[...]Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία που μπορείς να ιδρύσεις εταιρεία στην άλλη άκρη του κόσμου μέσω internet και να παραγγείλεις ή να στείλεις προϊόντα παντού, τα έσοδα του φορομπήχτη μειώνονται γιατί κανένας δεν θα καθίσει να τον γδάρεις! Δεκάδες χιλιάδες εταιρείες ιδρύθηκαν από Έλληνες στην Αγγλία, στην Τουρκία, στη Βουλγαρία, στη Μάλτα, στα νησιά Τρέχα-Γύρευε και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν, δισεκατομμύρια έφυγαν από το ΑΕΠ κι από τις Τράπεζες επειδή καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να καταλάβει ότι ο φόρος δεν πρέπει να σου δίνει κίνητρο να τον αποφύγεις!
Αν ο φορολογικός συντελεστής ήταν χαμηλός, 10% - 15% το πολύ, ο ίδιος για φυσικά και νομικά πρόσωπα, και γραμμικός, δηλαδή δεν άλλαζε ο συντελεστής ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, το ΑΕΠ μας σε ένα χρόνο θα αυξάνονταν από 60% - 100%. Πρώτον, γιατί όλη η μαύρη οικονομία θα γινόταν νόμιμη και δεύτερον γιατί θα δημιουργούσε κίνητρο σε ελληνικές επιχειρήσεις να επαναπατριστούν και σε ξένες να εγκατασταθούν εδώ. Επιπλέον αν φορολογούνταν το πραγματικό σου διαθέσιμο, δηλαδή το κράτος αναγνώριζε σε ιδιώτες και επιχειρήσεις όλα τα έξοδα, τα αφαιρούσε από τα έσοδα και φορολογούσε το υπόλοιπο, θα είχαν οι πάντες κίνητρο να ζητούν αποδείξεις.
Η κυκλοφορία του χρήματος θα πολλαπλασιάζονταν, διότι θα είχες συμφέρον να καταναλώνεις, το κράτος θα εισέπρατε από τον ΦΠΑ κάθε μέρα κι όχι στο τέλος του τριμήνου (κι αυτό είναι πολύ εύκολο να γίνει) και όλο το σύστημα θα ήταν τόσο απλό που θα είχε σχεδόν μηδενικό κόστος διαχείρισης και ανάλογα μηδενική επιβάρυνση της φορολογικής δικαιοσύνης. Βέβαια, αυτό το καθεστώς θα έπρεπε δια νόμου να μείνει σταθερό για τα επόμενα 10 χρόνια, διότι κανένας δεν πάει να δουλέψει ή να επενδύσει εκεί που δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει αύριο. Μεγαλύτερο υφεσιακό μέτρο από το «βλέποντας και κάνοντας» δεν υπάρχει.
Τα φορολογικά έσοδα, με ένα τέτοιο σύστημα, σε έναν το πολύ χρόνο, θα εκτοξεύονταν ενώ θα άλλαζε άρδην το επενδυτικό κλίμα, η ψυχολογία των ανθρώπων και οι εκτιμήσεις των αγορών.
Η φορολογία δεν είναι μόνο ένας τρόπος να πάρεις έτοιμο χρήμα. Είναι ο οδηγός για το χρήμα που θες να παραχθεί. Η χαμηλή φορολογία είναι αναπτυξιακό μέτρο. Η Ελλάδα θα ξεκολλήσει από την ύφεση όταν κυβερνήσουν επιτέλους όσοι αντιλαμβάνονται αυτή την απλή αρχή».
(Απόσπασμα άρθρου του Θ.Τζήμερου από την kontranews.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου