αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Απόψεις...

 

«Παρά το στραπάτσο που έπαθε λόγω πανδημίας η Ελλαδική (και ουχί η Ελληνορθόδοξη) Εκκλησία, οι περισσότεροι συμπολίτες μας θα συνεχίσουν να πιστεύουν στον Θεό. Καλά θα κάνουν· γούστο τους και καπέλο τους, μαγκιά τους και παρηγοριά τους. Η πίστη στο υπερβατικό λειτουργεί ευεργετικά για πολλούς ανθρώπους και ουδείς ψόγος μπορεί να εκτοξευθεί κατά θεοσεβουμένων. Όμως πρέπει να μας προβληματίσει αυτό που ζούμε σήμερα. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διαχωρίσουμε τα του Καίσαρος από τα του Θεού.

Το πρώτο που πρέπει να συνομολογήσουμε είναι ότι η πίστη στον Θεό, Αλλάχ κ.λπ. δεν σώζει από τους ιούς. Η σύγχρονη επιστήμη το κάνει. Κατά τον Μεσαίωνα, στην πανδημία της μαύρης πανώλης, όταν οι άνθρωποι ήταν πολύ περισσότερο θεοφοβούμενοι, χάθηκαν περί τα 100 εκατ. ψυχές, το 20%-25% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η σημερινή πανδημία κόστισε ήδη 1,42 εκατ. ζωές, ήτοι το 0,02% του παγκόσμιου πληθυσμού. Κι αυτό πριν φτιαχτεί το εμβόλιο και παρά το γεγονός ότι ο κόσμος είναι σήμερα πολύ πιο πυκνοκατοικημένος. 

Τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν και αμφισβήτησε λόγω και έργω η Ελλαδική Εκκλησία (αλλά όχι το Πατριαρχείο, ούτε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής) ήταν απόρροια της επιστημονικής γνώσης και ουχί κάποιας θεϊκής επιφοίτησης. Η προ-γνώση της επιστήμης έσωσε εκατομμύρια από εμάς».

           (Απόσπασμα άρθρου του Π. Μανδραβέλη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)


«Προχθές η Αθήνα ξέμεινε από μέσα μεταφοράς. Κάποιο συνδικάτο συμμετείχε στην απεργία που είχε κηρύξει ένα άλλο συνδικαλιστικό όργανο, κάτι τριτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο, δεν έχει σημασία. Ταλαιπωρήθηκαν κάτι ταλαίπωροι που παίρνουν το μετρό για να πάνε στη δουλειά τους. Αυτούς τους λένε εργαζομένους οι άλλοι εργαζόμενοι. Ας πρόσεχαν. 

Τα αιτήματα δεν έχουν σημασία. Ζητούσαν αυξήσεις; Ζητούσαν περισσότερα τεστ για κορωνοϊό; Περισσότερες εντατικές; Είναι το ίδιο και το αυτό. Ούτε για τους ίδιους δεν έχουν σημασία. Απόδειξη ότι καμιά τρακοσαριά βρήκαν ευκαιρία για να κάνουν βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, να ξεσκάσουν, να συνωστισθούν υπό το άγρυπνο βλέμμα της αστυνομίας, που τιμά τους λαϊκούς αγώνες ζητώντας προστασία από τον κορωνοϊό. Χθες άκουσα ότι οι εφοριακοί αρχίζουν στάσεις εργασίας για να αντισταθούν στις απογευματινές βάρδιες. Αυτές τις επέβαλε η αυταρχική κυβέρνηση για να τους βασανίσει και να τους κόψει τη δεύτερη και τρίτη δουλειά τους. 

Η πονηρά κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τον κορωνοϊό. Θέλει, λέει, να προεκτείνει το ωράριο για να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες. Εν τω μεταξύ, καθημερινά ακούς διάφορους που διαμαρτύρονται ότι οι εφορίες και ο ΕΦΚΑ ούτε στα τηλέφωνα απαντούν ούτε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. 

Δεν είναι ζήτημα πολιτικής ένταξης ούτε ιδεοληψίας. Είναι ζήτημα ανθρώπινης ποιότητας. Και το έλλειμμά της γίνεται ακόμη οδυνηρότερο σε ακραίες συνθήκες, όπως οι σημερινές. Είναι αυτή η ανθρώπινη ποιότητα που έχει μετατρέψει τον δημόσιο τομέα σε ένα απροσάρμοστο μαμούθ. Θυμάστε την ιστορία με τον Τσερτς, τον Αγγλο φιλέλληνα που είχε σταθεί στο βήμα της Εθνοσυνέλευσης, είχε κοιτάξει την ομήγυρη και είχε πει μία μόνο λέξη: «Γκαϊντούρια».

(Απόσπασμα άρθρου του Τ. Θεοδωρόπουλου από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...