχει κλίση η Αργολίδα. Η Στέρνα Αργολίδας, για παράδειγμα, είναι οικισμός σε υψόμετρο 180 μ. κοντά στο χωριό Λυρκεία και στην απογραφή του 2001 βρέθηκε να έχει 182 κατοίκους. Βέβαια, παρότι μικρός οικισμός είχε και ομάδα χόκεϊ επί χόρτου! Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος του argolida.gr κ. Γιώργος Νικολόπουλος, ο νομός είχε εξελιχθεί σε... χοκεομάνα.
Φυσικά μοιράζονταν και τις επιδοτήσεις, που ανέρχονταν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ!
Η πόλη του βιβλίου...
Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014
Όταν χάνεται (για πολλοστή φορά) η ουσία...
Εκπαίδευση και... μέλλον
Μέχρι σήμερα, ο ασπροπράσινος φθηνός υπολογιστής που προώθησε ο Οργανισμός σε διάφορες χώρες, όπως το Αφγανιστάν και η Ουρουγουάη, συνάντησε εμπόδια όσον αφορά τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής του.Επιπλέον, στην πραγματικότητα η τιμή του ήταν γύρω στα 200 δολάρια, δηλαδή διπλάσια από την υπεσχημένη.
Το 2005, ο Νεγκροπόντε συνέλαβε την φιλόδοξη ιδέα να κατασκευαστούν και να μοιραστούν 100 εκατ. laptop, μέσα σε δύο μόνο χρόνια, στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, μόνο 2 εκατ. βρίσκονται σε χρήση διεθνώς και κοστίζουν σαφώς ακριβότερα.
Τα νέα tablets της Marvell με κόστος τα 99 δολλάρια, θα διαθέτουν μια ή και δύο βιντεοκάμερες, σύνδεση Wi-Fi στο διαδίκτυο, οθόνες αφής multi-touch 8,5 επί 11 ιντσών και αρκετή ισχύ για να παίζουν υψηλής ανάλυσης και τρισδιάστατο βίντεο.
Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014
Παλιές και σύγχρονες υποδομές...
Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας
Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών
Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας
Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης
Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας
Δημόσια Βιβλιοθήκη Βόλου
Δημοτική Βιβλιοθήκη Δράμας
Παιδική Βιβιλιοθήκη Σερρών
Μια βιβλιοθήκη πρότυπο...
Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014
Νέος τρόπος προσέλκυσης τουριστών...
Κάποτε όμως δεν πρέπει να αλλάξει μια κατάσταση που εδώ και καιρό πια προσβάλλει την πόλη;
Αυτοκράτειρα Θεοδώρα...
Τεχνοφασισμός... και αλήθειες
Τι έλεγε η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών; «Οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ θα εισηγηθούν προς τις επί μέρους Σχολές την περιοδική διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων κατά Τμήματα, ώστε να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα στην πλειοψηφία των φοιτητών/-τριών να αποφασίζουν όλοι απ' ευθείας ως προς την εκάστοτε διακοπή των μαθημάτων που ορισμένοι προτείνουν κι επιτήδεια επιβάλλουν.»
Σωστό; Ναι. Εκτός και αν ανήκεις στους κομματικούς μηχανισμούς που αποκτούν υπόσταση μέσα από τους συμψηφισμούς των συνελεύσεων. Όποιος έχει περάσει από αμφιθέατρο γνωρίζει καλά ότι η έννοια της γενικής συνέλευσης δεν είναι ούτε ακριβής, ούτε αποδίδει πλήρως τη βούληση του συνόλου. Και γνωρίζει ακόμα καλύτερα, ότι σε μία ψηφοφορία για κατάληψη, άλλο αποτέλεσμα θα βγάλει η γενική συνέλευση των ολίγων και άλλο η ηλεκτρονική ψηφοφορία των πολλών. Διότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα δώσει, επιτέλους, τον λόγο και σε εκείνους που δεν βάζουν το αυτί στο μεγάφωνο, ούτε μετέχουν σε κομματικές «ακαδημίες» στελεχών. Κυρίως σε εκείνους που φοβούνται.
Σήμερα στα πανεπιστήμια αυτοί που ευαγγελίζονται, τεντώνοντας τα λαρύγγια τους, την ελευθερία του λόγου και της άποψης, συχνά γίνονται φορείς εκφοβισμού και τρομοκράτησης. Κάνουν κατάληψη, υπερασπιζόμενοι τη «δημοκρατική λειτουργία» του πανεπιστημίου, αρνούμενοι την προοπτική της ευρύτερης συμμετοχής. Και αυτή είναι μία αντίφαση που τους ακυρώνει. Μία ηλεκτρονική ψηφοφορία θα είναι αρκετή για να σχηματιστεί η καινούργια, η πραγματική εικόνα. Τα υπόλοιπα, περί κατάργησης παρατάξεων και συλλόγων ακούγονται -και είναι- γραφικά. Αυτά τα καταργεί η ζωή, τα σβήνουν οι καιροί. Ίσως και μία ψηφοφορία[..]