«Πρώτα οι αριθμοί: οι Ευρωπαίοι πετάνε 100 εκατομμύρια τόνους φαγητό στα σκουπίδια τον χρόνο. Και τώρα το ερώτημα: Μπορούμε να γίνει κάτι για να μειωθεί όλη αυτή τη σπατάλη;
Η απάντηση είναι «ναι». Γιατί υπάρχει μια χώρα, η Δανία, που κατάφερε να μειώσει την ποσότητα του πεταμένου φαγητού κατά 25% μέσα σε πέντε χρόνια. Πώς; Σε μεγάλο βαθμό το οφείλει στη Σελίνα Ζουούλ, τη γυναίκα που ίδρυσε το 2009 το κίνημα «Stop Wasting Food» πείθοντας πολλούς. Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Rema 100 μείωσε για παράδειγμα τις μερίδες του έτοιμου φαγητού, ενώ η Unilever εισήγαγε το σύστημα doggy bag.
Στη συνέχεια, γράφει το BBC, δημιουργήθηκε η εφαρμογή Too Good To Go με την οποία μπορεί κανείς να αγοράσει σε χαμηλότερες τιμές τρόφιμα που φτάνουν κοντά στην ημερομηνία λήξης. Και τον περασμένο χρόνο άνοιξε το We Food, το πρώτο σούπερ μάρκετ που πουλάει ληγμένα τρόφιμα. Δεν ήρθε η ώρα να αντιγράψουν τους Δανούς οι υπόλοιποι; Και για κοινωνικούς λόγους: γιατί να πετάμε τόσο φαγητό όταν υπάρχει τόσος κόσμος που το έχει ανάγκη; Φωτό: Μα της αξίζει να καταλήξει στα σκουπίδια;
(BBC)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου