αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Παράλληλο ...Σύμπαν



«Η αιφνιδιαστική απόσυρση του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα» συνιστά αναμφίβολα κορυφαία πολιτική και ηθική ήττα της κυβερνώσας πλειοψηφίας, αλλά και ένα ακόμα πλήγμα για το Κοινοβούλιο: Είναι γνωστή η ασφυκτική πίεση που ασκήθηκε, με αποτέλεσμα να καταγραφούν πολλές παραβιάσεις των κανόνων ορθής νομοθέτησης.

Από την αρχή, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, η επίμαχη νομοθετική πρωτοβουλία ναρκοθετήθηκε, παρά το γεγονός ότι επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως ιδιαίτερα σημαντικό «για το κοινωνικό του πρόσημο». Ιδού πώς:

Πρώτον: Το νομοσχέδιο κατατέθηκε, με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να δηλώνει ότι δεν μπορεί να «κοστολογήσει» τις διατάξεις του. «Το ύψος της απώλειας εσόδων (σ.σ. ενν. από μία εκ των διατάξεων) δεν προσδιορίστηκε από το υπουργείο Υγείας» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, από το ΓΛΚ.

Δεύτερον: Επιχειρήθηκε και αρχικώς επιτεύχθηκε η παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ψηφιστεί με επείγουσες διαδικασίες.

Τρίτον: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδίασαν άπαντες στο Κοινοβούλιο με την απροθυμία την οποία επέδειξαν να το υποστηρίξουν. Ζήτησαν να μιλήσουν για να το «υποστηρίξουν» μόνο οκτώ (στη συνεδρίαση «έπρεπε» να συμμετέχουν 78).

Τέταρτον: «Μαζικά» απείχαν και οι υπουργοί, θέματα της αρμοδιότητας των οποίων ρύθμιζε το εν λόγω σχέδιο νόμου! Από τα συνολικά οκτώ Υπουργεία (Ναυτιλίας, Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη), εκπρόσωποι μόνο τριών προσήλθαν για να υπερασπιστούν το νομοθέτημα.

Πέμπτον: Ακόμα και εκ των παρόντων μελών της κυβέρνησης υπήρξαν και περιπτώσεις που μετέδιδαν την αίσθηση προχειρότητας επί ζητημάτων μείζονος σημασίας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κυρίας Θεανούς Φωτίου, η οποία μίλησε για «ιούς» και για πολιτικές συνέχισης της ανθρωπιστικής κρίσης: «Αυτό το νομοσχέδιο για πρώτη φορά κάνει πράγματα τα οποία δουλεύουν σαν “ιοί” που διαλύουν και ανασυνθέτουν πράγματα γύρω του. Δηλαδή φυτεύουμε μέσα στο σώμα του υφιστάμενου συστήματος αυτούς τους “ιούς”, οι οποίοι μετατρέπουν καταστάσεις». Και αργότερα: «Είναι τριών κατευθύνσεων άρθρα, αν δείτε. Το ένα είναι προφανώς η συνέχιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Επεται ένα άλλο βήμα πιο σημαντικό, το οποίο θα συνεχίσει την ανθρωπιστική κρίση για το 2016».

«Πρώτη φορά» τόσα πολλά αρνητικά μαζεμένα μόνο προβληματισμό προκαλούν. Τα όσα συνέβησαν, μάλιστα, και με το σύμφωνο συμβίωσης, όπου κατεγράφη εκ νέου διάσταση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, έρχεται να ενισχύσει το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας, ειδικά ενόψει κρίσιμων ψηφοφοριών στο αμέσως προσεχές μέλλον».

                                (Άρθρο του Γ.Μπουρδάρα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...