αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021...



Σύμφωνα με την ιστοσελίδα protevousa.gr, ενδιαφέρον για τον θεσμό της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης του 2021 (σε πεντέμισι χρόνια δηλαδή) έχουν εκδηλώσει η Καλαμάτα, η Σύρος, ο Πειραιάς, η Ρόδος, η Τρίπολη, ο Βόλος, η Ξάνθη, η Καβάλα, τα Ιωάννινα, το Ναύπλιο, η Σαλαμίνα και πρόσφατα η Ελευσίνα και το Μεσολόγγι, ενώ οι συζητήσεις για τις υποψηφιότητες της Λακωνίας (Σπάρτη – Μυστρά – Μάνη) και Λάρισας φαίνεται να μην προχωρούν (Τελικά η Λάρισα ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες την υποψηφιότητά της). 
Περισσότερες πιθανότητες λαμβάνουν 3 πόλεις: ο Πειραιάς, η Σύρος και η Καλαμάτα. Τέλος, μέχρι αυτή τη στιγμή επίσημα λογότυπα/σήματα έχουν σχεδιάσει και δώσει στη δημοσιότητα η Σύρος, η Καλαμάτα, η Τρίπολη και η Σαλαμίνα.

Διαβάζοντας όμως τα υπέρ και τα κατά των υποψήφιων πόλεων (σε μια πολύ καλή επισκόπηση), συμπεραίνουμε τα εξής:

«Η Καλαμάτα θα δυσκολευτεί, καθότι η τελευταία ελληνική πολιτιστική πρωτεύουσα -η Πάτρα- ανήκει στην ίδια περιφέρεια. Λίγο δύσκολο να επιλεγεί τόσο σύντομα από την ίδια γεωγραφική περιοχή άλλη πόλη.


Η Σύρος έχει το μειονέκτημα της φτωχής και ελλιπέστατης συγκοινωνίας και θα πρέπει να ανταγωνιστεί μια έτερη νησιωτική πόλη της ίδιας περιφέρειας με πολύ δυνατά χαρακτηριστικά, αυτή της Ρόδου.


Ο Πειραιάς αποτελεί την 4η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας συν του ότι είναι πολύ στενά δεμένη με την Αθήνα. Έχοντας ως δεδομένο ότι η πολιτική της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια είναι να αναδεικνύει μικρότερες πόλεις μη κορεσμένες, αυτό συνιστά μειονέκτημα πρώτου μεγέθους. 


Η Καβάλα δύσκολα θα έχει κάποια τύχη καθώς η περιφέρεια της Μακεδονίας ήδη μετρά μια Πολιτιστική Πρωτεύουσα (Θεσσαλονίκη 1997) και μια Πρωτεύουσα Νέων (Θεσσαλονίκη 2014).

Η Ξάνθη είναι φοιτητούπολη, αλλά δεν είναι τουριστικός προορισμός. Υπό αυτή την έννοια υπολείπεται σε υποδομές φιλοξενίας.


Ο Βόλος, πολιτιστικά δεν έχει να επιδείξει κάτι ιδιαίτερο και στην κατάρτιση του φακέλου είναι αρκετά πίσω. Μειονέκτημα αποτελεί και η δημόσια παραδοχή δια χειλέων του νυν δημάρχου κ.Μπέου ότι δεν έχει πολλές ελπίδες να επιλεγεί.


Η Τρίπολη ανήκει σε περιφέρεια που έχει στο ενεργητικό της Πολιτιστική Πρωτεύουσα και δυο από τις αντίπαλες της είναι πελοποννησιακές πόλεις

Το Ναύπλιο  κατέχει το μειονέκτημα της πολύ μικρής πόλης. Βασίζεται πολύ  στην Ιστορία της ως πρώτη πρωτεύουσα της Νεώτερης Ελλάδας

Το Μεσολόγγι έχει ως μειονέκτημα όχι μόνο το μικρό μέγεθος της πόλης, αλλά και τις μικρές δυνατότητές της σε όλους τους τομείς, με αποτέλεσμα να στηριχθεί (κάτι που δεν συνιστάται) στη μεγάλη γείτονα, Πάτρα. 

Η εμφάνιση της Ρόδου στον κατάλογο των υποψήφιων ελληνικών πόλεων δεν δείχνει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους συνεργατικότητα και αλληλοβοήθεια, καθώς γνωρίζουν ότι πρώτη η Σύρος εξεδήλωσε υποψηφιότητα. Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για τις πελοποννησιακές πόλεις που θα έπρεπε να μην είχε υπάρξει δεύτερη (αν δεν κάνουμε λάθος πρώτο το Ναύπλιο εξεδήλωσε ενδιαφέρον).
 
Η βιομηχανική επιβάρυνση της Ελευσίνας είναι και το μεγάλο της  μειονέκτημα. Ένα δεύτερο είναι ότι η πόλη της Ελευσίνας χρόνια τώρα προσπαθεί να βρει τη χαμένη ταυτότητά της.

Για τη Σαλαμίνα η ύπαρξη του γειτονικού Πειραιά ως ανταγωνίστριας πόλης είναι καθοριστική. Ανυπαρξία στους υπόλοιπους τομείς.


Η πόλη μας, ως πρωτεύουσα της φτωχότερης Περιφέρειας της Ευρώπης, της Ηπείρου, έχει άλλο ένα συν καθώς το ζητούμενο της ευρωπαϊκής επιτροπής είναι το χρίσμα να συμβάλλει στην δημιουργική αλλαγή και βελτίωση της εκάστοτε πόλης και σε άλλους τομείς πλην του πολιτιστικού όπως του οικονομικού, υποδομών, κοινωνικού κλπ.

Βασικό μειονέκτημα θεωρείται η αργοπορημένη εκκίνηση και το ότι έχει μείνει πίσω στις διαδικασίες. Έξι μήνες δεν είναι αρκετοί για να παρουσιάσεις έναν δυνατό φάκελο (οι φάκελοι κατατίθενται τον Οκτώβριο, η απόφαση μέσα στο 2016).

Σκοπός της  Πολιτιστικής Πρωτεύουσας πρέπει να είναι το έναυσμα για την ανάπτυξή της σε όλους τους τομείς μέσα από την επίλυση των προβλημάτων της. Η Ευρώπη δεν στοιχειοθετεί την τελική της απόφαση με βάση του ποια πόλη έχει το πιο ένδοξο και λαμπρό παρελθόν. Η Ιστορία αποτελεί στοιχείο επιλογής, αλλά όχι το κυριότερο. Το πιο σημαντικό για την Ευρώπη είναι η υποψήφια πόλη να πείσει ότι ήδη στην καθημερινότητά της και στη σύγχρονη πορεία της έχει δέσει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον και η ίδια εξελίσσεται, αναπτύσσεται, μεταλλάσσεται με βάση και αυτό αλλά και τον Άνθρωπο. Άλλωστε, αυτό δεν λέγεται Πολιτισμός; Η ευρωπαϊκή επιτροπή λοιπόν δεν επιθυμεί σε καμμία περίπτωση να εμφανιστείς προσκολλημένος στο παρελθόν, αλλά να αποδείξεις ότι με βάση αυτό δημιουργείς νέο έργο, νέο προϊόν, νέο πολιτισμό που θα εμπνεύσει τις επόμενες γενιές. Επιθυμεί να δείξεις επίσης ότι τις ατέλειές σου αν αναλάβεις αυτό το θεσμό θα τις βελτιώσεις / διορθώσεις και η πόλη σου από εκεί και πέρα θα έχει μιαν υγιή κι εύφορη πορεία».  



Υπό αυτό το πρίσμα η εκδήλωση της υποψηφιότητας της πόλης μας είναι προς θετική κατεύθυνση, αρκεί να μην μείνει εκεί. 
Η πόλη έχει αποδείξει ότι μπορεί να διοργανώνει εκδηλώσεις μεγάλου βεληνεκούς έχοντας πίσω της μια Ιστορία που διατρέχει όλες τις περιόδους (Αρχαία, Βυζαντινή, Νέα), μια φύση υπέροχη , μια περιοχή γύρω της μοναδική στον πλανήτη, αρκετά μουσεία, Πανεπιστήμιο, ιδιαίτερη παράδοση και αν βελτιώσει (πράγμα δυστυχώς που δεν βλέπουμε) την εικόνα της καθημερινότητάς της και βρει τους κατάλληλους ανθρώπους να κάνουν το όραμα πράξη μπορεί να το πετύχει. Είναι ίσως η μοναδική υποφηφιότητα που συνδυάζει  όλα τα απαιτούμενα στοιχεία (και με τους δρόμους και τις συγκοινωνίες να έχουν ως το 2021 αναβαθμιστεί).

Πιστεύουμε όμως ότι μια πόλη -είτε γίνει είτε όχι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης- αυτό που πρέπει να κάνει είναι να μη μένει στάσιμη και να βελτιώνεται συνεχώς σε όλους τους τομείς. 
Προϋπόθεση βασική βεβαίως να εκλείψουν φαινόμενα -και είναι αρκετά- που πληγώνουν την καθημερινότητα αλλά και την κοινή λογική.

Βέβαια -από την άλλη- όσο διαβάζουμε ειδήσεις σαν και τις επόμενες (ενώ εδώ... σιωπητήριο) μας πιάνει  μια μελαγχολία

«Σε φουλ ρυθμούς η Τρίπολη για την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021. Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε ενημέρωση από την επιτροπή που έχει συγκροτηθεί και την οποία αποτελούν σημαντικές προσωπικότητες. Αναλυτικά έγιναν γνωστά τα ακόλουθα: 
Έντεκα προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών, ανάμεσά τους και ο Μίκης Θεοδωράκης, συγκροτούν στην Επιτροπή Διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το έτος 2021, από την πρωτεύουσα της Πελοποννήσου και της Αρκαδίας. Το κύρος των προσώπων και η διεθνής αναγνώρισή τους λαμπρύνουν την υποψηφιότητα TRIPOLIS ARCADIA 2021».














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...