αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Ριφιφί... στη ΔΕΗ


«Η ευρείας έκτασης, απροκάλυπτη και προκλητική ρευματοκλοπή στο υπό κατάληψη ξενοδοχείο City Plaza, που επί χρόνια γινόταν ανεκτή και εν πολλοίς ενθαρρυνόταν από την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι η απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβανόταν το κράτος ως φέουδό του, μη διστάζοντας να προκαλέσει ανυπολόγιστες βλάβες στην μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας.

Μέχρι και σήμερα που μιλάμε, το ηρωικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ (από Τσίπρα ως Λαφαζάνη, Σκουρλέτη και Σταθάκη) είναι ότι «απέτρεψαν» τη δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ». Απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά που ουσιαστικά αποτελούσε μια προσπάθεια να διατηρηθεί πράγματι ο δημόσιος χαρακτήρας του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς το 30% πήγαινε στον ανταγωνισμό και τα έσοδα από την πώληση θα πήγαιναν στη μητρική εταιρία. 

Με συνολικό όφελος 5 δις ευρώ – 3 δις για τη ΔΕΗ (1,5 δις για την αγορά, 1,5 δις για τη μονάδα της Μελίτης) και άλλα 2 δις για τις αναβαθμίσεις που θα έκανε ο ανάδοχος. Είχε τότε επιλεγεί αυτό το μοντέλο για να ξεπεραστεί ανώδυνα η ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας, (απέναντι στην Κομισιόν), που επιβάλλει να πάψει η ΔΕΗ να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά ηλεκτρισμού και να σταματήσει να μονοπωλεί την εκμετάλλευση των λιγνιτών και των υδάτινων πόρων της χώρας. 

Ως γνωστόν, η ΔΕΗ είναι Ανώνυμη Εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. όπως μια οποιαδήποτε Ανώνυμη Εταιρεία, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μετόχων της. Το συγκεκριμένο μοντέλο είχε εφαρμοστεί με επιτυχία σε 19 κράτη-μέλη της ΕΕ, με πιο επιτυχημένο παράδειγμα αυτό της Ιταλίας, όπου η ENEL, μετά την αποκρατικοποίησή της παραμένει η μεγαλύτερη επιχείρηση ενέργειας της χώρας και έχει επεκταθεί σε 40 χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας και Λατινικής Αμερικής.

Η κυβέρνηση Σαμαρά πέτυχε η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ να μην γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά από την ίδια τη ΔΕΗ, προκειμένου τα έσοδα να επενδυθούν στην ίδια την εταιρία και όχι να πάνε στην αποπληρωμή του χρέους. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρίας τον Οκτώβριο του 2014 (6/10/2014) ήταν 1,9 δις ευρώ, και σήμερα είναι μόλις 300 εκατομμύρια!

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το λειτουργικό περιθώριο της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 64%, η χρηματιστηριακή της αξία κατά 84%, ενώ τα ληξιπρόθεσμά της υπερτριπλασιάστηκαν. 

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά εξαγόρασαν (το 2018) έναντι 5 εκ. ευρώ και την εταιρία EDS του αντιπροέδρου του Ζάεφ Κότσο Ανγκιούσεφ, φορτώνοντας τη ΔΕΗ και με τα χρέη και τις υποχρεώσεις της σκοπιανής εταιρίας, ύψους 26 εκ ευρώ!Μπορεί η ΔΕΗ να πλήρωσε 4,8 εκατ ευρώ στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζάεφ για να εξαγοράσει την εταιρεία του EDS, όμως φορτώθηκε ταυτόχρονα με τις υποχρεώσεις της, ύψους… 26 εκατ ευρώ! 

Δηλαδή, το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά άφησε τη ΔΕΗ με 90 εκ κέρδη και η κυβέρνηση Τσίπρα την παραδίδει με 900 εκ ζημίες. Συμπέρασμα: Τον Ιούλιο του 2014, ο κ. Τσίπρας αποκαλούσε τους επενδυτές «αετονύχηδες» και «αεριτζήδες» που έρχονταν να κάνουν… ριφιφί!Αλλά τελικά το μεγάλο ριφιφί έγινε επί των ημερών του…»

                              (Απόσπασμα άρθρου της Σ.Βούλτεψη από το Liberal.gr)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...