αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

AΠόψεις...


«Η ίδρυση µη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα είναι χωρίς αμφιβολία ένα άλμα εκσυγχρονισμού για τη χώρα. Είναι αυτό που λέμε σε άπταιστα ελληνικά… win-win. Ο ανταγωνισμός θα βοηθήσει τα ελληνικά πανεπιστήμια, χιλιάδες Ελληνες φοιτητές που φεύγουν στο εξωτερικό να σπουδάσουν θα μπορούν να το κάνουν πλέον στα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα χωρίς οι οικογένειές τους να ξοδεύουν ολόκληρες περιουσίες, ενώ ξένοι φοιτητές θα έχουν ένα ακόμη κίνητρο –εκτός από τον καλό καιρό– να έρθουν στη χώρα για σπουδές υψηλού επιπέδου στη γλώσσα τους.

Το μεγάλο πρόβλημα παιδείας για τη χώρα δεν είναι αν θα έρθει ή όχι το Χάρβαρντ στην Ελλάδα. Είναι ότι οι μαθητές του ελληνικού σχολείου δεν έχουν τα εφόδια να κατανοήσουν επαρκώς ένα γραπτό κείμενο και να ανταγωνιστούν σε βασικά μαθήματα τους μαθητές των περισσότερων ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου. Η ίδρυση ξένων μη κρατικών πανεπιστημίων είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ομως αυτό που επείγει να αντιμετωπίσουμε ως χώρα και χρειάζεται συνεργασία της οικογένειας, των εκπαιδευτικών και των πολιτικών κομμάτων είναι η εκ βάθρων αλλαγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας από το νηπιαγωγείο ακόμη».

                                                          (Ν.Παπαδόπουλος- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

«Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στη Μεγάλη Βρεττανία είναι μηδενικός για όλα τα παιδικά είδη ένδυσης και υπόδησης, που καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών μέχρι την ηλικία των 14 ετών. Στην κατηγορία του μηδενικού ΦΠΑ, περιλαμβάνονται όλα τα βρεφικά και παιδικά βιβλία και παιχνίδια. 0% ΦΠΑ πληρώνουν οι Βρετανοί για παιδικά κράνη ασφαλείας και μπότες που χρησιμοποιούνται στις μοτοσυκλέτες και στα ποδήλατα.

Δύο από τα μεγαλύτερα έξοδα των οικογενειών που αποκτούν παιδιά είναι οι βρεφικές πάνες και το βρεφικό γάλα. Και τα δυο προαναφερθέντα είδη έχουν μηδενικό ΦΠΑ. Με ΦΠΑ 9% επιβαρύνονται μόνο ειδικές βρεφικές ή παιδικές τροφές, όπως είναι τα παιδικά πρωτεϊνούχα συμπληρώματα και υποαλλεργικές τροφές.Επίσης ο ΦΠΑ, σε διάφορα άλλα απαραίτητα παιδικά και βρεφικά είδη όπως είναι τα καρότσια, τα καλάθια μεταφοράς, τα ειδικά καθίσματα στα αυτοκίνητα και άλλα, βρίσκεται στο 5%».

                                                                       (Κ.Χαροκόπος- liberal.gr)

«Η έκρηξη της εφηβικής βίας τείνει να γίνει ενδημική αρρώστια της ελληνικής κοινωνίας. Θα έλεγα των δυτικών κοινωνιών. Σύμπτωμα της νηπιοποίησης. Από τη στιγμή που ο ενήλικος υιοθετεί την ανευθυνότητα του εφήβου, ο έφηβος γίνεται τυφλοπόντικας που έχασε το αζιμούθιο. Διότι, λυπάμαι που το λέω, το παιδί και ο έφηβος χρειάζονται καθοδήγηση «για να βρουν τον δρόμο τους», όπως έλεγαν κι οι παλαιότεροι. «Πειθαρχία», «καθοδήγηση», λέξεις ξεχασμένες για τη χαζοχαρούμενη εκπαίδευση που μεταφέρεται από το σπίτι στο σχολείο».

                                                          (Τ.Θεοδωρόπουλος-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

«Το γεγονός ότι η ΝΔ διχάστηκε για ένα ζήτημα όπως οι γάμοι των ομόφυλων, δεν είναι καλό σημάδι. Οταν μια πανίσχυρη ομάδα δίχως αντίπαλο κινδυνεύει να σπάσει στα δύο για μια μεταρρύθμιση που αφορά το 1% του πληθυσμού, τότε φαίνεται ότι η συγκολλητική ουσία της δεν είναι καλή. Ή αλλιώς: όσο η παράταξη έχει αυτόν τον ηγέτη, θα πορεύεται –αλλά μόλις βρεθεί δίχως αυτόν».

                                                                  (Δ.Ευθυμάκης-protagon.gr)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...