αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Η αλήθεια για το Παλαιστινιακό...

«Η μεγάλη αλλαγή που έγινε τον τελευταίο μήνα είναι ότι η διαμάχη της Μέσης Ανατολή ξεπέρασε - ή ξέφυγε από - το άλυτο και ανεπίλυτο Παλαιστινιακό. Αφορά πια τη σύγκρουση με το Ιράν. Τον περιορισμό της ισχύος, της επιρροής και των φιλοδοξιών του Ιράν. Το οποίο ενισχύουν ανοιχτά η Ρωσία και η Κίνα - μη το ξεχνάμε. Το Παλαιστινιακό, έτσι κι αλλιώς, ΔΕΝ μπορεί να λυθεί!Οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι είναι βαθιά διχασμένοι. Έχουν κατ' επανάληψιν σφαχτεί μεταξύ τους! Όπου κατέφυγαν, διέλυσαν ή κόντεψαν να διαλύσουν τα αραβικά κράτη τα οποία τους προσέφεραν φιλοξενία και προστασία. 

Οι Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν με την Ιορδανία το 1970 (Μαύρος Σεπτέμβρης), της οποίας το καθεστώς προσπάθησαν να ανατρέψουν - και ηττήθηκαν. Κατέφυγαν στον Λίβανο αμέσως μετά, τον οποίο διέλυσαν κυριολεκτικά και τον βύθισαν σε ένα επίσης αιματηρό εμφύλιο Πόλεμο που κράτησε 20ετία, και κατά τη διάρκεια του οποίου συγκρούστηκαν και με τους Χριστιανούς του Λιβάνου και με τους Δρούζους του Λιβάνου. Από τη σύγκρουση αυτή μοναδικός "νικητής" αναδείχθηκε τελικά η Χεζμπολάχ. Και ο Λίβανος παραμένει διαλυμένο κράτος...

Οι Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν και με τους Αιγυπτίους κάποια στιγμή (νοτίως της Γάζας), αλλά και με τη Συρία, όταν ταυτίστηκαν με τον Σαντάμ Χουσεϊν, μετά την εισβολή του στο Κουβέϊτ, ενώ όλα τα αραβικά καθεστώτα ήταν τότε εναντίον του Σαντάμ Χουσεϊν. Τέλος οι Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν και μεταξύ τους, πολύ αιματηρά μάλιστα, μετά το 2006, όταν προσπάθησαν να αναδείξουν δημοκρατική διακυβέρνηση. 

Η Χαμάς κέρδισε τις εκλογές, η Παλαιστινιακή Αρχή δεν παρέδωσε την εξουσία, το "Κουαρτέτο" του ΟΗΕ ανάγκασε την Χαμάς να παραιτηθεί από τη διακυβέρνηση, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε. Οι εκατέρωθεν φατρίες σφάχτηκαν κανονικά μεταξύ τους, η Χαμάς έλεγξε αποκλειστικά την λωρίδα της Γάζας και αποκλείστηκε από τη Δυτική όχθη, στην οποία, όμως, διατηρεί επιρροή. 

Η ίδια τη Παλαιστινιακή Αρχή θεωρείται πλέον "διεφθαρμένη" από τους ίδιους τους Παλαιστίνιους, ενώ η Χαμάς θεωρείται "τρομοκρατική" από το σύνολο σχεδόν της Δύσης! Στον υπόλοιπο Αραβικό κόσμο, δεν θεωρούν τη Χαμάς επισήμως "τρομοκρατική οργάνωση" αλλά την έχουν ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ στην επικράτειά τους. Επίσης ΔΕΝ θεωρούν τη Χαμάς "τρομοκρατική οργάνωση" η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία, τα ισλαμιστικά κόμματα στον Τρίτο Κόσμο και μεγάλο μέρος της... δυτικής Αριστεράς! Υπό αυτές τις συνθήκες λύση δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει. Γιατί οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι την έχουν, κυριολεκτικά, τινάξει στον αέρα...

Ο πιο απειλητικός εχθρός όλων των Αραβικών καθεστώτων είναι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός και το Ιράν. Σήμερα το Ισραήλ αναγκαστικά τον πολεμάει σε όλα τα μέτωπα. Οι ισλαμικός φονταμενταλισμός και το Ιράν είναι υπαρξιακή απειλή πλέον και για τους Άραβες και για το Ισραήλ! Κι έτσι το Ισραήλ αναδεικνύεται στον πραγματικό "φυσικό σύμμαχο" των Αράβων.

Πριν το 2016, η Αμερικανική Πολιτική (και η Δύση, ευρύτερα), είχε στηρίξει την "Αραβική άνοιξη" πιστεύοντας ότι αυτό θα φέρει "κύμα εκδημοκρατισμού" στις αραβικές χώρες! Όσοι τα πίστευαν αυτά έπεσαν απελπιστικά έξω:  Αντί η "Αραβική Άνοιξη" να φέρει "δημοκρατία" έφερε τσουνάμι ισλαμιστικού φονταμενταλισμού! Πυροδότησε αλλεπάλληλες αιματηρές εμφύλιες συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή και υποκίνησε κύματα "εργαλειοποιημένων" παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη. 

Όλα αυτά όμως δημιούργησαν νέες συγκλίσεις και νέες δυνατότητες συμμαχιών στην περιοχή: Το Ισραήλ και ορισμένα αραβικά καθεστώτα το κατάλαβαν και προχώρησαν στις "Συμφωνίες του Αβραάμ" μετά το 2017. Παραμερίζοντας το Παλαιστινιακό».

                          (Απόσπασμα άρθρου του  Θανάση Κ. από το lastpoint.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...