αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Συγκρίσεις... κόστους αποκομιδής


"Πάρτε για παράδειγμα το θέμα της αποκομιδής, μεταφοράς και διαχείρισης των απορριμμάτων. Η Ρόδος είναι ένα διεθνώς φημισμένο ελληνικό νησί. Την καλοκαιρινή περίοδο προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες απ' όλο τον κόσμο. Το νησί της Ρόδου τη φετινή τουριστική περίοδο προσέλκυσε περίπου 5.000.000 τουρίστες. Περίπου 1,2 εκατ. περισσότερο από τον συνολικό πληθυσμό του νομού Αττικής.

Το 2017 ο Δήμος Ρόδου αποφάσισε να ακολουθήσει το επιτυχημένο παράδειγμα άλλων πόλεων στο εξωτερικό και να αναθέσει την αρμοδιότητα της καθαριότητας στον ιδιωτικό τομέα. Με διεθνή διαγωνισμό ανέθεσε την αποκομιδή, μεταφορά και διαχείριση του 50% των απορριμμάτων του, των αποβλήτων συσκευασίας, τη σάρωση κ.λπ. σε ιδιωτική εταιρεία για μία τριετία έναντι συνολικού τιμήματος 12,6 εκατ. (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Έναν χρόνο μετά η διαφορά στην εικόνα της καθαριότητας του νησιού είναι εμφανής διά γυμνού οφθαλμού τόσο για τους μονίμους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες της Ρόδου. Το νησί είναι πεντακάθαρο και όλες οι εργασίες καθαριότητας εκτελούνται υποδειγματικά. 

Ας δούμε και τη διόλου ασήμαντη οικονομική πλευρά του θέματος. Η Ρόδος παρήγαγε το 2017 περίπου 100.000 τόνους σκουπιδιών.Οι Ρόδιοι πλήρωσαν για τη συλλογή, μεταφορά και διαχείριση στην ανάδοχο εταιρεία [4,2 εκατ. € το τίμημα του πρώτου χρόνου της σύμβασης διά 50.000 τόνους απορριμμάτων (50%)=] 84 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων (67,74 χωρίς ΦΠΑ). 

Στην Αθήνα, σε αντίθεση με τη Ρόδο, η καθαριότητα δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί. Το 2017 συλλέχθηκαν περίπου 300.000 τόνοι σκουπιδιών.Τα ανταποδοτικά τέλη μόνο για την καθαριότητα κυμάνθηκαν σε 105 εκατ. €. Οι Αθηναίοι πλήρωσαν 350 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων ή με άλλες κουβέντες 266 ευρώ περισσότερα από τους Ρόδιους. Μερικές ακόμη "λεπτομέρειες" για την Αθήνα:

Το δυναμικό της καθαριότητας που μισθοδοτείται από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει ο Δήμος Αθηναίων για το 2017 ανερχόταν σε 2.222 εργαζομένους (μόνιμους, ΙΔΑΧ, προσωπικό με δικαστική απόφαση και έκτακτο προσωπικό).

Η μισθοδοσία των εργαζομένων της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων (συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών και παροχών παραγωγικής διαδικασίας) ανήλθε το 2017 στο ποσό των 63,4 εκατ. ευρώ. Συνεπώς

- Το μικτό κόστος για το έτος 2017 ανά εργαζόμενο στον τομέα της καθαριότητας ανέρχεται σε (63,4 εκατ. ευρώ : 2222 =) 28.532 ευρώ ή σε 2.378 ευρώ τον μήνα. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται η αμοιβή για υπερωρίες που πλήρωσε στους εργαζομένους του ο Δήμος αλλά όχι τα λειτουργικά κόστη που επιμερίζονται κανονικά σε κάθε υπάλληλο της καθαριότητας".
                                                     
                                                                                   (Στ.Μάνος – F/B)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...