αντί προλόγου..



'Eχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία. Tα δυνατά της σημεία είναι πολλά και λίγο-πολύ γνωστά. Yπάρχουν όμως κι εκείνα- και δεν είναι λίγα - που τα βλέπουμε γύρω μας καθημερινά και μας πληγώνουν , ταλαιπωρούν την αισθητική μας.

Στο μπλογκ αυτό θα διαβάζετε σκέψεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις που έρχονται αυθόρμητα στο νου περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της μοναδικής αυτής πόλης που μπορεί να γίνει ακόμη πιο όμορφη και συναρπαστική. Θα διαβάσετε επίσης και κάποιες άλλες αναρτήσεις (κείμενα, φωτογραφίες, γελοιογραφίες) που αφορούν τη γενικότερη πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναρτήσεις μας στη διεύθυνση www.ioannina2011.blogspot.com

Βρείτε μας και στο Facebook: https://www.facebook.com/skeptomenoipolites.ioanninon

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

1000..οι εξής 255.. οι εξής 29..


"Η αφορμή δόθηκε με την κατάθεση και συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση 21 οργανισμών και φορέων του Δημοσίου, την συγχώνευση έξι ακόμη σε τρεις και την απορρόφηση άλλων πέντε από δύο ήδη υφιστάμενους. 

Η ιστορία είναι πολύ παλιά και πολύ πονεμένη. Η πρώτη προσπάθεια να καταργηθούν μερικές δεκάδες άχρηστοι δημόσιοι φορείς και οργανισμοί έγινε το 1992. Και έπεσε στο κενό. Όταν έφτασαν στο δια ταύτα, ουδείς από τους τότε υπουργούς δέχθηκε να αποχωριστεί ένα κομμάτι της εξουσίας του. 

Έκτοτε, δημιουργήθηκαν κι’ άλλοι οργανισμοί, βολεύτηκαν εκατοντάδες ημέτεροι της εκάστοτε εξουσίας, οι οποίοι – με ελάχιστες εξαιρέσεις – απόλαυσαν το προνόμιο του να πληρώνεσαι χωρίς να κάνεις τίποτε. Ξεχάστηκαν για χρόνια στις θέσεις τους – με μισθούς, επιδόματα, κάρτες, αυτοκίνητα, προσωπικό – βέβαιοι ότι θα τους ξεχνούσαμε κι’ εμείς. Πολύ σωστά. Ποιος θυμάται πια, για παράδειγμα, τον περίφημο Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, εφεύρημα των πρώτων χρόνων του ΠΑΣΟΚ, που έκλεισε δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή του, αφού είχε κοστίσει 1 τρις δραχμές και χωρίς, βέβαια, να… ανασυγκροτήσει τίποτε; 

Στις 25 Φεβρουαρίου του 2009, ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής προχώρησε σε δώδεκα εξαγγελίες – με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων, βέβαια. Ανάμεσά τους και η «άμεση κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών και επιχειρήσεων του Δημοσίου». «Σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης», έγραφε τότε ο Τύπος, προαναγγέλλοντας κατάργηση και συγχωνεύσεις χιλίων (!) οργανισμών. 

Έναν μήνα αργότερα, ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος κατέθεσε Ερώτηση με την οποία κατήγγειλε την δημιουργία από την κυβέρνηση της Ν.Δ. 695 νέων δημοσίων υπηρεσιών και 467 επιτροπών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε λάβει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η επιπλέον αυτή διόγκωση του δημόσιου τομέα κόστιζε στους φορολογούμενους 146.240.688 ευρώ.[....] "


(Απόσπασμα άρθρου της Σοφίας Βούλτεψη, δημοσιογράφου και πρώην βουλευτή της Ν.Δ  με τίτλο  "1.000, οι εξής…255, οι εξής… 29! Έτσι… χωνεύτηκαν οι συγχωνεύσεις.")
 
Ανάμεσα στους οργανισμούς υπάρχει ο
Οργανισμός  Κωπαϊδας, το Ινστιτούτο Ελέγχου Ποικιλιών καλλωπιστικών φυτών, το αμπελουργικό φυτώριο Κομοτηνής κλπ. Να μη ξεχνάμε επίσης ότι υπάρχει και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των φύλων που απασχολεί 13 τμήματα με τους αντίστοιχους 13 προϊσταμένους και το προσωπικό της. 
Όταν η κυβέρνηση καλείται να προβεί σε απολύσεις φροντίζει απλώς να μη θίξει τον σκληρό πυρήνα των εκλεκτών της. Τα θύματα βρίσκονται συνήθως σε Παιδεία και Υγεία. Κατά τα άλλα, πάνω από ένα εκατομμύριο ιδιωτικοί υπάλληλοι ζουν πια στην ανεργία.


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...