αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Στοιχεία... ΣΟΚ




«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε  στη δημοσιότητα το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) οι φόροι και εισφορές που έδωσε ο μέσος φορολογούμενος το 2014 αντιστοιχούσαν σε 175 ημέρες δουλειάς, το 2015 έφτασαν τις 179, πέρυσι ανήλθαν σε 188, φέτος εκτινάχθηκαν σε 203 και τίποτα δεν προμηνύει πως η τάση αυτή του χρόνου θα αντιστραφεί.

Το χειρότερο όμως αφορά στο γεγονός ότι οι υπηρεσίες που λαμβάνουν οι πολίτες αυτής της χώρας είναι πενιχρές αναλογικά με το φορολογικό βάρος που επωμίζονται. Δηλαδή η ανταποδοτικότητα των φόρων στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά χαμηλή.

Σύμφωνα με την έκθεση World Economic Forum (2017), η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία ανάμεσα στις 30 ανεπτυγμένες οικονομίες όσον αφορά τους δείκτες κοινωνικής προστασίας, παροχής δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών. Εξίσου χαμηλή είναι η θέση της χώρας στους δείκτες για την εκπαίδευση και κατάρτιση (προτελευταία θέση), όπως και για την παροχή βασικών υπηρεσιών και υποδομών (τελευταία θέση).

Οι άμεσοι φόροι υπολογίζεται να ανέλθουν φέτος σε 20,41 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 14,39% του Καθαρού Εθνικού Εισοδήματος, απομυζώντας 53 ημέρες εργασίας, έναντι 47 πέρυσι.

Οι έμμεσοι φόροι έχουν προϋπολογιστεί σε 26,4 δισ. ευρώ, αντιστοιχούν σε 18,6% του Καθαρού Εθνικού Εισοδήματος και σε 68 ημέρες εργασίας.
Αλλά οι πιο εξωφρενικοί αριθμοί αφορούν στις κοινωνικές εισφορές. 

Σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου, οι εισφορές που θα πληρώσουμε φέτος υπολογίζονται σε 31,96 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 22,53% του Καθαρού Εθνικού Εισοδήματος ή σε 82 ημέρες εργασίας, έναντι 64 ημερών πέρυσι. Δηλαδή φέτος θα απαιτηθούν 18 επιπλέον ημέρες εργασίας μόνο και μόνο για να πληρώσουμε εισφορές.

Μπορεί να έχει περάσει απαρατήρητο, ωστόσο το 94% των μέτρων που εφαρμόζονται φέτος αφορούν αποκλειστικά και μόνο έσοδα, δηλαδή είναι φόροι και εισφορές. Μόλις το 6% των μέτρων εστιάζουν σε περιστολή δαπανών. Τα στοιχεία προέρχονται από την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

                                                                  (Γ.Φιντικάκης - liberal.gr)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...