αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Απογοήτευση...



«Αν και ο χαρακτηρισμός «ανεπτυγμένη» σηκώνει συζήτηση - καθώς από το 2008 έως το 2015 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε κατά 27% αγγίζοντας το όριο που χωρίζει τις ανεπτυγμένες από τις αναπτυσσόμενες χώρες και τα ποσοστά φτώχειας έχουν εκτιναχθεί - η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο της Ευρώπης, και όχι μόνο, σε οτιδήποτε αφορά τις επενδύσεις.Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο, έχει πανέμορφα μέρη, ορυκτό πλούτο και τεράστια ιστορία. Έχει επίσης πολύ καλά μυαλά και εξαιρετικούς μάνατζερ, κάτι που παραδέχονται σημαντικοί επενδυτές που διατηρούν παρουσία στη χώρα μας. Είναι, όμως, αυτά αρκετά για να έρθει κάποιος και να ρισκάρει τα χρήματά του;

Έχουμε και λέμε: η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο της Ευρώπης σε ότι αφορά το μερίδιο των επενδύσεων στο ΑΕΠ, είναι πίσω από το Μπαγκλαντές, τη Βενεζουέλα και άλλες ούτε καν αναπτυσσόμενες χώρες σε επίπεδο «δίκαιης ανάπτυξης», ενώ οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν εδώ και χρόνια τους επενδυτές να μην αγγίζουν τους ελληνικούς τίτλους, έχοντας… κολλήσει μία ετικέτα με την ένδειξη «Προσοχή Σκουπίδια».

Οκτώ ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον παευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκεται το μερίδιο των επενδύσεων στη σύνθεση του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2015, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει το υψηλότερο μερίδιο ιδιωτικής κατανάλωσης και το χαμηλότερο επένδυσης ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ-28. Σε ότι αφορά την ιδιωτική κατανάλωση, η απόκλιση ανάμεσα στην ελληνική οικονομία και την ΕΕ-28 είναι στις +13,6 ποσοστιαίες μονάδες (69,9% vs 56,3% ή 54,9% σε όρους Ευρωζώνης).

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 29η – και τελευταία - θέση μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών και παράλληλα εμφανίζει τη χειρότερη 5ετή τάση σε επιμέρους στοιχεία. Η βαθμολογία, μάλιστα, είναι χειρότερη ακόμα και από αναπτυσσόμενες οικονομίες. «Αρκετές αναπτυσσόμενες οικονομίες καταφέρνουν να παρουσιάσουν καλύτερη βαθμολογία γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο των προσπαθειών για έξοδο από μία βαθιά οικονομική κρίση», αναφέρεται στην έκθεση.

Πιο αναλυτικά, η Ελλάδα βαθμολογείται με 3,68 στο δείκτη δίκαιης ανάπτυξης, όταν η Καμπότζη έχει 3,97, η Βενεζουέλα 4,25, το Μπαγκλαντές 4,03. Στην 5ετία, η Ελλάδα εμφανίζει πτώση του δείκτη σε ποσοστό 7,87% που είναι η πέμπτη χειρότερη επίδοση στον κόσμο πίσω μόνο από τις Ρουάντα (-8,44%), Μαλάουι (-8,49%), Μοζαμβίκη (9,27%) και Ζάμπια (-9,69%)».

                               (Απόσπασμα άρθρου του Κ.Μαριόλη από το liberal.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...