«Σε κατάσταση σοβαρής κρίσης βρίσκεται ξανά το μεταναστευτικό ζήτημα μετά την εκρηκτική αύξηση των παράνομων αφίξεων τις τελευταίες εβδομάδες στα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο. Σε καθημερινή πλέον βάση, δεκάδες μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα με λέμβους, με σκάφη, με ιστιοφόρα, ακόμη και με τζετ σκι, ενώ παρατηρούνται πλέον και αφίξεις με πολυτελή γιοτ. Μετά από μια αρχική αμηχανία, στην Κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός και αμέσως μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από την τριμερή συνάντηση στην Κύπρο αναμένεται να πραγματοποιηθούν πριν από τη ΔΕΘ έκτακτες συσκέψεις στο Μαξίμου για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Η νέα αυτή έκρηξη των μεταναστευτικών ροών δεν είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται αποκλειστικά στο Αιγαίο. Οι παράνομες αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί δραματικά, ενώ συχνά είναι τα πολύνεκρα ναυάγια στη Μεσόγειο, με κορυφαίο βέβαια το ναυάγιο στα ανοικτά της Πύλου στις 14 Ιουνίου με τους εκατοντάδες νεκρούς.
Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις στο μεταναστευτικό αποτέλεσαν ένα από τα
βασικά θέματα που συζητήθηκαν την Πέμπτη στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι. Σύμφωνα με το Μαξίμου, στη
συνάντηση “επιβεβαιώθηκε η συναντίληψη ότι μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή
μεταναστευτική πολιτική απαιτεί την φύλαξη των συνόρων, καθώς και την ανάγκη να
παταχθούν τα δίκτυα των λαθροδιακινητών και να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις από
τις τρίτες χώρες”.
(Γ.Κουτσομύτης- iefimerida.gr)
«Μεγάλες αλλαγές σε βασικά δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας αναδεικνύουν τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού που έγινε το 2021, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Παράλληλα με τη μείωση του πληθυσμού (κατά 3,1% σε σχέση με το 2011), ο οποίος είναι όλο και περισσότερο γερασμένος –καταγράφεται αύξηση του αριθμού των ατόμων που ξεπερνούν τα 65 έτη και μείωση του αριθμού των μικρών παιδιών–, το μεγαλύτερο ποσοστό των νοικοκυριών αποτελείται από ένα ή έστω δύο το πολύ άτομα.Τα διαζύγια και οι εν διαστάσει διαβιούντες αυξάνονται, ενώ το σύμφωνο συμβίωσης παρουσιάζει όλο και μεγαλύτερη δημοφιλία.
Εξάλλου και ο πληθυσμός των
νομίμων μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μειώθηκε ως σύνολο, ενώ παράλληλα
άλλαξε και η σύνθεση των υπηκοοτήτων όσων διαμένουν στη χώρα.Ενώ την τελευταία
δεκαετία, 105.925 Αλβανοί και 40.473 Βούλγαροι φαίνεται να έφυγαν από την
Ελλάδα, αντίστοιχα έφθασαν αρκετοί μετανάστες από την Ασία – Αφγανοί και
Μπανγκλαντεσιανοί κυρίως».
(Τ.Γεωργιοπούλου- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
«Τα φαινόμενα ήταν γνωστά εδώ και ημέρες, οι πάντες προειδοποιούσαν για την έντασή τους, αλλά κάποιοι έκαναν πως δεν καταλάβαιναν τίποτα. Νόμισαν πως η χθεσινή ημέρα θα ήταν απλώς μια ακόμα βροχερή ημέρα. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Ευτυχώς ελάχιστοι αναφέρθηκαν στην πονεμένη ιστορία των μπαζωμένων ρεμάτων, μια ιστορία που ταλαιπωρεί σχεδόν όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Έχει καταντήσει κουραστικό να αναφερόμαστε σε αυτήν την αιτία, διότι απλούστατα δεν υπάρχει λύση, επί του πρακτέου. Η απόδοση ευθυνών έχει εξαντληθεί. Θα μπορούσαμε να πούμε—καθ΄υπερβολήν—πως ολόκληρη η Ελλάδα είναι ένα μπαζωμένο ρέμα.
Αυτό που αναδεικνύεται—όπως και με τις φωτιές—είναι πρωτίστως η ανυπαρξία ατομικής ευθύνης, κάτι που θεωρείται κοινωνικώς αποδεκτό. Όλοι κράζουν αγανακτισμένοι «πού είναι το κράτος», αλλά μόλις τους μιλήσεις για τις ευθύνες του πολίτη, του κάθε ατόμου χωριστά, θα σου πουν ότι και πάλι το κράτος φταίει που δεν τους διαπαιδαγώγησε σωστά. Και αυτά τα ακούς όχι μόνον από αριστερούς, αλλά και από «φιλελεύθερους» της δεκάρας. Πλήρης αποποίηση της ατομικής ευθύνης, αυτό είναι ένα από τα νοσηρά συμπτώματα της Μεταπολίτευσης. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Πρωτίστως γιατί είναι βολικό και ανώδυνο. Το κράτος είναι απρόσωπο ή αν θέλουμε
να πολιτικοποιήσουμε τις ευθύνες τις αποδίδουμε στην εκάστοτε κυβέρνηση, που με
τη σειρά της τις μεταθέτει στους προηγούμενους και πάει λέγοντας. Αν όμως
στηλιτεύσεις τη συμπεριφορά του Βολιώτη οδηγού που αψήφησε όλες τις
προειδοποιήσεις και πήρε πρωί-πρωί το αυτοκίνητο του για να πάει στη δουλειά
του, εδώ η κατάσταση σοβαρεύει γιατί από τη δημόσια σφαίρα μεταβαίνουμε στην
ιδιωτική. Εκεί που ο πολίτης είναι κάτι σαν τον «ανεύθυνο άρχοντα». Μετά το 112
αρχίζει η ευθύνη του καθενός μας. Οι «ανεύθυνοι άρχοντες» δε θα πρέπει να
υπάρχουν».
(Σ.Μουμτζής- liberal.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου