αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Εν τέλει...



«Έρχεται ο καιρός να το παραδεχτούμε. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα προέρχεται από το εσωτερικό και αποτελεί ευθύνη όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών κομμάτων, για τον τρόπο που γαλούχησαν και «καθοδήγησαν» την ελληνική κοινωνία.

Διότι εν τέλει, κανένα εξ αυτών, είτε επρόκειτο για δεξιά, είτε για αριστερά, είτε για κεντρώα κόμματα, δεν εξήγησε στον «κυρίαρχο λαό» ότι ο παράδεισος που χάθηκε ήταν πλαστός, κι ότι αν θέλουμε στη σημερινή διεθνή πραγματικότητα να είμαστε ανταγωνιστικοί, υπάρχουν δύο -και μόνον- δρόμοι…

Ο δρόμος των χωρών του τρίτου κόσμου: Χαμηλό επίπεδο αμοιβών, χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών και προϊόντων, ανεπαρκής έως ανύπαρκτη κοινωνική ασφάλεια, διαρκής προσαρμογή σε έναν διεθνή ανταγωνισμό που εστιάζει κυρίως στην «τιμή».
Ο δρόμος των ανεπτυγμένων χωρών: Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, πάταξη της γραφειοκρατίας και της αναποτελεσματικότητας του Δημοσίου, αξιοκρατία, επικέντρωση στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, με μια επώδυνη διαδικασία προσαρμογής, επενδύσεις στην παιδεία και τις υποδομές, κατάργηση των διαφόρων προνομίων που απέσπασαν κατά το παρελθόν διάφορες επαγγελματικές ομάδες.

Σπεύδω να σημειώσω ότι τα μνημόνια που υπογράφηκαν ως σήμερα ελάχιστη σημασία έδωσαν στους στρατηγικούς, τους «θεσμικούς» αν θέλετε πυλώνες της ανάπτυξης (όπως π.χ. η Παιδεία και η Δικαιοσύνη). Κυρίως έδωσαν έμφαση σε μέτρα περικοπής δαπανών και είσπραξης φόρων, που απέφεραν βραχυχρόνιο χρηματικό αποτέλεσμα, χωρίς όμως να αλλάζουν τα δεδομένα του οικονομικού μας μοντέλου.
Είναι όμως εντελώς παράδοξο να περιμένουμε από τους ξένους να κάνουν ό,τι χρειάζεται για τη χώρα μας, όταν εμείς οι ίδιοι, επί 5 χρόνια δεν έχουμε καταφέρει να παρουσιάσουμε ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο, που να συγκεντρώνει κάποια υποτυπώδη συναίνεση.
Αν όχι εμείς, τότε ποιοι; Ποιοι θα έπρεπε να το πράξουν;

Το χειρότερο όλων είναι ότι ακόμη και σήμερα, τώρα που είναι προφανές πλέον στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να κάνουν μεγάλες υποχωρήσεις, οι εκπρόσωποι των απανταχού επαγγελματικών ομάδων, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, θέλουν να πληρώσουν οι… άλλοι το λογαριασμό.
Απλά παραθέτω ενδεικτικά:
- Οι δικηγόροι δεν θέλουν ΦΠΑ στις υπηρεσίες τους.
- Οι φαρμακοποιοί δεν θέλουν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα σε άλλα σημεία πώλησης.
- Οι έμποροι των νησιών δεν θέλουν πληρωμές μέσω κάρτας για ποσά πάνω από ένα όριο.
- Οι νησιώτες του Αιγαίου δεν θέλουν κατάργηση της έκπτωσης στο φόρο.
- Οι συνδικαλιστές δεν θέλουν μείωση των πρόωρων συντάξεων.
- Οι «νοικοκυραίοι» δεν θέλουν τον ΕΝΦΙΑ.
- Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν θέλουν έκτακτη εισφορά στα κέρδη τους.
- Οι ευκατάστατοι δεν θέλουν την αύξηση της έκτακτης εισφοράς.

Ειλικρινά, νομίζω ότι η χώρα πάσχει από κάποιου είδους ομαδική παράκρουση, με διαφορετικά συμπτώματα, που εκδηλώνονται ανάλογα με την πολιτική απόχρωση και την κοινωνική θέση του πάσχοντος.

Στα αριστερά εκδηλώνεται με φρούδες ελπίδες ότι είτε θα είμαστε καλύτερα με τη δραχμή (οπότε οι συντάξεις και οι μισθοί θα μειωθούν de facto κατά 50-60% διότι είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από τις εισαγωγές και η υποκατάστασή τους θα πάρει δεκαετίες) είτε ότι θα μας σώσουν οι Ρώσοι, οι Κινέζοι και άλλοι από μηχανής θεοί[...]

                     (Απόσπασμα άρθρου του Γ. Παπανικολάου από το Euro2day)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...