αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Ναρκισσισμός...

"'Ανθρωποι που πιστεύουν ότι η αλήθεια είναι καθαρή είναι έτοιμοι να σκοτώσουν. Προχθές συζητούσαμε με φίλο αν είναι σύμπτωση ότι και οι Ξηροί, όπως η Ουλρίκε Μάινχοφ, ήσαν γόνοι ιερέων. Εχουν μάθει να σκέφτονται, όσο τους επιτρέπει το μυαλό τους να σκεφτούν, με όρους απόλυτου καλού και απόλυτου κακού. Μου υπενθύμισε πως η πραγματικότητα αυτών των ανθρώπων είναι ποταπότερη από οποιαδήποτε σχέση με το απόλυτο. Κοιτάζοντας την τελευταία του μεταμφίεση, σκέφτομαι πόσο δίκιο είχε. Ξανθό μακρύ μαλλί με μαύρες ρίζες και εκείνο το στρογγυλεμένο σύμπλεγμα μύστακος και πώγωνος που συνήθως χρησιμοποιείται για να καλύψει κάποιο ελάττωμα στα χείλια ή στο σαγόνι, άλλοτε για να προκαλέσει το ενδιαφέρον σε ένα πρόσωπο καταδικασμένο να περνάει απαρατήρητο. Κάτι σαν κουρέας συνοικιακού κομμωτηρίου που παίζει το ζωντανό παράδειγμα της τέχνης του, οδηγεί σπορ αυτοκίνητο και είναι έτοιμος να σε γρονθοκοπήσει αν κάνεις το λάθος και αγγίξεις τη λαμαρίνα του. Σκέφτομαι πως η επιλογή της μεταμφίεσης δεν είναι τυχαία, ιδιαίτερα από τον ανεξέλεγκτο εγωτισμό των τρομοκρατών. Ετσι φαντάζεται ο Χριστόδουλος Ξηρός τον εαυτό του αν δεν ήταν επαγγελματίας δολοφόνος, αν ήταν κανονικός άνθρωπος. Ετσι θα ήθελε να είναι.

Θα μπορούσε η όλη υπόθεση να είναι κωμική, αν δεν ήταν τραγική. Γιατί αμέσως μετά αναρωτιέμαι πώς αισθάνονται όταν βλέπουν αυτό το θέαμα όλοι αυτοί που έχασαν κάποιον δικό τους. Το παιδί τους, όπως η μητέρα του Αξαρλιάν, τον πατέρα τους, όπως ο Γιώργος Μομφερράτος ή τα παιδιά του Μπακογιάννη. Πώς αισθάνονται όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φυσιογνωμία αυτού του ανθρώπου που παλεύει να τραβήξει την προσοχή πάση θυσία, βάφει ξανθά τα μαλλιά του, τα τρελαίνει στο πιστολάκι και με την ίδια αμεριμνησία σκοτώνει; Για να τραβήξει την προσοχή και να ικανοποιήσει τον ναρκισσισμό του. Πόση βαθιά ανοησία χρειάζεσαι για να ανακηρύξεις τον εαυτό σου απόλυτο κριτή, να πιστέψεις ότι έχεις δικαίωμα ζωής και θανάτου; Σκέφτομαι, δε, πως αυτό που πονάει περισσότερο όσους έχασαν κάποιον δικό τους είναι η βλακεία των δολοφόνων τους, το αίσθημα ότι ο δικός τους σκοτώθηκε εξαιτίας ενός φανατικού εγωτισμού. Χειρότεροι και απ’ την Τζιχάντ, αφού για τους τρομοκράτες δεν υπάρχει καν θεός στον οποίον να είναι υπόλογοι. Ο μόνος τους θεός είναι ο ίδιος τους ο εαυτός, και ο θαυμασμός που αισθάνονται όταν κοιτάζονται στον καθρέφτη. Αυτός ο θαυμασμός με τον οποίο για χρόνια η ελληνική κοινωνία περιέβαλλε τους δικούς της τζιχαντιστές[...].

(Απόσπασμα άρθρου του Τ. Θεοδωρόπουλου από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...