αντί προλόγου..
'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.
Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.
Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com
Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015
Κύριε υπουργέ...
(Αthens Voice)
Εμείς οι προδότες...
Εμείς ήμασταν οι νενέκοι που σκύψαμε το κεφάλι στους κακούς Ευρωπαίους. Που υιοθετήσαμε το σκοτεινό σχέδιο της «Νέας Τάξης» εναντίον του υπέροχου και αδούλωτου ελληνικού λαού. Γιατί τα κάναμε όλα αυτά; Μα επειδή μισούμε και το λαό και την Ελλάδα! Πέρα φυσικά από τα οικονομικά οφέλη που αποκομίσαμε από όλο αυτό το αλισβερίσι με τους ξένους.
Αυτοί ήταν οι αγαπησιάρηδες. Τον αγαπούσαν το λαό, τον πονούσαν τον Έλληνα. Του έταζαν αυξήσεις μισθών, εξαΰλωση φορολογίας, εξαφάνιση ανεργίας. Γιατί αυτοί διέθεταν τον άσο στο μανίκι. Έλεγαν πως θα πήγαιναν στους Ευρωπαίους, θα τους κολλούσαν στον τοίχο και θα τους ανάγκαζαν να μαζέψουν τα μνημόνια και να βάλουν την ουρά στα σκέλια. Το χρέος; Ποιο χρέος; Αρχικά θα το έβγαζαν απεχθές και επαχθές. Θα δημιουργούσαν μια Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου (όπως έκαναν στο Μεξικό μετά την πτώση του Μαξιμιλιανού) και θα το εξαφάνιζαν στο πι και φι. Στην πορεία έβαλαν λιγουλάκι νερό στο κρασί τους και ανακάλυψαν πως το χρέος δεν ήταν, λέει, βιώσιμο γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι θα μας το χάριζαν.
Εμείς τους λέγαμε πως δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Τους εκλιπαρούσαμε για συνεργασία, για συναίνεση. Αυτοί, όμως, ανένδοτοι. Συνέχιζαν να υπόσχονται και να τάζουν στον κόσμο. Με τα λεφτά των άλλων. Με λεφτά που δεν υπήρχαν καν.
Για πέντε χρόνια εμείς καθυβριστήκαμε, στοχοποιηθήκαμε, δεχθήκαμε απειλές. Ορισμένοι μάλιστα προπηλακίστηκαν, έφαγαν και ξύλο. Όχι μόνο επώνυμοι αλλά και απλοί εργαζόμενοι. Από τους ελεγκτές και τους οδηγούς των ΜΜΜ έως τους εργαζόμενους στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές.
Την ίδια στιγμή αυτοί πούλαγαν μούρη. Βλέπετε, αυτοί όχι απλώς αγαπούσαν το λαό, αυτοί ήταν ο λαός. Σε κάθε ευκαιρία ζητούσαν από τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους, να παραλύει το κράτος. Αν μέσα στην αναμπουμπούλα καιγόταν και κάνα μαγαζί δεν χάλαγε δα κι ο κόσμος. Ζητούσαν από τους φορολογουμένους να μην πληρώνουν, ακόμα και αν είχαν να πληρώσουν (άλλο αν τώρα παρακαλάνε ακόμα και αυτούς που δεν έχουν να είναι απολύτως συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις). Ο στόχος ήταν ένας: Να καταρρεύσει η οικονομία, να διαλυθεί η Ελλάδα για να πέσει ο ΓΑΠ, ο Παπαδήμος, οι «Σαμαροβενιζέλοι» Μας έλεγαν πως μόλις έρθουν τα πράγματα αυτοί θα έσκιζαν «με ένα νόμο και ένα άρθρο» τα μνημόνια και ως διά μαγείας θα επανέφεραν την Ελλάδα στο 2009.
Και στις 25 Ιανουαρίου ήρθαν στην εξουσία. Και ξεκίνησαν ένα show που φαιδροποίησε τη χώρα μας στα μάτια όλων των κατοίκων της Γης. Ένα show που κατέληξε σε μια άνευ όρου παράδοση και στη σιωπηλή παραδοχή πως «Ναι, δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Ναι, τόσο καιρό σας λέγαμε ψέματα». Στο ίδιο διάστημα έχωσαν στην κυβέρνηση ως ισότιμο εταίρο το φριχτό ακροδεξιό κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ μας φόρτωσαν για πρόεδρο τον Προκόπη Παυλόπουλο, άξιο εκπρόσωπο της δεξιάς νεοκαραμανλικής λαίλαπας που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία με την άθλια διακυβέρνηση της περιόδου 2004-2009.
Θα περίμενε κανείς μια συγγνώμη, μια αυτοκριτική. Τίποτα όμως αυτοί. Όλα καλά κι όλα ωραία. «Σκίσαμε τα μνημόνια» (που από δω και πέρα θα ονομάζονται αλλιώς), «εξαφανίσαμε την Τρόικα» (που από δω και πέρα θα ονομάζεται αλλιώς). Ακόμη και το –μέχρι πρότινος– ιερό τοτέμ της παράταξης, ο (έντιμος τουλάχιστον) Μανώλης Γλέζος, απαξιώθηκε επιδεικτικά από τους νέους κατοίκους του Μαξίμου. Μόνο και μόνο επειδή τόλμησε να στηλιτεύσει την αποκρουστική ασυνέπεια των «συντρόφων» του.
Αλήθεια, όμως, φίλοι μου. Περιμένατε κάτι άλλο; Πού να την βρουν την τσίπα αυτοί; Μόνο Τσίπρα έχουν…
(Άρθρο του Θ. Χειμωνά από την "Athens Voice")
Έχω μια ιδέα...
Πάνω κάτω, αυτή θα ήταν η συζήτηση του τύπου που εμπνεύστηκε το dinner in the sky με την γυναίκα του ή τον κολλητό του. Μπορεί να είχε και άλλες ιδέες στο παρελθόν. Μπορεί να απέτυχε ή να πέτυχε, δεν ξέρω. Ξέρω ότι ένας τρελός έτρεξε σε μηχανολόγους, σε κατασκευαστές, βρήκε γερανούς, πήρε άδειες, έλυσε όλα τα πρακτικά θέματα, έριξε σε όλο αυτό έναν σκασμό λεφτά, έφτιαξε ένα site που μπαίνεις και κλείνεις θέση, και περίμενε τον πρώτο πελάτη. Θα μπορούσαν να τον πάρουν στο ψιλό και να έμενε αμανάτι με τους γερανούς και τα ιπτάμενα τραπέζια. Δεν τον πήραν.
Δεν ξέρω αν η ανταπόκριση ήταν από την αρχή ενθουσιώδης ή μουδιασμένη. Ξέρω πως αυτή τη στιγμή, αυτή η παραξενιά κάνει θραύση σε 45 χώρες. Γιατί οι άνθρωποι ζητούν το περίεργο, το πρωτότυπο, την εμπειρία. Και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν γι’ αυτή. 120 ευρώ το άτομο κάνει το αιωρούμενο δείπνο και κρατάει 2 ώρες. Προφανώς, για να επεκτείνεται η ιδέα, αφήνει κέρδος. Λογικό είναι ο τρελός επιχειρηματίας να βγάλει λεφτά. Μπορεί να έχει βγάλει και πολλά λεφτά, να είναι προνομιούχος πια, πλούσιος, έχων και κατέχων, όπως λέμε εδώ στη σοβιετική Ελλάδα. Εκπρόσωπος του κεφαλαίου, εκμεταλλευτής της εργατικής δύναμης.
Προσπαθούμε ακόμα, σ΄ αυτή τη χώρα, να κατανοήσουμε την οικονομία του 21ου αιώνα χρησιμοποιώντας θεωρητικά εργαλεία του 19ου, που ήταν ήδη ξεπερασμένα και για την εποχή τους. "
(Aπόσπασμα άρθρου του Θ.Τζήμερου της Δ.Ξανά)
Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015
Στο έλεος των βανδάλων...
«Εσπασαν τις κλειδαριές, κατέστρεψαν ολοσχερώς ένα αμφιθέατρο, όλα τα σχεδιαστήρια, χρησιμοποίησαν τους διαδρόμους ως τουαλέτες και δεν υπάρχουν τα χρήματα να γίνουν οι επισκευές» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ Νίκος Καλογήρου, διευκρινίζοντας ότι είναι πολλοστή φορά, που ο ίδιος, οι συνάδελφοί του και φοιτητές αντικρίζουν τέτοιες εικόνες, επιστρέφοντας στη Σχολή, ύστερα από Σαββατοκύριακο και αργίες.
«Το βέβαιο είναι πως οι άνθρωποι που διοργανώνουν και συμμετέχουν στα πάρτι αυτά, δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα, οι φοιτητές μας αγαπούν τη Σχολή» σημείωσε ο κ. Καλογήρου, προσθέτοντας, ότι παρά το ότι τα πάρτι εντός των πανεπιστημιακών κτιρίων απαγορεύονται, αναγγέλλονται με αφίσες. «Το γνωρίζαμε το πάρτι της Παρασκευής, είχαμε δει την αφίσα, γι' αυτό πρέπει επί της ουσίας να ισχύσει η απαγόρευση, χρειάζεται κάποιου είδους φύλαξη, καθώς υπάρχουν φοιτητές, που μελετούν έως αργά τη νύχτα στη Σχολή και ζουν συχνά σε καθεστώς τρόμου» ανέφερε ο κ.Καλογήρου, επισημαίνοντας, πάντως, ότι υπήρξαν περιπτώσεις πάρτι στη Σχολή, όπου εκλήθη η αστυνομία να επέμβει και δεν ανταποκρίθηκε.
"Αγανακτισμένος και απογοητευμένος δηλώνει ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Κατσάμπαλος. «Οι ζημιές δεν έγιναν από φοιτητές, αλλά απόεξωπανεπιστημιακά στοιχεία, που σχεδόν κάθε Παρασκευή μπαίνουν, χωρίς άδεια, και ρημάζουν ό,τι βρουν μπροστά τους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος επανειλημμένααπευθύνθηκε στο ΣΔΟΕ, την αστυνομία και τον Εισαγγελέα για το θέμα.
«Οργανώνουν τα πάρτι αυτά, με τη βοήθεια ορισμένων, που θησαυρίζουν, καθώς το μαύρο χρήμα ρέει με την κατανάλωση που γίνεται. Το άσυλο στο Πανεπιστήμιο είναι άσυλο ιδεών και όχι εγκληματιών. Πρέπει να υπάρχει ένας μόνιμος έλεγχος στους χώρους του Πανεπιστημίου, επειδή χωρίς αστυνόμευση ουσιαστική δε μπορούμε να απαγορεύσουμε τα πάρτι» επισήμανε ο κ. Κατσάμπαλος. Πρόσθεσε δε ότι, πρόσφατα, χρειάστηκε παρέμβαση του Εισαγγελέα Υπηρεσίας, προκειμένου το ΣΔΟΕ να μεταβεί στη Σχολή και να καταγράψει τις παραβάσεις, που καταγγέλθηκε ότι διαπράττονταν στη διάρκεια πάρτι.
Από την πλευρά της Πρυτανείας του ΑΠΘ επιχειρείται να κρατηθεί μία ισορροπία, ώστε αφενός να προστατευτεί η ομαλότητα της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας και της πανεπιστημιακής ζωής και της περιουσίας του Πανεπιστημίου, αφετέρου να αποφευχθούν οι εντάσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα."
Μια λεπτομέρεια βύθισε έναν Τιτανικό(;)
Υπήρχαν κιάλια πάνω στο πλοίο, αλλά ήταν κλειδωμένα σε ένα ντουλάπι και το κλειδί βρισκόταν στην τσέπη ενός πρώην μέλους του πληρώματος. Το όνομά του ήταν Ντέιβιντ Μπλερ και μέχρι τις 10 Απριλίου του 1912, μόλις πέντε μέρες πριν βυθιστεί ο Τιτανικός, ήταν υπαξιωματικός. Λίγες μέρες πριν το ταξίδι όμως, τον αντικατέστησαν με τον Χένρι Γουάιλντ, έναν μεγαλύτερο, πιο έμπειρο ναυτικό που είχε ταξιδέψει με το αδελφό πλοίο, Ολύμπικ. Απογοητευμένος, ο Μπλερ έγραψε στην αδελφή του: “Πολύ φοβάμαι ότι θα πρέπει να φύγω, για να κάνω χώρο για τον αξιωματικό του Ολυμπικ. Ο Τιτανικός είναι ένα καταπληκτικό πλοίο. Στενοχωριέμαι πολύ που δεν είμαι στο παρθενικό του ταξίδι”. Μες τη βιασύνη του να προετοιμάσει τον πλοίο για τον αντικαταστάτη του, ξέχασε να παραδώσει τα κλειδιά του ντουλαπιού με τα κιάλια. Δεν το αντιλήφθηκε παρά όταν πια το κακό είχε γίνει.
Ο Τιτανικός ξεκίνησε το ταξίδι του στις 14 Απριλίου του 1912 και βυθίστηκε τα ξημερώματα της 15ης Απριλίου. Ως υπεύθυνος για την καταστροφή θεωρήθηκε ο καπετάνιος, EJ Smith, που έδωσε εντολή να αυξηθεί η ταχύτητα του πλοίου, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να δουν τα παγόβουνα στον Ατλαντικό. Μπορεί η εκδοχή του κλειδιού να είναι αληθινή; Πιθανόν, άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη τραγωδία, που οφείλεται σε μια λεπτομέρεια.
Ο Ντέιβιντ Μπλερ παρασημοφορήθηκε ένα χρόνο αργότερα, επειδή έσωσε τη ζωή ενός ανθρώπου που έπεσε στη θάλασσα. Κράτησε το κλειδί, το έδωσε στην κόρη του, Νάνσι, η οποία το παραχώρησε στο Σύνδεσμο Βρετανών και Διεθνών Ναυτών. Το κλειδί πουλήθηκε σε δημοπρασία. Το αγόρασε για 90 χιλιάδες λίρες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κοσμημάτων TESIRΟ και εκτίθεται στη Ναντσίνγκ."
(Νews247)
Τελειώνουν οι μύθοι;
Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015
Γιαννιώτικο... αλώνι (για μια φορά ακόμη)
Όπως είχαμε γράψει και την προηγούμενη φορά, πολλές πόλεις -και όχι μόνο της Ελλάδας- θα ήθελαν να διαθέτουν έναν τέτοιο χώρο, ένα μικρό Σέντραλ Πάρκ δηλαδή, με δάσος, τεχνητές λιμνούλες, παιδική χαρά, γήπεδα τέννις και εστιατόριο-αναψυκτήριο για να το διαφυλάσσουν ως "κόρην οφθαλμού" αλλά και να το κάνουν να αποτελεί διαφημιστικό "κράχτη" της πόλης.
Πέρα όμως από το παραδοσιακό κτίσμα (ιδιωτική επιχείρηση) που υπάρχει εντός, είναι ευθύνη της Δ.Αρχής να κρατάει το πάρκο σε ένα επίπεδο πολιτισμού αντάξιο του αιώνα που διανύουμε και όχι να το χρησιμοποιούν οι τσομπάνοι της περιοχής για να βόσκουν τα πρόβατά τους.
Αντί να μιλάμε για την επέκταση του πάρκου και στην αντίπερα του δρόμου "όχθη" εμείς μιλάμε για την εγκατάλειψη ακόμη και του υφιστάμενου "τρόπος του λέγειν" πάρκου. Ως πότε;
Δείτε πώς ήταν πριν λίγα χρόνια το Γιαννιώτικο Σαλόνι.
Λιμνούλες ... αποξηραμένες
Φρεάτια ανοιχτά... και παίζουν παιδιά εκεί
Κάδοι απαρχαιωμένοι, σκουπιδαριό...
Δέντρα ξεριζωμένα,κομμένα και... αφημένα ως ντεκόρ
Παιδική χαρά και κάδοι σκόρπιοι εδώ κι εκεί...
Παλιές εγκαταστάσεις, γυαλιά, σίδερα...
Το πάρκινγκ έξω, με τα εγκαταλειμμένα οχήματα-εστία
ρύπανσης δεν κάνει να ιδρώσει το αυτί της Δ.Αρχής
Τα σκουπίδια στην είσοδο διαρκές φαινόμενο...
(Οι παραπάνω φωτογραφίες είναι πριν τον προχθεσινό καθαρισμό του-κατά τη δήλωση της Δ.Αρχής. Τα αποτελέσματα θα τα δούμε σύντομα. Ελπίζουμε κάτι να έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Αν πάλι όχι... δεν θα μας κάνει καμία εντύπωση).