αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Υποκριτική φιλοζωία...


«Αναφέρομαι σε εκείνους που επιμένουν να βγάζουν τα ζώα τους στο δρόμο λυτά, χωρίς να υπολογίζουν πως υπάρχουν άνθρωποι που τα φοβούνται. Χωρίς να σκέφτονται πως δεν είναι υποχρεωμένοι όλοι να περπατάνε με έναν άγνωστο σκύλο στο κατόπι τους να τους μυρίζει, να τους κάνει χαρές ή να τους γαβγίζει. 

Αναφέρομαι σε εκείνους που ούτε καν υπολογίζουν την ασφάλεια του λυμένου τετράποδου συντρόφου τους, ο οποίος μπορεί για κάποιον ξαφνικό λόγο (π.χ. εξαιτίας ενός θορύβου που θα τον τρομάξει) να το βάλει στα πόδια. Τότε θα τον αναζητούν κλαίγοντας με αναρτήσεις στα social media και με αφισοκολλήσεις – γεμάτοι οι τοίχοι της Αθήνας με φωτογραφίες χαμένων τετραπόδων. 

Αναφέρομαι σε εκείνους που αδιαφορούν για την ασφάλεια των άλλων ζώων που ξαφνικά μπορεί να βρεθούν στα δόντια του Μπούμπη, όταν θα θυμηθεί πως είναι κυνηγόσκυλο και θα αναζητήσει θήραμα. Μιλώ, βεβαίως, και για εκείνους που επιμένουν να μην μαζεύουν τις ακαθαρσίες του σκύλου τους. Που τον αμολάνε στα πάρκα (ακόμα και εκεί που υπάρχει αναρτημένη απαγόρευση) και στις παιδικές χαρές διαβεβαιώνοντας τους γονείς «μην ανησυχείτε, δεν δαγκώνει». Αν προς μεγάλη έκπληξή τους δαγκώσει, θα φταίει το τρίχρονο που έχωσε το δάχτυλό του στη μύτη του και τον εξαγρίωσε. 

Απελπιστική και η κατάσταση με τις φιλόζωες κυρίες (γιατί είναι γυναίκες, συνήθως) που γεμίζουν οικόπεδα, γωνίες δρόμων και πεζοδρόμια με ζωοτροφές για τα αδέσποτα, σιχαμερούς πολτούς οι οποίοι ξεραίνονται και βρομάνε φριχτά. Το πρόβλημα δεν είναι πως περνάνε και τις μοιράζουν (εξάλλου κάποιος πρέπει να ταΐσει και τα ζώα που δεν έχουν αφεντικό) αλλά πως δεν ξαναπερνάνε για να μαζέψουν ό,τι απομένει. 

Χθες, περπατώντας στο Κουκάκι είδα τοιχοκολλημένη παράκληση κατοίκων της περιοχής σύμφωνα με την οποία: «Αν ταΐζετε τις γάτες να προτιμάτε την ξηρά τροφή και όχι τις κονσέρβες που αλλοιώνονται και γίνονται πηγή μόλυνσης». Πρέπει αλήθεια να παρακαλέσεις για το αυτονόητο; Για να μπορείς να διατηρήσεις καθαρή τη γειτονιά σου και για να μην σιχαίνεσαι να βγεις από την πόρτα του σπιτιού σου; 

Εχουμε και εμείς καταγγείλει πολλάκις την αδιαφορία και την απονιά του Ελληνα απέναντι στα ζώα που ζουν στους δρόμους –συχνά και απέναντι στα ζώα που φιλοξενεί στο σπίτι του. Ομως, αν η φιλοζωία είναι πολιτισμός, πολιτισμός είναι και η συμμόρφωση με τους απλούς κανόνες που διευκολύνουν την καθημερινότητά μας. 

Η τήρηση αυτών των κανόνων, ακόμα και αν κάποιοι φαίνονται υπερβολικοί, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αρμονική συμβίωση ανθρώπων και ζώων αλλά και των ανθρώπων μεταξύ τους. Αλλιώς, όσα «σας ζητώ απολύτως συγγνώμη» και αν πούμε στον κύριο που τρόμαξε από το λυτό σκυλάκι μας, περισσότερο από τη φιλοζωία μας επιβεβαιώνουμε την αδιαφορία μας για τον άλλο, τη γαϊδουριά μας».

                                    (Απόσπασμα άρθρου του Κ.Βίδου από το protagon)  






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...