αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Εμείς και η... Ζουαζιλάνδη


«Η Σουαζιλάνδη είναι ένα μικρό κράτος ανάμεσα στη Νότια Αφρική και τη Μοζαμβίκη. Έχει έκταση 17.363 τ.χλμ. και πληθυσμό 1.391.385 κατοίκους και είναι από φτωχότερα κράτη. Το «προσδόκιμο ζωής» στο σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2016, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν 57,7 χρόνια...

Σ΄αυτή τη χώρα, υπάρχει μία ιδιαιτερότητα. Τα πολιτικά κόμματα παραμένουν απαγορευμένα! Έτσι, όλοι οι υποψήφιοι για την πλήρωση των 55 εδρών της Βουλής ήταν ανεξάρτητοι. Μετά τις εκλογές, ο Βασιλιάς διορίζει 10 ακόμα βουλευτές. Η Εθνοσυνέλευση τότε εκλέγει 10 μέλη για τη Γερουσία και ο Βασιλιάς διορίζει άλλους 20 γερουσιαστές! Άρα λοιπόν, ο βασιλιάς είναι αυτός που "ρυθμίζει" κατά βούληση το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς και την δημοκρατία της χώρας...

Πώς μας προέκυψε η Σουαζιλάνδη στον δημόσιο διάλογο; Η αιτία βρίσκεται στο ότι μοιράζεται με την χώρα μας, την 108η θέση στη φετινή μελέτη του Ινστιτούτου Fraser του Καναδά για την οικονομική ελευθερία. Η μελέτη παρουσιάζεται για τρίτη συνεχόμενη από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) και αφορά τα στοιχεία του 2016.

Για να γίνει αντιληπτή η θέση της Ελλάδας αξίζει να σημειωθεί ότι η Αλβανία βρίσκεται στη 34η θέση, η Ρουμανία καταλαμβάνει την 20η θέση και η Βουλγαρία την 46η. Η Ελλάδα συνεχίζει σταθερά να καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Λαμβάνοντας υπόψη τους δείκτες μετρήσεων της μελέτης, συμπεραίνουμε πως οι συμπαθέστατοι Σουαζιλανδινοί, για να διαθέτουν την ίδια οικονομική ελευθερία με μας θα πρέπει να έχουν περίπου ίδιο μέγεθος κράτους, παρόμοιο κράτος δικαίου, ανάλογη πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα, κοινή ελεύθερη σύνδεση στο διεθνές εμπόριο και ισότιμο ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα».

                                                                     (Α.Ζαμπούκας  - liberal.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...