αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Δείκτες...οικονομίας


«Στον δείκτη "Doing Business" της Παγκόσμιας Τράπεζας, για παράδειγμα, που μετρά το πόσο εύκολο είναι να λειτουργεί μια επιχείρηση σε μία χώρα, η Ελλάδα είναι 72η από 190 χώρες, χαμηλότερα από την Κόστα Ρίκα, το Μαρόκο και το Βιετνάμ. 

Στο "δείκτη δημοκρατίας" του Economist, που μετρά την ποιότητα της δημοκρατίας σε διάφορες χώρες του κόσμου, ερχόμαστε είμαστε 38οι από 167. Στο δείκτη Global Competitivenes του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) που μετρά το πόσο ανταγωνιστική είναι κάθε οικονομία του πλανήτη, ερχόμαστε 57οι από 140. 

Ο "Doing Business", για παράδειγμα, λαμβάνει υπ' όψιν πράγματα όπως η ευκολία σύστασης μιας επιχείρησης,  το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, τη διαδικασία αδειοδότησης και την εργασιακή νομοθεσία.  Ο "δείκτης δημοκρατίας" μετράει το πόσο ελεύθερες είναι οι εκλογές, το πόσο προστατεύονται τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών, ή το πόσο αποτελεσματικά λειτουργούν οι θεσμοί του κράτους. 

Ο "δείκτης ανταγωνιστικότητας" του WEF περιλαμβάνει 12 υπο-δείκτες που με τη σειρά τους περιλαμβάνουν 98 υπο-υπο-δείκτες, από τη δυνατότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος να χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι την ποιότητα του οδικού δικτύου.Η Ελλάδα, βεβαίως, δεν τα πηγαίνει χάλια παντού. Στον υπο-δείκτη "διακρατικό εμπόριο" του Doing Business, ο οποίος μετράει πόσο εύκολα ή δύσκολα εξάγονται ή εισάγονται προϊόντα, είμαστε σε σχετικά καλό επίπεδο (βαθμός 93/100, 31οι στον κόσμο). 

Στο "δείκτη δημοκρατίας" τα πάμε μια χαρά τόσο στην εκλογική διαδικασία (όπου παίρνουμε ίδιο βαθμό με τη Σουηδία και την Ολλανδία) όσο και στην προστασία των πολιτικών ελευθεριών. Αλλά δεν τα πάμε καθόλου καλά στον "πολιτικό πολιτισμό" και τη "λειτουργία της κυβέρνησης". 

Πίσω στο Doing Business, είμαστε στον πάτο όσον αφορά τη διαχείριση περιουσίας και ακινήτων -153οι στη λίστα (καθώς δεν έχουμε κτηματολόγιο και οι διαδικασίες καθυστερούν πάρα πολύ), και τα πάμε χάλια και στη δικαστική επίλυση διαφορών -132οι (χρειάζονται 1580 ημέρες για να τελεσιδικίσει μια υπόθεση). 

Στο "δείκτη ανταγωνιστικότητας" είμαστε σχετικά καλά στον υπο-δείκτη "υγεία" (20οι στον κόσμο σε προσδόκιμο ζωής) και την αναλογία καθηγητών προς μαθητές (6οι) αλλά μόλις 119οι στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης και 135οι (έκτοι από το τέλος!) στην “στόχευση της κυβέρνησης προς το μέλλον”, καθώς η δικιά μας κυβέρνηση δεν ασχολείται καλά καλά ούτε με το παρόν».

       (Απόσπασμα άρθρου του Θ.Γεωργακόπουλου από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...