«Και
ξαφνικά, σαν να τραβήχτηκε μια κουρτίνα και από πίσω εμφανίστηκαν ερείπια, η
Κρήτη βιώνει μια απρόσμενη οικονομική καταστροφή. Πριν ένα μήνα το νησί ήταν
ευτυχέστατο και σήμερα είναι σε απόγνωση. Τι συνέβη; Μάζεψαν οι άνθρωποι τις
ελιές τους, διαπίστωσαν πτώση της παραγωγής κατά 30-40%, πήγαν τις υπόλοιπες
ελιές στο ελαιοτριβείο και εκεί βρέθηκαν μπροστά σε δεύτερη καταστροφή. Το λάδι
είναι τόσο μεγάλης οξύτητας που πρακτικά είναι εκτός αγοράς.
Όλα τα χρόνια, το
κρητικό λάδι είχε οξύτητες από 0,1 μέχρι 0,3. Τέτοιες οξύτητες έχει το παρθένο
ελαιόλαδο. Φέτος το λάδι που βγήκε έχει οξύτητες 2, 3 ή και 5 βαθμών, είναι
δηλαδή δέκα, είκοσι ή τριάντα φορές χειρότερο από το κανονικό λάδι σε ποιότητα.
Το προϊόν είναι τόσο βεβαρημένο, που πουλιέται όχι ως βρώσιμο αλλά ως
βιομηχανικό. Γι αυτό τον λόγο, αν καταφέρει να πουληθεί, η τιμή του κατρακυλά.
Το λάδι με οξύτητα 0,2 πληρώνεται στον παραγωγό 2,50 ευρώ, ενώ αυτό με οξύτητα
2 βαθμών πουλιέται 1,20, αν καταφέρει να απορροφηθεί. Με οξύτητες 3 βαθμών και
πάνω, το πιθανότερο είναι να μείνει στις δεξαμενές.Για να αντιληφθούμε το
μέγεθος της οικονομικής απώλειας, αν πέρυσι κάποιος παραγωγός που ζει
αποκλειστικά ως αγρότης παρήγαγε 5 τόνους λάδι, είχε συνολικά έσοδα 12.500
ευρώ.
Απ’ αυτά πρέπει να αφαιρεθεί το 50% για έξοδα (κλάδεμα, φυτοφάρμακα,
ποτίσματα, κλπ), για εργατικά για την συγκομιδή και για την πληρωμή του
ελαιοτριβείου. Φέτος, ο ίδιος αγρότης είχε 30% μείωση παραγωγής, δηλαδή έβγαλε
3,5 τόνους λάδι. Πουλώντας το με 1,30 το κιλό λόγω των οξέων, θα έχει συνολικά
έσοδα 4.550 ευρώ. Σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, έχει πτώση άνω του 60%.
Συνεπώς όχι μόνο δεν έχει το παραμικρό κέρδος αλλά μπήκε μέσα, βρέθηκε και να
χρωστά».
(Δ.Kαμπουράκης- Liberal.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου