αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Απόψεις...

 

«Η ΔΕΗ έχει κεφαλαιοποίηση 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ παίρνουν κάθε χρόνο 570 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, επειδή κάποια στιγμή το κράτος πήρε τα αποθεματικά τους. Κι αντί αυτό το κράτος να τους δώσει αντίστοιχα μετοχές της ΔΕΗ, προτίμησε την «λύση» των 570 εκ. τον χρόνο. Από το 2000 έχουν ήδη πάρει 11,4 δισ. ευρώ. Επτά ΔΕΗ της σημερινής αποτίμησης ή 2,3 ΔΕΗ της εποχής του Γιάννου.Είναι σαφές ότι κάτι πάει λάθος. 

Το ότι το κράτος πήρε τα αποθεματικά είναι γεγονός. Αλλά και η «λύση» των 570 εκατομμυρίων ήταν μία ακραία επιλογή που δεν θα την έκανε ένας υπουργός αν επρόκειτο για την οικογενειακή του επιχείρηση. Να το πούμε κι αλλιώς. Αν υποθέσουμε ότι τα αποθεματικά επενδύθηκαν στην ΔΕΗ, σε μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, τότε το «μέρισμα» που εισπράττουν κάθε χρόνο είναι υπερβολικά μεγάλο σε σχέση με το αποτέλεσμα της επένδυσης. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι φορολογούμενοι πληρώνουν σήμερα στους συνταξιούχους της ΔΕΗ συντάξεις που δεν παίρνει άλλος πολίτης! Οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ δεν έχουν πληγεί από την κρίση. Κι αν τα χρήματά τους τα πλήρωναν οι υπήκοοι μιας άλλης χώρας, δεν θα το συζητούσαμε. Αλλά τα πληρώνουν οι πολίτες που είδαν τις δικές τους αποδοχές να γκρεμίζονται από την κρίση. Με άλλα λόγια, εκείνοι που είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται πληρώνουν με τους φόρους τους τις συντάξεις των εργαζομένων της ΔΕΗ, οι οποίοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν συντάξεις της εποχής των διακοποδανείων».

                             (Απόσπασμα άρθρου του Θ. Μαυρίδη από το liberal.gr)

«Πιο πολύ κι από τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και τις ανεπάρκειες στους μηχανισμούς των κρατών η πιο οδυνηρή είναι η αποκάλυψη της ανεπάρκειας των ηγεσιών σε κάθε βαθμίδα και επίπεδο. Πρόεδροι (ο απερχόμενος των ΗΠΑ είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα), υπουργοί κρατών, βουλευτές, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιεραρχίες, αιρετοί επικεφαλής επαγγελματικών και επιστημονικών οργανώσεων, δεν απέτυχαν απλώς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων αλλά αποδείχθηκαν ανίκανοι και για τα στοιχειώδη: να εφαρμόσουν απλώς τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που ισχύουν για όλους.

Το φαινόμενο βέβαια είναι παγκόσμιο αλλά στην Ελλάδα παρατηρείται σε όλα τα συστήματα ηγεσίας της χώρας, κάθετα και κοινό χαρακτηριστικό όλων των σχετικών περιστατικών είναι ότι σχεδόν κανείς από τους πρωταγωνιστές τους δεν ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του. Όλοι προσπάθησαν να δικαιολογηθούν εκλογικεύοντας τα καμώματά τους. Έχουμε απογοητευθεί πολύ από κάποια πρόσωπα, από υπουργούς μέχρι δημοτικούς συμβούλους. Η ανεπάρκειά τους είναι πλέον αφόρητη και υπονομεύει την προσπάθεια και το έργο της κυβέρνησης.

Κατά καιρούς, τους τελευταίους μήνες, διαβάζουμε στον Τύπο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του Μητρώου Στελεχών. Ελπίζουμε να το κάνει και μάλιστα γρήγορα ώστε να έχει το χρόνο να βρει αυτούς που μπορούν να κάνουν τη διαφορά».

                                                                       (Β. Ευθυμιοπούλου -Liberal.gr)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...